Ät det dina goda tarmbakterier gillar! Det är nämligen ett av de bästa sätten att ta hand om sin hälsa enligt en ny studie. En viktig näringskälla är kostfibrer. Mängden fibrer i kosten påverkar allt från viktökning och blodsocker till insulinkänslighet och påverkar dessutom hälsotillståndet i tjocktarmen.
Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har varit inblandade i en studie som bringar klarhet i på vilket sätt fibrer påverkar tarmhälsan. En av forskningsledarna Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin säger på Sahlgrenska akademins hemsida att vårt fiberintag minskat drastiskt de senaste decennierna.
Fibrer i frukt och grönt
Fibrer finns i riklig mängd och i stor variation i frukt, baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter. Lågt intag av fibrer, i kombination med högt fett- och sockerintag, kan kopplas till ökad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar, viktökning och diabetes.
LÄS OCKSÅ: Magproblem vanligt hos unga kvinnor men hjälp finns att få
Snabb försämring
Studien som gjordes på möss som fick extremt fiberfattig kost visade att mössen snabbt utvecklade defekter i tjocktarmens skyddande slemlager. Redan efter tre dagar försvagades tarmens skydd och det blev då lättare för bakterier att ta sig igenom. Något som skulle kunna ha en påverkan på inflammatoriska sjukdomar i tarmen, men även andra sjukdomar menar författarna.
Slemlagret i tarmen har visat sig ha stor betydelse för att skilja tarmbakterierna från våra egna celler, säger en av de andra forskningsledarna Gunnar C Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa
Probiotika och prebiotika hjälpte
Efter att ha avslutat den fiberfattiga dieten gavs mössen en transplantation av tarmbakterier från en frisk mus. Transplantationen rättade delvis till skyddet. Mössen gavs även tillskott och probiotiska bakterier och prebiotika i form av kostfibern inulin. Bifidobakterier hjälpte mot slemmets tillväxtproblem, men skyddade inte tarmcellerna mot bakterier i tarmfloran. Prebiotikan å andra sidan hindrade att bakterierna kom i kontakt med tarmcellerna, men ökade inte tillväxten av slemlagret.
LÄS OCKSÅ: Broccoli värsta supermaten för magen
Vill utreda fibertillskott
Fibertillskott som behandlingsmetod behöver studeras vidare, menar forskarna. Att enbart berika förädlade livsmedel med renade fibrer är inte att rekommendera innan man lärt sig mer om det komplexa samspelet mellan mat, fiber, bakterier och människa menar forskarna.
Av Nina Törmark
Källa: Sahlgrenska akademin
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!