Att äta grönsaker är bra och viktigt för hälsan, och det vet vi. En forskargrupp vid Örebro universitet har visat att om äldre äter två mål grönsaker om dagen så minskar risken för inflammation som kan drabba flera ställen på kroppen samtidigt. Forskarna kunde dock konstatera att frukt inte hade samma effekt.
Forskarna menar att deras resultat kan vara en riktlinje för sjukvårdspersonal som kan föra budskapet vidare till äldre och därmed bidra till att förbättra hälsan.
Frukt hade ingen påverkan
Konstantinos Georgios Papaioannou, som är en del av satsningen, Successful aging vid universitet i Örebro kunde i sin avhandling visa att inflammationsmarkören IL-6 är betydligt lägre hos äldre som åt minst två portioner grönsaker per dag jämfört med de som åt mindre.
Sambandet mellan ett högre intag av grönsaker och lägre inflammation är oberoende av om individen sitter still, ägnar sig åt fysisk aktivitet, hur mycket fett den har på kroppen och hur stor mängd annan hälsosam mat personen åt.
Att frukt inte har samma effekt som grönsaker på någon av de sex inflammatoriska biomarkörerna som ingick i studien var inte oväntat. Forskarna förklarade det med att deltagarna åt mycket lite frukt och att det behövs flera studier för att bestämma vad den lämpligaste mängden frukt är som kan främja hälsan bland äldre.
Minska inte aktiviteten
När Konstantinos-Georgios Papaioannou i en delstudie undersökte sambandet mellan inflammation och stillasittande fann han skadliga samband mellan att sitta still och inflammation.
Men måttlig till kraftig fysisk aktivitet hjälpte inte mot de skadliga effekter som mycket stillasittande kan ge. Forskarna kunde dock se att om man rörde på sig under flera tillfällen under dagen och sedan lade ihop det så minskade detta effekten av skadligt stillasittande.
Man kunde också dra slutsatsen att det var en minskad fysisk aktivitet under dagen som bidrog till mer inflammation än själva stillasittandet.
Av Inger Palm
Källa: idrottsforskning.se