Annons
Annons

Krydda maten och lev längre

En studie på nära en halv miljon människor visade att om de kryddade maten extra mycket 3 gånger i veckan minskade risken att dö för tidigt i hjärtsjukdom eller cancer. Forskarna tror att det är ämnet kapsaicin som finns i chilipeppar som har antiinflammatoriska egenskaper.

Redaktionen

9 augusti, 2015
Krydda maten och lev längre
Dela inlägget

En studie på nära en halv miljon människor visade att om de kryddade maten extra mycket tre gånger i veckan minskade risken att dö för tidigt i hjärtsjukdom eller cancer. Forskarna tror att det är ämnet kapsaicin som finns i chilipeppar som har de skyddande egenskaperna.

I sju år följde forskare vid amerikanska Harvard University närmare 500 000 kineser och deras matvanor. Resultaten visade att de som åt kryddstark mat hade en lägre risk att dö i cancer, hjärtåkommor och sjukdomar som är relaterade till andning och lungor.
Läs också: IDF-kost för att minska inflammationer i kosten

Ät chili minst tre gånger i veckan
Studien visade att kineser som åt kryddstark mat varje eller varannan dag reducerade risken att dö i förtid med 14 procent jämfört med de som enbart kryddade maten extra en gång i veckan. Men det räcker att äta mat med mycket chilipeppar tre gånger i veckan för att uppnå en skyddande effekt.
Läs också: Maten som gör att vi blir sjuka, deprimerade och åldras snabbare

Kapcaicin ökar förbränningen
Forskarna tror att det är ämnet kapcaicin som finns i chilipeppar som har det skyddande egenskaperna. Sedan tidigare känner man till att kapcaicin kan öka kroppens produktion av endorfiner och att ämnet därför har en smärtstillande effekt. Man vet också att chilipeppar ökar förbränningen och kan reducera övervikt. Och nu tillskriver man även kapcaicin en antiinflammatorisk effekt.
Läs också: ”Sjukmanskosten” – huvudorsaken till välfärdssjukdomar

Tittade inte på enskilda fall
Försökspersonerna i studien var mellan 30 och 79 år och av de 487 000 som deltog under de sju studieåren avled 20 224 under tiden. Forskarna betonade dock att de enbart tittat på statistiken och inte på den exakta orsaken i varje enskilt fall. Och att sambandet mellan het mat och lägre dödlighet gällde bara dem som inte drack alkohol. Det skriver Daily Mail.
Läs också: Så äter du dig ung och snygg

Av Inger Palm

Annons
Annons