LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1 000 kalorier om dagen skriver KIT.
Man vet redan genom att studera de så kallade blå zonerna att de som äter sparsamt och inte så ofta mår bättre och lever längre än de som äter mer och oftare – vad man äter spelar förstås också stor roll. Men nu visar en studie på rhesusapor som pågått sedan 1987 att apor satta på sträng diet kan dubbla sin förväntade livslängd.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Ät mycket grönt och lev tre år längre
En apa som liknar dig
Rhesusaporna åldras på liknande sätt som vi människor, de drabbas av samma typ av sjukdomar så som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och lämpar sig därför särskilt väl för den här typen av studie.
LÄS OCKSÅ: 5:2-dieten – för viktnedgång och ett längre liv
Ökar halten av ett reparerande enzym
Det pågår flera studier parallellt och i samtliga fall har man dragit ned på kaloriintaget med trettio procent mot kontrollgrupperna. En teori varför minskat kaloriintag ökar livslängden är att det ökar förekomsten av ett enzym som reparerar skadade proteiner, en slutsats man kommit fram till genom att studera – inte apor men väl jästsvampar.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Historik
Teorin att ett lägre kaloriintag förlänger livet testades redan i slutet av 1400-talet då den italienske aristokraten Alvise Cornaro drog ned sitt intag till 1000 kalorier per dag. Något som enligt egen utsago ska ha lett till att han uppnådde den aktningsvärda åldern av 98 år, en siffra som sedan reviderats till cirka 80 år men även detta är anmärkningsvärt då livlängden var betydligt blygsammare på 1400-talet än vad den är idag. Han skrev även boken ”Ett hälsosamt liv”.
Källa: KIT