Annons

Styrketräning för friska leder

Alla kan styrketräna och alla bör styrketräna. Jonna Coleman är legitimerad naprapat och dessutom utbildare och gyminstruktör på Friskis&Svettis. På både naprapatmottagningen och gymmet träffar hon dagligen människor med ledbesvär.

Redaktionen

17 september, 2013
Styrketräning för friska leder
Dela inlägget

Alla kan styrketräna och alla bör styrketräna. Jonna Coleman är legitimerad naprapat och dessutom utbildare och gyminstruktör på Friskis&Svettis. På både naprapatmottagningen och gymmet träffar hon dagligen människor med ledbesvär.

Jonna Coleman berättar att det finns två kategorier av ledproblem. Problem orsakade av överbelastning samt problem orsakade av inaktivitet.
– Båda är lika skadliga, förklarar hon.

Är styrketräning bra för lederna?
– Jag skulle vilja säga att styrketräning är ett måste för att hålla lederna starka och friska. Styrketräning passar alla, eftersom du kan anpassa övningarna och belastningen efter dina egna förutsättningar.

Jonna Coleman
Jonna Coleman

Kan man styrketräna om man har artros eller ledgångsreumatism?
– Oh, ja! Artos och ledgångsreumatism är ärftligt, men symptomen förvärras betydligt om du inte tränar regelbundet. Ofta blir man rädd för smärtan och slutar därför att träna. Inaktiviteten orsakar ännu mer värk, eftersom de stabiliserande musklerna runt lederna blir försvagade.
– Jag har mött många med artros som efter bara några veckors lätt styrketräning fått betydligt mindre värk, säger Jonna. Att kunna gå ner för trappor eller resa sig från en stol utan smärtor gör stor skillnad i vardagslivet.
– Jag rekommenderar funktionell styrketräning där man tränar upp både balans, stabilitet, koordination och styrka. Att träffa en gyminstruktör är toppen om man vill få hjälp att komma igång med styrketräningen. Instruktören hjälper dig att hitta övningar som bygger upp stabiliteten utan att belasta lederna för hårt.

Vad orsakar överbelastning av annars friska leder?
– Leder kan bli överbelastade om du tränar för ensidigt eller om du ökar träningsintensiteten för snabbt. Ett typiskt fall är löpare som löptränar varje dag, men kanske aldrig tränar något annat. Det leder ofta till överbelastning i knän och fotleder. Att överbelasta lederna genom tyngdlyftning är inte heller ovanligt. Däremot ska man vara medveten om att det är stor skillnad mellan tyngdlyftning och den gymträning som de flesta motionärer ägnar sig åt. I tyngdlyftning lyfter man 200 kg över huvudet med lederna i ytterläge, vilket man knappast gör som motionär.

Annons

Vad ska man göra om man har fått en överbelastningsskada i en led?
– Under en första period måste du vila den överbelastade leden genom att trappa ner eller helt vila från träningsformen som orsakade överbelastningen. Skadan måste få läka. I längden bör du tänka på att variera din träning mer. Då slipper du förhoppningsvis fler överbelastningsskador.

Av Maja Sönnerbo

Annons