Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avslöja något om människans benägenhet till alkoholism.
Det brukar heta att djur äter jäst frukt för att bli berusade. Och i en studie fick apor välja mellan rent vatten och vatten spetsat med alkohol. De valde då vattnet spetsat med alkohol. Forskare tror att det beror på att de är ute efter de extra kalorierna, men när de erbjöds högkoncentrerad sockerlösning valde de istället den framför alkohol vilket tyder på att det är kolhydrater snarare än berusning som aporna är ute efter.
Ville ta reda på varför apor gillar övermogen frukt
När övermogen frukt jäser bildas alkohol. En del forskning tyder på att apor som äter frukt eventuellt använder denna alkohol som en källa till extra kalorier. Därför ville forskarna bakom en studie som nyligen publicerats i tidskriften Chemical Senses, underöka hur det förhöll sig med den saken.
LÄS OCKSÅ: Dricker du för mycket? Kolla här
Aporna hade lätt att upptäcka alkohol
I ett första experiment, som utfördes i Mexiko, fick åtta spindelapor välja mellan rent kranvatten eller vatten med låga koncentrationer av alkohol. Alkoholhalterna varierade mellan 0,5 och tre procent alkohol, vilket motsvarar det som kan bildas naturligt i jäsande frukt. Forskarna fann att djuren kunde upptäcka alkohol – etanol – i så låga halter som 0,5 procent. Som jämförelse ligger människans tröskel för att upptäcka alkohol på 1,34 procent. Alla aporna föredrog alkoholhalter upp till tre procent framför vatten.
Enligt forskarna visar resultaten att fruktätande spindelapor är ytterst känsliga för smaken av alkohol. De såg även att aporna föredrog alkoholen när den erbjöds i koncentrationer som förekommer naturligt i jäst frukt.
LÄS OCKSÅ: Hälsorisker med alkohol – vad gäller?
Föredrar hög sockerhalt framför alkohol
I nästa test fick spindelaporna välja mellan en sockerlösning spetsad med alkohol eller en sockerlösning av samma koncentration utan alkohol. Här var det tydligt att djuren föredrog sockerlösningen som innehöll alkohol. Men när aporna sedan ställdes inför valet mellan en alkoholspetsad sockerlösning och en högkoncentrerad sockerlösning utan etanol blev resultatet ett annat. I det fallet föredrog djuren tydligt alternativet med rent socker, trots att blandningen med socker och alkohol innehöll tre gånger så mycket kalorier.
LÄS OCKSÅ: Alkoholskadorna – och konsumtionen – ökar bland Sveriges äldre
Ingen koppling till mänsklig alkoholism
I ett liknande experiment fick spindelaporna välja mellan fruktpuré spetsad med alkohol eller ren fruktpuré. Testerna med sockerlösning och fruktpuré tyder på att sötma, och därigenom kolhydratinnehållet, är en viktigare faktor för spindelapornas val framför med de kalorier som alkoholen bidrar med. Fynden stöder därför inte idén att etanol i kosten används av aporna som en källa till extra kalorier. Resultaten stöder inte heller tanken på att mänsklig alkoholism skulle härstamma från apornas förkärlek till övermogen frukt.
Av redaktionen
Källa: Linköpings universitet