Mindfulness är mer än bara ett sätt att må bra i vardagen, ny svensk forskning visar att övningar baserade på mindfulness kan bidra till att minska ångest och rädslor hos personer med ångestproblematik.
Några minuters dagliga meditationsövningar som genomförs med hjälp av en vanlig mindfulness-app får hjärnan att sudda ut inlärda, men irrelevanta, rädslor, visr en ny studie. Enligt forskarna pekar resultaten på att mindfulness – eller medveten närvaro – skulle kunna effektivisera behandlingar av ångest och posttraumatisk stress.
”Släcker” rädsloreaktioner
I studien som publicerats i Nature-tidskriften Scientific Reports av forskare från bland andra universiteten i Lund och Uppsala, deltog 29 personer varav hälften under några veckors tid gjort mindfulnessövningar via en vanliga smart phone-app några minuter varje dag.
Bägge grupperna fick titta på neutrala bilder som följdes av en lätt elstöt på handen. På så vis ”betingades” de till en rädsloreaktion. Sedan fick de se samma bilder igen – fast utan elstöten, för att ”släcka ut” rädsloreaktionen. Efter ett dygn när de fick se bilderna igen visade dock kontrollgruppen – till skillnad från mindfullnessgruppen – återigen stress- och rädsloreaktioner.
LÄS OCKSÅ: Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa
Gav bestående resultat
Tidigare studier har kartlagt användares självrapporterade upplevelser av mindfulness, och har visat en positiv effekt Dock har det varit oklart varför. Resultat från den aktuella studien är intressant av flera anledningar, enligt Johannes Björkstrand, forskare i psykologi vid Lunds universitet och förste författare till artikeln. Dels då det visar på tydliga effekter på rädsloreaktioner, även med förhållandevis lågintensiv träning men det är också spännande att effekten kvarstår över tid. Oftast burkar den här sortens rädsloreaktioner komma tillbaka snabbt, redan efter ett dygn.
LÄS OCKSÅ: KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter
Kombination med exponering
Resultaten pekar på att en ”mjukstart” av mindfulness kan effektivisera behandlingen av ångestproblem i kliniska sammanhang. Ångest och traumarelaterade problem behandlas ofta med exponeringsterapi. Men det är inte alla som svarar på dessa behandlingar. Studiens resultat antyder att en kombination av mindfulness-träning och exponeringsterapi kanske kan uppnå bättre och mer varaktiga behandlingseffekter.
LÄS OCKSÅ: ”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”
Upprepar studien med fler delatagare
Men det behövs fler studier innan det går att dra några definitiva slutsatser. Forskarna går nu vidare med att närmare undersöka de underliggande biologiska mekanismer som ligger till grund för den effekt man hittat. För närvarande gör de liknande experiment med dubbelt så många personer. Dessutom undersöks deltagarnas hjärnor i en magnetkamera med extra starkt magnetfält så att det med hög precision går att mäta deltagarnas hjärnaktivitet under experimentet.
Skapar förändring i amygdala
Forskarna hoppas kunna visa att effekten är robust samt att i detalj kunna säga vilka processer i hjärnan det är som ligger bakom effekten. Tidigare hjärnavbildningsstudier har visat att mindfulness i regel skapar förändringar i de delar av hjärnan som orsakar rädsla, exempelvis i amygdala. Men den egentliga innebörden av sådana förändringar har varit oklara eftersom tidigare undersökningar inte studerat effekten av mindfulness på just rädsloreaktioner.
Av redaktionen
Källa: Lunds unviversitet