Annons

Syrligt somrig gurksoppa med tempehspett

Svalka dig med en fräsch och syrlig soppa full av nyttigheter, gjord på bland annat gurka, selleri, ingefära och gröna ärtor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
18 juni, 2021
Syrligt somrig gurksoppa med tempehspett

Svalka dig med en fräsch och syrlig soppa full av nyttigheter, gjord på bland annat gurka, selleri, ingefära och gröna ärtor.

Receptet kommer från boken ”Yogamat” (Semic) av Cecilia Davidsson – kock och näringsterapeut som driver den ekologiska cateringfirman Curlyfood i Stockholm, i vilken hon även håller i inspirerande, hälsosamma matlagningskurser och lagar mat på yogaretreats och -resor.

Servera denna smakrika soppa på en fest eller ett mingel i det fria i sommar, med en bit bröd, räkor, ost, bakad rödbeta, tofu eller som här; med bakad tempeh, tipsar Cecilia Davidsson.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölanders broccolisoppa

Bokomslag "Yogamat"

Annons

 

Ingredienser

8–10 portioner
1 gurka
2 dl gröna ärtor
2 stjälkar blekselleri
4 cm färsk ingefära
1⁄2 grön chili utan kärnor
1 lime, rivet skal och saft
1 tsk örtsalt
4 dl buljong, kyckling eller vegetarisk
2 dl kokosmjölk

Till servering:
200 g tempeh
1 msk kokosolja
örtsalt

LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar

Gör så här

Skala och skär gurkan i mindre bitar, lägg i en blenderkanna tillsammans med ärtor, selleri, skalad ingefära, chili, limeskal och limesaft, örtsalt, buljong och kokosmjölk.

Mixa på högsta hastighet i 2 minuter till en slät, krämig konsistens. Smaka av och förvara svalt fram till servering.

Annons

Strax före servering, skär tempeh i stavar och stek i kokosolja på medelhög värme tills den fått fin färg på båda sidor, pudra med örtsalt. Trä upp tempehn på spett och servera direkt till soppan.

LÄS OCKSÅ: Slät pumpasoppa med curry

Av Carolina Eriksson

Annons