Allt mer forskning styrker att det är bra för oss att vara i skog och mark. Men hur lång tid ute i naturen krävs egentligen för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna? Det har forskare tagit reda på i en stor studie.
Att vi mår bra av att vistas i naturen är mer eller mindre vedertaget. Områden med många träd är ofta mindre förorenade och att tillbringa tid där gör att det känns som om vi andas lättare. Utomhusvistelse ärr kopplat bland annat sänkt blodtryck och minskad stress, det verkar också motivera oss till att träna mer. Så det är kanske inte helt överraskande att det finns forskning som visar på hälsofördelarna med att vistas naturen.
LÄS OCKSÅ: Tid i skogen gör att vi mår bättre – och minskar risken för sjukdomar
20 000 personer deltog i studie
Tidigare har det inte funnits något direkt mått på hur mycket tid i naturen vi behöver för att vi ska må bra. Men ett forskarteam har i en stor undersökning tagit reda på det, genom att använda data från nästan 20 000 personer
Resultatet visade på att vi behöver två timmar i veckan i naturen för att vi ska tillgodogöra oss hälsofördelarna av att vistas i grönskan. De som tillbringade så mycket tid i naturen – antingen i ett streck eller uppdelat på flera kortare tillfällen – var mer benägna att rapportera god hälsa och psykiskt välbefinnande än de som aldrig vistades ute i naturen.
LÄS OCKSÅ: Svenskarna mår bra i skogen
Inga hälsofördelar av kortare utevistelse
Att vara ute i naturen kortare änr två timmar gav emellertid inte några betydande fördelar. Vad är det som gör att två timmar är en magisk gräns? Det vet inte forskarna, men nyttan gäller oavsett kön, ålder och etnicitet, yrkesgrupp och socioekonomisk nivå. Även personer med långvariga sjukdomar eller funktionshinder drar nytta av tiden som de tillbringar i naturen – så länge som det rör sig om minst 120 minuter per vecka. Studien finns att läsa i sin helhet i tidskriften Scientific Reports.
Forskarna vill poängtera att resultatet är baserat på ett stort antal människor och att det rör sig om en korrelation.
Av Carolina Eriksson