Dags att ge sig ut i löpspåret? Fyll på med rätt näringsämnen för att maxa både resultat, effekt och välmående. Journalisten och löparentusiasten Petra Månström boostar med magnesium – en riktig träningshjälte bland mineraler, som minskar trötthet i musklerna och kan rädda dig från kramp.
När våren kommer sätter träningssuget in på allvar. Det är som att kroppen bara längtar ut i skog och mark, efter att röra sig, anstränga sig och bli svettig. Här är några saker att tänka på för att orka träna, prestera och samtidigt må så bra som möjligt, både före, under och efter passet.
Rödbeta ökar syresättningen
Ett par timmar innan träningspasset kan en färsk juice eller smoothie med rödbeta vara bra att dricka. Rödbeta har i flera studier visat sig innehålla ämnen som bidrar till en mer effektiv syresättning i musklerna, vilket gör dig mer uthållig.
Även magnesium kan vara bra att fylla på med, för att ge kroppen de bästa förutsättningarna till träning. Magnesium finns i alla kroppens celler. Omkring 60 procent av allt magnesium finns i vårt skelett, tillsammans med andra mineraler som kalcium och fosfor och hela 25 procent finns i vår muskelvävnad. Mineralen har en mängd viktiga funktioner i kroppen.
En mineral med många funktioner
Magnesium bidrar till normal funktion i nervsystemet, till normal psykologisk funktion och även till att bibehålla normala tänder och benstomme. Magnesium minskar även trötthet och utmattning, bidrar till normal muskelfunktion och ger också en normal energiomsättning. Magnesium kan också lindra problemet med kramp.
– Jag har märkt att jag inte drabbas av kramp lika lätt om jag regelbundet intar magnesium samt ser till att hålla en bra vätskebalans. Så det ser jag till att göra, säger Petra Månström, löparentusiasten och journalisten som också driver den populära Maratonpodden, där hon intervjuar stjärnor inom uthållighetssporter.
Jordarna allt mer mineralfattiga
Magnesium finns i kakao, vetekli och vetegroddar, linfrö, mandel, nötter, bönor, gröna bladgrönsaker och fisk. Men med jordar som är utarmade och betydligt mer mineralfattiga än förr kan vi inte vara säkra på att vi får i oss den mängd mineraler, som exempelvis magnesium, som vi behöver från kosten. Petra laddar på flera sätt.
– Förutom en allsidig kost där jag i möjligaste mån väljer ekologiska och/eller närproducerade alternativ så tar jag regelbundet magnesiumtillskott samt vätskeersättning. Just kombinationen Resorb och magnesium från Holistic tycker jag funkar väldigt bra.
Extra näring efter träning
Efter träningen är det bra att fortsätta fylla på med näring. Direkt efter passet, inom cirka 30 minuter, kan du ladda med snabba kolhydrater och något proteinrikt. Protein bygger upp musklerna, medan kolhydraterna fyller på energidepåerna. Inom ett par timmar efter avslutat pass bör du också äta en näringsrik måltid, med grönsaker, rotfrukter, bönor och linser, samt bra fetter som kokosolja eller olivolja.
”Kan inte sluta”
Petra springer själv av den enkla anledningen att hon ”inte kan sluta”.
– Jag älskar vad löpningen gör med mig – med huvudet, orken och kroppen.
Petra Månström vet med andra ord vad hon pratar om när det gäller träning och näring, och hon laddar med mer än bara magnesium.
– Jag har nyligen börjat äta Q10 samt kalcium också, men inte för att prestera bättre, utan för att må så bra som jag bara kan i vardagen och i spåret.
Så ut och njut av kroppens rörelseglädje. Ladda på rätt sätt så orkar du mer och presterar bättre!
Av Johanna Gustafsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!