Näringsterapeuten Maria Hellström tipsar om tre bra sätt för att bevara smidigheten i muskler och leder. Träning ihop med rätt kost och näring räcker långt för att bibehålla rörlighet och styrka oavsett ålder.
På våren är vi kanske lite mer sugna på att röra på oss än under vinterhalvåret och det känns mer lockande att snöra på sig löparskorna eller ta de där uppfriskande promenaderna. Träning ihop med en hälsosam kost och rätt näring är hemligheten bakom smidiga muskler och leder enligt Maria.
Träna skyddar lederna
Starka muskler håller skelettet på plats och skyddar leder och ligament mot påfrestning. Maria rekommenderar styrketräning två till tre gånger i veckan med fokus på basövningar som knäböj och marklyft. I alla basövningar tränas flera muskelgrupper samtidigt och du blir snabbt starkare, förklarar hon. Vid träning med tunga vikter utsöndras könshormoner som östrogen och testosteron som bygger upp muskler och stärker lederna. Att träna styrka är även bra för kotornas diskar som blir mer vitala.
Pulshöjande konditionsträning ökar cirkulationen i kroppens muskler och hjälper kroppen att utsöndra slaggprodukter från bindväven, som när de är kvar i kroppen upplevs som stelhet. Även stretching och yoga stimulerar utsöndringen av slaggämnen och bidrar till mjukhet och rörlighet i kroppen.
LÄS OCKSÅ: Förbättra din ledhälsa med nypon och kondroitin
Näring
Magnesium är den viktigaste mineralen för att musklernas celler ska släppa sin anspänning. Det är också den mineral vi har mest brist på, enligt Maria som rekommenderar ett dagligt extra intag på cirka 400 milligram för att undvika spända muskler. Kramp i vader och muskelryckningar i ögonlock är tecken på magnesiumbrist. För att motverka inflammation rekommenderar Maria även omega-3 i form av tillskott eller fett från fisk, något hon menar behövs för att kroppen ska kunna bilda prostaglandiner, våra egna antiinflammatoriska ämnen. Inflammatoriska processer skapar kan skapa stelhet i kroppen på grund av de slaggämnen som utsöndras. Andra tips mot inflammation är gurkmeja och ingefära, även strandnypon, glukosamin och kondroitin har visat sig mycket effektiva för att minska svullnad och smärta i lederna enligt Maria.
LÄS OCKSÅ: Minska värken i lederna med ingefära och gurkmeja
Kosten
Bra antiinflammatorisk kost är baserad på vegetabilier och magert protein, nyttiga oljor, frön och nötter. Bär innehåller massor av antioxidanter som behövs för att hålla lederna rörliga och Maria rekommenderar att vi använder gurkmeja och ingefära i matlagningen för dess antiinflammatoriska egenskaper. Mjölkprodukter ökar risken för magnesiumbrist då det skapar obalans mellan kalcium och magnesium, förklarar Maria som anser att det bör undvikas. Hon rekommenderar däremot protein till varje måltid då det anses främja inlagringen av kalcium i skelettet istället för i mjukdelarna av kroppen. Det är när kroppen lagrar kalcium i muskler och leder som den blir stel och knakar lätt menar hon. Feta fiskar som makrill, sardiner och lax är goda källor för omega-3-fettsyror. Källor till bra fett är i övrigt kokosfett och avokado.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Maria Hellström
Yrke: Näringsterapeut och driver praktiken Helhet AB på Serafens sjukhus i Stockholm.