Annons
Annons

Svenska professorer i bråk om sockerberoende

En ny forskningsrapport om sockerberoende har lett till konflikt redan innan den ens lanserats. "Nej, socker är inte beroendeframkallande", menar KI-professorn. "Sockerberoende finns visst och var tionde är drabbad", hävdar däremot Lundaprofessorn.

Redaktionen

10 januari, 2015
Svenska professorer i bråk om sockerberoende
Dela inlägget

En ny forskningsrapport om sockerberoende har lett till konflikt redan innan den ens lanserats.
– Nej, socker är inte beroendeframkallande”, menar KI-professorn.
– Sockerberoende finns visst och var tionde är drabbad”, hävdar däremot Lundaprofessorn, skriver Expressen.

Den nya forskningsrapporten om sockerberoende har inte ens hunnit lanseras innan storbråk bryter ut. Rapporten är framtagen och bekostad av livsmedelsindustrins organisation Swedish nutrition foundation, SNF, där bland annat Arla, Coca-Cola, Nordic Sugar och McDonalds är medlemmar. Dess viktigaste slutsats är att det inte finns vetenskapliga bevis för att socker är beroendeframkallande för människor.

”Vi ska inte skrämma människor”
Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet som forskar om övervikt, har arbetat med rapporten, ställer sig bakom slutsatserna. Enligt honom finns inga vetenskapliga belägg för att socker är beroendeframkallande.
– Allt vi människor tycker om, från sex och ätande till löpning, påverkar hjärnans belöningssystem och kan på så sätt anses vara beroendeframkallande, säger han till Expressen.

”Felaktigt begrepp”
Han fortsätter:
Men det är jätteskillnad på det och att vara beroende av nikotin eller andra droger,
– Socker går via vårt normala nervsystem – vad vi känner, luktar, smakar och ser. Men droger kan gå in och påverkar hjärnan direkt, kan ge oss en kick utan några omvägar. Vi vetenskapsmän ska inte skrämma människor genom att använda felaktiga begrepp som sockerberoende.

”Kan inte skriva under något jag inte tror på”
Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon har forskat om sockerberoende och skrivit flera böcker. Hon anlitades att faktagranska sockerrapporten men efter att hon läst den vägrade hon att skriva under den.
– Jag kan inte skriva under något jag inte tror på. Jag var tvungen att anmäla avvikande mening, säger hon till Expressen.

Professor Charlotte Erlanson Albertson
Lundaprofessor Charlotte Erlanson Albertson. Foto: Hubert Krajewski

Vetenskapliga bevis för sockerberoende
Hon anser tvärtom att det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att sockerberoende finns.
– Livsmedelsindustrin vill inte skuldbelägga mat i någon form, att det vi äter kan vara beroendeframkallande.
Men hon vet bättre än så, menar hon.

Sockerberoende – en känsla av ”måste ha”
Erlanson-Albertsson förklarar sig så här:
– Jag har forskat om sockerberoende, det har ingen av de övriga anlitade experterna. Det finns studier av människor där man sett att sockerberoende uppfyller samma villkor som beroenden av exempelvis nikotin eller alkohol. Sockerberoende är inte lika kraftfullt, men det är samma känslor och samma typ av tvångsmässiga beteende, att man ”måste ha”, säger hon till Expressen.

Professorn spår sockerberoende hos var tionde svensk
Charlotte Erlanson-Albertsson gissar att ungefär var tionde svensk är sockerberoende.
– Sjukvården måste hjälpa människor, vi har inte råd att låta folk vara beroende utan måste ta tag i det här.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta för och mot sockerberoende

Argumenten mot sockerberoende:

Det är sällan eller aldrig rent socker som efterfrågas av människor som anser sig vara sockerberoende, utan socker i kombination med andra ingredienser i livsmedel som bullar, läsk och godis.
Begreppet sockerberoende är missvisande. Det riskerar att trivialisera och urvattna allvarligt drogberoende.
Det finns inte tillräckliga vetenskapliga bevis för att socker är en beroendeframkallande substans hos människor.
Studier av djur, som råttor, visar att socker förändrar hjärnans belöningssystem precis som droger gör. Men djur är inte människor, och resultaten kan därför inte överföras direkt. Människor är komplexa, och inom nutritionsforskningen har djurmodeller låg överförbarhet till människa.
Möjligen kan man tala om ett ätberoende, och inte sockerberoende. Det är ett beroende som inte är kopplat till en substans utan ett beteende.

Argumenten för sockerberoende:

Det finns bevisligen personer som beskriver sig som sockerberoende och som konsumerar socker för att motverka negativa känslor eller en negativ stämning.
Beteendet hos dessa personer uppfyller de kriterier som krävs för att det ska kallas för ett beroende.
Samma områden i hjärnan aktiveras av droger som vid sug efter mat. Inblandade neurotransmittorer är exempelvis serotonin, endorfiner, endokannabinoider och dopamin. Socker i hög koncentration, vare sig vi äter den i kombination med fett eller inte, ger hjärnan den starkaste signalen.
Ny forskning visar att den hedoniska hungern är beroendeframkallande. Det är när vi äter trots att vi egentligen är mätta, för njutningen eller för att befria oss från stress.
Matberoende – och sockerberoende – kan påvisas hos människa både genom beteendeförändringar och en kemisk förändring.

Källa: Expressen (Rapporten Socker från SNF och professor Charlotte Erlanson-Albertsson).

Annons
Annons