Trenden att tatuera sig har ökat de senaste årtiondena och idag har 20 procent av alla personer i Sverige en tatuering. Samtidigt har vi haft begränsad kunskap om hur tatueringar kan påverka hälsan. Tatueringsbläck innehåller nämligen ofta cancerframkallande kemikalier, som polycykliska aromatiska kolväten, primära aromatiska aminer och metaller.
Forskarna undersökte lymfompatienter
Forskare från Lunds universitet har nu undersökt sambandet mellan tatueringar och cancerformen lymfom, alltså cancer i lymfkörtlarna. De använde sig av cancerregistret för att identifiera personer (i åldrarna 20-60 år) som fått lymfom mellan år 2007 och 2017. Dessa jämfördes sedan med en kontrollgrupp från befolkningsregistret med samma kön och ålder, som inte fått diagnosen lymfom. De totalt 11 905 deltagarna i studien fick svara på frågor om sin livsstil för att ta reda på om de var tatuerade eller inte. 21 procent av deltagarna med konstaterad lymfom var tatuerade, och 18 procent i kontrollgruppen.
21 procents högre risk att få lymfom
Forskarna såg en 21 procents högre risk att drabbas av lymfom bland tatuerade personer, även efter att ha vägt in andra faktorer som kan påverka risken att få cancer, som rökning och högre ålder.
Storleken på tatueringen verkade dock inte spela någon roll för cancerrisken. Att ha en stor tatuering, som kanske rentav täcker hela kroppen, innebar alltså inte en högre risk än att ha en liten enstaka tatuering.
Tatuering skapar låggradig inflammation
Vad det beror på att storleken på tatueringen inte spelade någon roll vet inte forskarna ännu. Men de spekulerar i att en tatuering, oavsett storlek, startar en låggradig inflammation i kroppen, vilket i sin tur kan trigga cancer. Tatueringsfärgen tolkas nämligen av kroppen som något främmande som inte ska vara där och då går immunförsvaret igång. Och en stor del av färgen transporteras bort från huden, till framför allt lymfkörtlarna där den lagras in.
LÄS OCKSÅ: Optimera ditt lymfsystem med massage
Viktig att det är säkert att tatuera sig
Lymfom är dock ovanligt och forskarna understryker att studien har gjorts på gruppnivå, inte individnivå. Mer forskning behövs snarast för att kunna fastställa ett orsakssamband. Och forskargruppen från Lund kommer nu att undersöka om det även går att hitta ett samband mellan tatueringar och andra cancerformer, samt se om det finns en koppling mellan andra inflammatoriska sjukdomar och tatueringar.
Christel Nielsen, som är en av forskarna i epidemiologi vid Lunds universitet, understryker till sajten Forskning.se att det är viktigt att samhället kan se till att det är säkert att tatuera sig, eftersom människor sannolikt kommer vilja fortsätta att uttrycka sin identitet med hjälp av tatueringar. Och att man ska vända sig till vården om man har hälsobesvär som som man kan koppla till sin tatuering.
Källa: Studien ”Tattoos as a risk for malignant lymphoma: a population-based case-control study” och Forskning.se