Förr var stress nödvändigt för vår överlevnad. Idag är risken stor att det skapar ohälsa. Långvarig stress kan leda till bland annat högt blodtryck, magsår och bukfetma. Här får du veta hur du besegrar stressen.
Stress var från början ett primitivt reaktionssätt för att vi skulle överleva. Stressen var ett sätt att hantera en fara – antingen kunde man välja att stanna och slåss eller fly för sitt liv. När man utsätts för stress utsöndras stresshormoner som gör att man får extra reserver. Dessa hormoner gör att blodtrycket och andningsfrekvensen ökar, matsmältningen stannar av, hjärtat slår snabbare och man får bättre uppmärksamhet.
Vardagsstressen
I dagens samhälle väcks stressreaktionen av helt andra saker, och framförallt – mycket oftare. Det kan vara en trafikstockning när du ska hem och hämta barn på dagis, en situation på jobbet som du kanske inte kan hantera men är tvungen till, en ekonomisk situation, relationsproblem eller att du måste göra flera saker samtidigt – middagsmaten ska vara klar, barnen ska på träning och på jobbet har du en deadline.
Stress skapar ohälsa
Tillfällig stress kan vara stimulerande men långvarig stress skapar hälsoproblem. Mycket av dagens stress ligger som ett ständigt påslag som många gånger inte går att undvika. Istället för att skärpa sinnena så framkallar den högt kolesterol, högt blodtryck, magsår, hjärtklappning, muskelspänning och bukfetma. När du stressar tillfälligt utsöndrar binjurarna hormoner som höjer blodfetter och sockernivåer. Därför är motionen särskilt bra vid en tillfällig stressituation. Den normaliserar de värden som stressen skapat. Vid långvarig stress utsöndras även kortisol. I förlängningen påverkar det ämnesomsättningen och särskilt inlagringen av fett på magen.
Kemisk stress
Även de gifter som kroppen belastas av orsakar stress. Det kan vara sådant som mediciner, kemikalier, bekämpningsmedel och kvicksilver. Även kaffe och cigaretter stressar kroppen.
Hantera stress
Stressen går inte alltid att undvika men man kan lära sig hantera den och skapa så goda förutsättningar som möjligt för att kroppen ska klara den stressen man utsätts för.
Några goda råd gällande stress:
*När kroppen får ordentligt med näring har du lättare att hantera stress.
*Välj ekologisk mat och begränsa kemikalier i rengöring och hudvård så mycket som möjligt.
*Det går åt en mängd olika vitaminer och mineraler när du stressar, se till att fyll på förråden med B- och C-vitaminer, magnesium, kalium och zink.
*Yoga eller avslappning hjälper dig att hantera stressen i kroppen.
*Sömn hjälper dig att hantera stress. Ta gärna hjälp av det avslappnande mineralet magnesium för att sova gott.
*Magen och matsmältningen kan ofta reagera negativt av stress och magen är oerhört viktig för hela kroppen och särskilt immunförsvaret. Ta gärna goda magbakterier som Lactistress och matsmältningsenzymer.
*Motion är avstressande – i lagom mängd. Tränar du väldigt hårt kan kroppen dock stressas ytterligare.
*Acceptera den situation du är i om du ändå inte kan ändra den.
*Försök se realistiskt på problem.
*Adaptogener som rosenrot, ashwaganda, schisandra och rysk rot kan hjälpa mot stress.
*Massage, akupunktur och zonterapi kan hjälpa dig hantera stress.
Av Malin Duvstedt
Fakta stress
Vanliga stressymptom:
Tryck över bröstet
Huvudvärk
Retlighet
Magproblem
Sömnproblem
Spända muskler