Äter du tillskott med svarta vinbär – eller föredrar du kanske bären i naturlig form?
Oavsett vilket gör du ett bra val. Svarta vinbär är nämligen en bortglömd – och väldigt kraftfull – nyttighetsbomb.
Svarta vinbär är fullproppade med nyttigheter, och inte minst en kraftfull källa till C-vitamin. Men ny forskning visar att mängden C-vitamin kan variera kraftigt beroende på var bären har vuxit. Enligt den nya forskningen innehåller bär odlade i södra Sverige mer C-vitamin än bär odlade i Norrland.
– Både odlingsplats och bärsort gör skillnad, säger Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid Sveriges landbruksuniversitets i skånska Balsgård, till TT.
Skånska svarta vinbär är till exempel både lite sötare och innehåller omkring 30 procent mer C-vitamin än bär från Norrland. De innehåller även mer av nyttiga antocyaner, meddelar SR.
Slår C-vitaminjuice med hästlängder
Även vilken sort man väljer spelar stor roll, menar forskaren och berättar att de nya vinbärssorterna slår apelsinjuicens C-vitamininnehåll med hästlängder. Han menar också att vi bör äta mer svarta vinbär och överlag fördubbla vårt intag av bär, frukt och grönt.
Av Redaktionen