Vår köttkonsumtion fortsätter minska, det visar färsk statistik från Jordbruksverket. Bakom utvecklingen ligger en växande vegotrend och en ökad oro för klimatet. Och minskningen tros hålla i sig.
Inte sedan 2007 har vi ätit så lite kött som under förra året rapporterar Svt Nyheter, för andra året i rad sjunker köttkonsumtionen, i snitt minskade den med 2,2 kilo per person under 2018.
Mindre importerat och mer svenskt
Vi äter mindre totalt och har minskat konsumtionen av importerat kött till fördel för svenskproducerat. Men trots det är konsumtionen ändå hög i Sverige jämfört med många andra länder. Den senaste jämförelsen från OECD visar att den svenska köttkonsumtionen är högre än genomsnittet i EU, vi äter dessutom mer kött än norrmännen, även om vi inte är i klass med USA och Argentina som är världens största köttkonsumenter.
LÄS OCKSÅ: Två av tre svenskar vill ändra sina matvanor 2019
Ökat de senaste trettio åren
Historiskt sett har svenskarna ätit mycket spannmål men köttkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste 30 åren, bakom ökningen ligger höjd levnadsstandard ihop med lägre köttpriser. Som högst var den 2016 men de senaste två åren har det alltså minskat, skriver Svt.
Enligt Åsa Lannhard på Jordbruksverket kommer köttkonsumtionen fortsätta sjunka och hon säger att det beror på att flera trender sammanfaller och nämner klimatdebatten, ett ökat hälsofokus, starkare djuretik och nya mattrender i en intervju med Dagens Nyheter.
LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar
Minskningen kan bli permanent
Kunskapen om köttproduktionens påverkan på klimatet är en viktig aspekt och vi tänker mer hållbart menar Åsa Lannhard, därför är det ökade intresset för vegetarisk mat mer än bara en mattrend.
Tidigare har nedgång i konsumtionen mest berott på tillfälliga händelser, som utbrott av olika djursjukdomar och finanskrisen 2008–2009. Skälen bakom den senaste köttminskningen talar för att den kan bli permanent, skriver Dagens Nyheter.
LÄS OCKSÅ: “Grönare ätande är vår tids största möjlighet”
Gynnar både klimatet och hälsan
Och det är inte bara miljön som gynnas av en minskad köttkonsumtion, mycket talar även för att vår hälsa är en stor vinnare. Så här skriver David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden i ett debattinlägg på matmagasinet Vegos sajt: ”Flertalet experimentstudier där personer byter kost visar att hälsan förbättras mest när deltagarna byter till en helt växtbaserad kost, framför allt när hjärt-kärlsjukdom studeras.”
Av redaktionen
Källa: Svt Nyheter och Dagens Nyheter
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!