En thailändsk klassiker – här i en fräsch och vegetarisk variant som går enkelt att röra ihop, eller förbereda dagen innan.
Receptet kommer från
hälsocoachen, kostrådgivaren och kokboksförfattaren Karin Haglund och hennes bok ”Grönsakskärlek”.
Läs mer och hitta hennes böcker här.
Ingredienser
1 paket kelpnudlar
2 morötter
½ zucchini
4 dl finstrimlad vitkål
1 röd paprika
1 gul paprika
LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med kål
Mandeldippsås
1 dl mandelsmör, osaltat. Vill du göra rätten nötfri så kan du välja tahini (osaltad) istället för mandelsmör.
½ dl olivolja
2 msk limejuice
1 msk tamari (glutenfri sojasås)
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
1–2 krm torkad chili
en gnutta cayennepeppar
Gör så här
Skölj kelpnudlar i vatten och lägg i en skål med vatten, olivolja och salt.
Låt stå och marinera en stund under tiden du gör i ordning mandeldippsåsen och övriga ingredienser.
LÄS OCKSÅ: Drygt 6000 liv kan räddas varje år genom bättre kostvanor
Öppna en burk mandelsmör och rör om ordentligt med en sked.
Häll över 1 dl i en skål, tillsätt olivolja, limejuice, tamari och honung.
Pressa i vitlöken och krydda med chili och cayennepeppar.
Börja med 1 krm chili och tillsätt eventuellt mer om du vill ha dippsåsen starkare.
Rör om ordentligt, tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock.
Skala morot och zucchini. Fortsätt sedan med att skala tagliatelleliknande pastaremsor med hjälp av en potatisskalare. Fånga upp i en stor skål.
Tillsätt den finstrimlade vitkålen.
Skär paprika i tunna strimlor.
Häll på lite olivolja och lite salt och krama in i grönsakerna ordentligt för att göra dem mjukare.
Tillsätt kelpnudlarna (klipp dem eventuellt till önskad längd först) och blanda ner mandeldippsåsen.
Rör om ordentligt och lägg upp på tallrikar.
Garnera med lite finhackad purjolök och svarta sesamfrön.
Servera gärna Pad Thai med färska sockerärtor och en grön sidosallad.