En fungerande mage är A och O för en välmående kropp och ett gott humör. Med små enkla knep kan du förbättra din maghälsa. Här tipsar näringsterapeuten Maria Hellström om tre sätt att förbättra matsmältningen.
1. Träning
All aerobisk träning ökar blodflödet till tarmarna och förbättrar matsmältningen genom att peristaltiken, tarmrörelserna, ökar. Bra val är löpning, cykling och simning. Även styrketräning för magen där det intra- abdominala trycket ökar förbättrar tarmrörelserna, sit-ups, plankan och sneda crunches med vikt stimulerar peristaltiken och motverkar förstoppning. All meditativ aktivitet som till exempel yoga dämpar det sympatiska stressystemet. Stress hindar blodflöde till tarmarna och utsöndring av matsmältningsenzymer.
LÄS OCKSÅ: Experten: ”Hälsa börjar i magen!”
2. Näringstillskott
Alla former av fibrer är bra för magen och tarmarna. Vattenlösliga fibrer är näring för våra snälla tarmbakterier och gynnar en bra balans i tarmfloran. Probiotika i form av acidofilusbakterier hjälper till att stärka vår mikroflora i tarmen och konkurrerar ut de skadliga bakterierna. Matsmältningsenzymer finns som kosttillskott och hjälper den som har problem med att spjälka kolhydrater, fett och protein. Bitterörter kan stimulera den egna enzymproduktionen och kan tas som droppar, men det finns även bra örtteer som stödjer matsmältningen. Enzymer som intas mellan måltiderna hjälper även till att bryta ner slaggprodukter av inflammationsprocesser. Har man dålig saltsyra produktion kan man få uppblåst mage efter måltid eller naglar som skivar sig. Saltsyra finns i kosttillskott med namnet HCL.
LÄS OCKSÅ: Broccoli värsta supermaten för magen
3. Kost
När du tuggar maten utsöndras matspjälkande enzymer redan i munnen och den kemiska nedbrytningen av maten börjar. Vidare utsöndras det i magsäcken saltsyra som bryter ner proteiner och från bukspottkörteln basiska enzymer som bryter ner även fett och kolhydrater skickas ut innan tarmarna ska göra sitt jobb. Välj mat som du vet inte irriterar tarmslemhinnan i onödan, vanligt är att mjölkpodukter, gluten och vete gör det. Socker, frukt och snabba kolhydrater gynnar jästsvampen candida albicans som finns i tarmen och konkurrerar ut de goda bakterierna och dessutom producerar giftet fomaldehyd som restprodukt. Välj så oprocessad mat som möjligt och ät grönsaker till varje måltid inte bara för att de innehåller vitaminer och mineraler utan innehåller även fibrer och naturliga enzymer som hjälper till att bryta ner maten. Tarmen behöver kortkedjade fettsyror som finns i smör och mellankedjade fettsyror som finns i kokosfett. Linfrön och psylliumfröskal kan hjälpa en trög mage. Det är även viktigt att dricka rätt mängd vatten för att tarmen ska fungera.
LÄS OCKSÅ: Fem års magproblem försvann på några dagar
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Maria Hellström driver praktiken Helhet på Serafens sjukhus i Stockholm där hon är verksam som näringsterapeut.