30-50 procent av sajterna som säljer kosttillskott på nätet har inte registrerat sig för att få sälja livsmedel, vilket innebär att produkterna står utanför den svenska livsmedelskontrollen och i praktiken kan innehålla vad som helst. Vilket också vissa av dem gör, menar Livsmedelsverket som har hittat både dopningsklassade ämnen, läkemedel och cancerogena tungmetaller – som kadmium och bly – i kosttillskott sålda över nätet.
Problemet gäller dock inte de större hälsokostkedjornas näthandel utan den stora mängd mindre nätshopsaktörer som poppat upp de senaste åren.
Nu vill myndigheten ha hjälp av regeringen för att få bukt med problemet.
Av alla livsmedel som säljs över nätet är kosttillskott de vanligaste. Men de senaste åren har flera farliga ämnen hittats i visa av produkterna som säljs på sajterna, skriver Sveriges radio.
Jan Sjögren är chef för avdelningen på Livsmedelsverket som styr testningen av livsmedel i Sverige.
– Det som kommunerna upptäckt är dopingpreparat och andra substanser som inte är som de ska. Om det är växtbaserade kosttillskott kan de innehålla höga halter av till exempel bly eller kadmium, säger han till Sveriges radio.
Det ska tilläggas att såväl kadmium som bly är kända som starkt cancerframkallande ämnen. De växtbaderade kosttillskotten som visat sig innehålla kadmium och bly har varit ayurveda-tillskott importerade från Asien, har Livsmedelsverket tidigare meddelat i DN.
► Läs också: Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
30-50 procent av nätsajterna inte korrekt registrerade
Enligt Livsmedelsverket har uppåt hälften, omkring 30-50 procent, av företagen som säljer kosttillskott på nätet inte registrerat sig för att få sälja livsmedel. Det betyder att produkterna står utanför den svenska livsmedelskontrollen och i praktiken skulle kunna innehålla vad som helst.
– Bekymret är att det är lättare att gömma sig från kontrollmyndigheterna när man säljer via nätet. Och det kan i värsta fall innebära att produkter på marknaden inte är säkra, fortsätter Jan Sjögren.
Nationell specialgrupp för ökad kontroll
På uppdrag av regeringen har Livsmedelsverket utrett vad som kan göras åt oseriös näthandel med framför allt kosttillskott, uppger Sveriges radio. Nu föreslår myndigheten att en nationell specialgrupp tillsätts, som ska spåra och stoppa beteendet. Det är viktigt att någonting görs, särskilt eftersom antalet osäkra livsmedel annars troligen kommer att fortsätta öka, resonerar de.
► Läs också: Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos
Tullverket: ”Smidigt – men kan också vara olagligt och hälsofarligt”
Även Tullverket uppmanar till försiktighet och vill uppmärksamma om riskerna med näthandel, inte minst vid köp av läkemedel och kosttillskott. På sin hemsida skriver de bland annat:
”Blunda inte för riskerna. Att köpa mediciner, läkemedelsklassade kosttillskott och bantningsmedel på nätet kan vara smidigt – men det kan också vara olagligt och hälsofarligt.”
De skriver vidare:
”Det finns idag ett flertal apoteksaktörer i Sverige och EU som erbjuder sina kunder att köpa läkemedel via nätet på ett legalt, tillförlitligt och säkert sätt. Trots det är det många svenskar som istället köper läkemedel på en illegal marknad.
”Genom att beställa på en oreglerad marknad har de utsatt sig för uppenbara hälsorisker”
Bland Tullverkets beslag finns allt från narkotikaklassade värktabletter och andra receptbelagda läkemedel till kosttillskott och bantningsmedel. Bakgrunden till varför dessa varor beställts varierar självfallet – från missbruk till verkligt medicinskt behov och allt däremellan – men mottagarna har ändå en sak gemensamt, menar Tullverket:
”Genom att beställa läkemedel på en oreglerad marknad har de utsatt sig för uppenbara hälsorisker.”
Ökad risk att köpa medel som är förfalskade, spetsade eller verkningslösa
På den illegala marknaden säljs nämligen inte bara äkta vara, skriver Tullverket, utan även produkter som kan vara:
• Förfalskade. Många läkemedel är skickligt gjorda piratkopior av godkända läkemedel. Som konsument kan du därför inte vara säker på om du får i dig rätt dos av medicinen du behöver.
• ”Spetsade”. Även produkter som påstås vara helt naturliga och ofarliga – såsom kosttillskott – kan innehålla läkemedelssubstanser. Ibland till och med förbjudna och hälsofarliga substanser.
• Verkningslösa. Beställer du läkemedel från en osäker källa finns samtidigt risken att produkterna helt saknar verksam substans. Att din förväntade behandling uteblir kan vara allvarligt nog.
► Läs också: Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel
Tämligen riskfritt sätt att maximera förtjänsterna
För tillverkarna är detta ett tämligen riskfritt sätt att maximera förtjänsterna, skriver Tullverket fortsättningsvis:
”Det krävs i princip att mottagaren har tillgång till ett laboratorium för att han eller hon ska kunna avslöja att produkterna är förfalskade eller manipulerade. Risktagandet är istället helt och hållet konsumenternas, som aldrig kan vara säkra på om de får det de betalat för – och hur det påverkar deras hälsa.”
”Naturliga” bantningsmedel innehöll förbjudet läkemedelsämne
När Tullverket och Läkemedelsverket kontrollerade innehållet i ”naturliga” bantningsmedel visade sig närmare hälften innehålla ett läkemedelsämne som förbjudits eftersom det kan ge allvarliga biverkningar. Så här skriver Tullverket:
”Marknaden för kosttillskott har vuxit sig stor och inrymmer idag allt från bantningspiller till preparat som ska hjälpa dig i din träning. Det är produkttyper som går att hitta både i butiker i Sverige och på otaliga webbplatser utomlands.
För dig som konsument finns det dock anledning att vara försiktig. En del av de kosttillskott som säljs på nätet ses nämligen som läkemedel i Sverige, vilket innebär att du inte får beställa dem från länder utanför EES.”
► Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi
Innehåll av läkemedelsrester som riskerar ”slå ut” andra läkemedel
Tullverket skriver vidare att konsumenter bör vara medvetna om att även produkter som marknadsförs som ”naturliga” kan innehålla läkemedelssubstanser – och detta utan att det ens nämns i produktens innehållsförteckning. Följden blir inte bara att den som tar produkten drabbas av oväntade biverkningar, utan även att den odeklarerade substansen kan ”slå ut” andra läkemedel som personen tar och på detta sätt göra dubbel skada.
De skriver avslutningsvis: ”Det finns all anledning att vara försiktig när man beställer kosttillskott på internet.”
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!