Svalka dig med en fräsch och syrlig soppa full av nyttigheter, gjord på bland annat gurka, selleri, ingefära och gröna ärtor.
Receptet kommer från boken ”Yogamat” (Semic) av Cecilia Davidsson – kock och näringsterapeut som driver den ekologiska cateringfirman Curlyfood i Stockholm, i vilken hon även håller i inspirerande, hälsosamma matlagningskurser och lagar mat på yogaretreats och -resor.
Servera denna smakrika soppa på en fest eller ett mingel i det fria i sommar, med en bit bröd, räkor, ost, bakad rödbeta, tofu eller som här; med bakad tempeh, tipsar Cecilia Davidsson.
LÄS OCKSÅ: Lars Frölanders broccolisoppa
Ingredienser
8–10 portioner
1 gurka
2 dl gröna ärtor
2 stjälkar blekselleri
4 cm färsk ingefära
1⁄2 grön chili utan kärnor
1 lime, rivet skal och saft
1 tsk örtsalt
4 dl buljong, kyckling eller vegetarisk
2 dl kokosmjölk
Till servering:
200 g tempeh
1 msk kokosolja
örtsalt
LÄS OCKSÅ: Tröstsoppa för tunga dagar
Gör så här
Skala och skär gurkan i mindre bitar, lägg i en blenderkanna tillsammans med ärtor, selleri, skalad ingefära, chili, limeskal och limesaft, örtsalt, buljong och kokosmjölk.
Mixa på högsta hastighet i 2 minuter till en slät, krämig konsistens. Smaka av och förvara svalt fram till servering.
Strax före servering, skär tempeh i stavar och stek i kokosolja på medelhög värme tills den fått fin färg på båda sidor, pudra med örtsalt. Trä upp tempehn på spett och servera direkt till soppan.
Av Carolina Eriksson