Annons
Annons

Ta hand om din hunds tassar i vinter

Det är inte bara vi människor som behöver ta hand om händer och fötter lite extra under den kalla, snörika och ibland slaskiga vintern. Även hundarnas tassar behöver extra omsorg och skydd mot kyla, is, snö och vägsalt. Här listar vi 5 tassvänliga tips!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
30 januari, 2022
Ta hand om din hunds tassar i vinter

Det är inte bara vi människor som behöver ta hand om händer och fötter lite extra under den kalla, snörika och ibland slaskiga vintern. Även hundarnas tassar behöver extra omsorg och skydd mot kyla, is, snö och vägsalt. Här listar vi 5 tassvänliga tips!

Självklart behöver hundens tassar vård och omsorg året runt, men när det är kallt och vått ute och vägar och trottoarer dessutom är saltade för att vi människor inte ska halka, så sliter det lite extra på dem. Och glöm inte att även hundar kan halka och göra illa sig på halt och isigt underlag.

Experterna på veterinärsjukhusen uppmuntrar därför till att du som äger en hund ska få in en regelbunden rutin där du tittar på trampdynorna varje dag, samt på klor och på eventuell päls som sitter mellan tårna. Det kan spara hunden onödigt lidande och dig veterinärkostnader, och även stärka relationen till din hund!

LÄS OCKSÅ: Så minskar du separationsångesten mellan dig och din hund

5 vintertips för hundens tassar!

  1. Skor eller fet salva

Ett par hundskor eller en fet salva som skydd är det bästa sättet att undvika sår i tassarna när ni är ute och går. Både grus, is och skare sliter på tassarna och i värsta fall kan de riva upp sår som riskerar att bli infekterade. Är din hund av en ras som har mindre päls i tassen så är risken större för sårskador, och är skor att rekommendera. En fet salva kan räcka för lite större hundar med mer päls.

  1. Torka tassarna

Torka bort så mycket salt, smuts och snö som möjligt från tassarna och mellan trampdynorna med en ren frottéhandduk. Om du inte får bort fukt och väta så riskerar det att leda till jästsvamp, eksem eller bakterieinfektioner. Om en handduk inte räcker för att få bort allt så kan du duscha av tassarna i stället. Även efter duschen behöver du torka av tassarna ordentligt dock. På köpet slipper du själv ett smutsigt och slabbigt golv!

Att torka rent är extra viktigt när vägarna är saltade, eftersom vägsalt fräter på trampdynorna. Saltet kan leda till infektioner och är något som hunden inte bör få i sig av misstag, genom att den till exempel känner ett större behov av att slicka rent sina tassar. Det kan nämligen vara farligt för hunden om den får i sig för mycket salt. Vägsalt torkar dessutom ut huden och sliter på tassen. En fet salva som du smörjer in tassarna med före promenaden kan skydda.

LÄS OCKSÅ: Vad tänker och känner din hund?

  1. Ta hand om sprickor

I samma veva som du torkar av tassarna, eller som en rutin varje kväll, är det bra att undersöka tassarna efter sår. En vanlig orsak till att hunden får sprickor i trampdynan är just vägsalt och kyla. När sprickorna väl uppstått kan salt som samlas i sprickan/såret leda till både smärta och sveda. Med en tassalva kan du förebygga och vårda även sprickor.

Om hunden har fått en skada på tassen; rengör såret och sätt bandage, eller använd hundskor om bandaget inte vill sitta fast.

  1. Trimma klor och päls

Glöm inte heller att klippa klorna, det är extra viktigt vintertid då de slits mindre jämfört med på sommaren. Ju mer päls din hund har på tassarna, desto mer snö riskerar också att fastna. Har det redan fastnat klumpar av snö under tassarna eller i pälsen kan du ta lite ljummet vatten för att få bort det. Ett förebyggande knep är att hålla tassarnas päls kortklippt.

LÄS OCKSÅ: Så förebyggs osteokondros – som ofta misstas för växtvärk hos hund

5. Koll på köldkramp

Förutom isklumpar och vägsalt som kan ställa till problem finns det något som kallas köldkramp, då blodcirkulationen i tassarna hämmas. Du kan märka det genom att hunden får svårt att stödja på något/flera ben och lyfter en eller flera tassar i luften. Hunden kan till och med ramla omkull om den får kramp i flera tassar på en gång. Du kan då värma tassarna i dina händer och massera igång blodcirkulationen igen försiktigt. Har du en liten hund så kan du lyfta upp den och stoppa in tassarna under din jacka.

Källa: Evidensia och Firstvet

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons