Sju av tio svenskar har eller har haft problem med magen det senaste året. Man tror att besvären beror på stress, fel kost och dåliga matvanor.
– Vår matsmältning är beroende av lugn och ro och magproblem orsakade av stress är oerhört vanligt, men det finns åtgärder för detta, säger näringsexperten Zarah Öberg,
Den nya undersökningen från hälsoföretaget Baltex om svenska magar visar att kvinnor och yngre har haft mest magproblem. Speciellt unga svenskar anser att problemen är livsstilsrelaterade och beror på stress, felaktig kost eller dåliga matvanor. Äldre tror i högre utsträckning att problemen beror på medicinering eller biverkning från läkemedel. Män anger i mindre utsträckning att de haft besvär med mage och tarm. Resultatet ger en indikation på att magproblem kryper längre ner i åldrarna och blir allt vanligare bland yngre och kvinnor. Gaser i magen är det vanligaste besväret med mage eller tarm, följt av diarré, halsbränna och magont/magknip.
Stress vanlig orsak
Magproblem orsakade av stress är oerhört vanligt och det är inte alls konstigt att de uppstår, säger näringsexperten Zarah Öberg.
– Vår matsmältning är beroende av lugn och ro, då hela matsmältningssystemet fungerar optimalt endast när vi har ett parasympatiskt påslag, det vill säga när vi aktiverar nervsystemets AV-knapp. När vi stressar så äter vi oftast snabbare, med resultat att maten inte tuggas ordentligt och inte heller blandas med det enzym som bryter ner kolhydrater, förklarar hon.
Minskad frisättning av magsyra
Stress är således en viktig orsak till oreda längre ner i matsmältningssystemet såsom i magsäck och tarm. Zarah berättar att stress även ger minskad frisättning av magsyra vilket resulterar i lägre frisättning av pepsin, det enzym som bryter ner proteiner, och sämre upptag av B12.
– När vi stressar ställer kroppen in sig på överlevnad och då nedprioriteras god matsmältning och resultatet blir snabbt ett mag-tarmproblem. Exempel är inte bara att maten inte spjälkas ordentligt utan att den minskade frisättningen av magsyra även innebär ökade risker för att parasiter och bakterier tar sig vidare ner i mag-tarmkanalen.
Zarah säger att ospjälkad mat orsakar sjukdomar såsom candidaöverväxt i tarmen (från osmälta kolhydrater) och överväxt av endotoxiner (från osmälta proteiner som producerar bakterier som i sin tur bildar gifter i tarmen). Besvären kan således bli många, men det finns åtgärder.
– Magproblem kan enkelt avhjälpas genom lugn och ro, rofyllda måltider, genom att tugga maten noga, genom enzymterapi och genom att se över frisättning av magsyra och läkning av mage-tarmkanal. Tänk även på att äta bättre mat, mer grönsaker och fiberrik kost, mat baserad på rena råvaror och undvik hel-och halvfabrikat, tillsatser och mat och dryck med lågt pH, säger Zarah.
Undersökningen
Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget YouGov. Under perioden 4 – 7 oktober 2013 gjordes sammanlagt 1006 online-intervjuer med kvinnor och män i åldern 18-74 år.