Annons

Ulrika Davidsson: Uppfostra din hjärna till en hälsosam livsstil – på 66 dagar

Genom att hålla ett styrelsemöte med dig själv och uppfostra din hjärna kan du förändra en vana och göra den till en hälsosam livsstil. Och det bara på 66 dagar, menar Kureras kostexpert Ulrika Davidsson som är aktuell med en ny bok. Knepet för att lyckas är att lära känna dig själv.

Redaktionen

11 januari, 2020
Ulrika Davidsson: Uppfostra din hjärna till en hälsosam livsstil – på 66 dagar
Dela inlägget

Genom att hålla ett styrelsemöte med dig själv och uppfostra din hjärna kan du förändra en vana och göra den till en hälsosam livsstil.
Och det bara på 66 dagar, menar Kureras kostexpert Ulrika Davidsson som är aktuell med en ny bok.
Knepet för att lyckas är att lära känna dig själv.

Utrensning av skafferiet, gröna smoothies och ett nytt gymkort.
Januari innebär en nystart för många.
– Ett nytt år känns kraftfullt, och vi är alltid mer motiverade och har mer lust till en förändring i januari än i juli, säger kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

LÄS OCKSÅ: Ät spenatextrakt – få lättare att gå ner i vikt

Motivation och disciplin spelar en viktig roll
Men det krävs en hel del för att få våra nya vanor att hålla längre än till månadsskiftet. Precis det tar Ulrika Davidsson upp i sin nya bok ”66 day challenge” där motivationen och disciplinen spelar en viktig roll i att långsiktigt förändra sitt beteende.
Själv började Ulrika Davidsson sin viktresa genom lågkolhydratskost för 18 år sedan.
– Men då låg mitt fokus på att gå ner i vikt och på utseendet, om jag ska vara ärlig. Jag hade inga tankar om hur kost påverkar kroppen på lång sikt.
På sju månader gick hon ner 30 kilo genom att äta strikt lågkolhydratskost – något som inte var helt rumsrent 2002.
– Rekommendationerna då var ju att äta så lite kalorier som möjligt, och det var inte så vanligt att ta bort potatis, ris och pasta. Jag fick många kommentarer där man trodde att jag skulle få högt kolesterol av att ta bort kolhydraterna. Men jag lyssnade på min kropp, och insåg snart att jag både höll mig mätt och inte fick samma sug.

LÄS OCKSÅ: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Annons

Lära känna sig själv
I samband med viktnedgången och sina nyvunna kunskaper utbildade sig Ulrika Davidsson till kostrådgivare två år senare och har levt som hon lär sedan dess.
– Ibland brukar jag tänka på vad som hade hänt om jag inte hade gjort den här livsförändringen. Jag är otroligt tacksam att jag har tagit hand om min kropp och över allt som jag har lärt mig längs vägen.
Den främsta lärdomen hon har fått genom åren är att en lyckad kostomläggning till stor del handlar om att lära känna sig själv. Därför finns det inte heller någon kostplan som passar alla människor, menar Ulrika Davidsson, som i sina 30 kokböcker har djupdykt i alltifrån GI, LCHF och detox till raw food och 5:2.

– Men mycket av det jag jobbat med har inte varit vetenskapligt. Så när jag läste en forskningsstudie som handlade om att förändra vanor på lång sikt tyckte jag att det lät väldigt intressant.66 day challenge

LÄS OCKSÅ: Därför blir du tjock av alkohol!

Gått ner 20 kilo
Hon bestämde sig för att ta den vetenskapliga studien och bygga en onlinekurs med ett 66 dagars kostschema, då det är så lång tid det tar att bli av med en ovana, eller att skapa en ny god vana, enligt forskning. Schemat är baserat på lågkolhydratskost med periodisk fasta, kombinerat med ett tänk kring bland annat sömn och motion.
Efter att ha coachat hundratals personer i sin onlinekurs med Ulrikas kickstart bestämde sig Ulrika Davidsson för att utveckla konceptet till en bok.
– Det är några enstaka som har följt de här 66 dagarna till punkt och pricka och de har gått ner cirka 20 kilo. Men de allra flesta har följt metoden till 80 procent och har då tappat mellan 12-16 kilo.
Men 66-dagarsutmaningen riktar sig inte enbart till de som vill gå ner i vikt. Det kan också handla om att man har problem med sötsug, har mycket värk i kroppen eller vill få ett jämnare blodsocker.

Men vad krävs då för att lyckas? Motivation, planering och disciplin, enligt Ulrika Davidsson.
Därför är första steget att hålla ett styrelsemöte med sig själv och ställa sig några viktiga frågor.
– Fundera på vilka förändringar du vill få till. Vad vill du förbättra? Underskatta inte heller vikten av planering. Genom att lägga lite tid på att rensa ur skafferiet, köpa hem och planera veckans mat kan du komma långt.

Annons

LÄS OCKSÅ: Motivationsguide för bestående förändring

Reflektera och skriv upp
Och för att hålla motivationen uppe krävs att du ser tydliga resultat. Det gör du dels genom att väga och mäta dig en gång i veckan, och dels genom att kontinuerligt summera hur du mår.
– Om du kan, ta fem-tio minuter varje söndag och fundera på vad som funkar och om det behövs göras några modifieringar. Kanske sover du bättre? Har mindre gaser? Reflektera och skriv upp, annars blir det lätt att man tar saker för givet eller inte lägger märke till allt.

Idag äter Ulrika Davidsson lågkolhydratskost fem dagar i veckan, njuter lite extra på helgerna och anammar periodisk fasta på måndagar och ibland någon till dag i veckan. Och att det kan vara tufft med en omställning till en början, vet hon av egen erfarenhet.
– Det är vanligt att känna sig trött och ha huvudvärk första veckan, det gjorde jag när jag ställde om min kost – men sedan kommer belöningen genom att man sover bättre, får mindre problem med mage och tarm, och viktnedgång. Så ge inte upp!

Av Tina Harr

Källa: Länk till studien om att det tar i genomsnitt 66 dagar att förändra en vana

 

Annons
Fakta

Ulrika Davidsson

Ålder: 48
Bor: i Vasastaden, Stockholm
Familj: Två vuxna barn, 20, och 22
Yrke: Vd och kostrådgivare på Ulrikas Kickstart, kokboksförfattare och Kureras kostexpert
Aktuell med: Boken ”66 day challenge”
Så mår jag bra: Äta mat som ger och inte tar energi samt vara ute mycket i friska luften!

Så håller du ett styrelsemöte med dig själv

• Vad betyder hälsa för dig? Lista de tre viktigaste sakerna som du vill förändra. Vad skulle denna förändring betyda för din hälsa om tre månader?

• Lista vad du ser kan förändras i din kropp och med din hälsa. Hur ska du uppnå denna förändring? Skriv ner rimliga förändringar du kan genomföra och bestäm dig för hur strikt du ska vara.

•Undvik ord som ”måste” och ”borde”. De skapar bara stress, krav och prestationsångest. Känn på orden VILL och SKA som ger en bättre känsla i magen – eller hur?

Annons