Annons

Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer

I TV-programmet ”Medicin med Mosley” som sänts på SVT testar läkaren och mannen bakom 5:2 dieten Michel Mosley huruvida den populära kryddan gurkmeja kan motverka cancer.

Redaktionen

20 juli, 2017
Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer
Dela inlägget

I TV-programmet ”Medicin med Mosley” som sänts på SVT testar läkaren och mannen bakom 5:2 dieten Michael Mosley huruvida den populära kryddan gurkmeja kan motverka cancer.

Intresset för och konsumtionen av gurkmeja har fullkomligt exploderat på senare år, den gyllene kryddan tillskrivs alla möjliga egenskaper och sägs skydda mot alltifrån inflammation till alzheimer. Gurkmejan är en rot och kan intas i både färsk och torkad form, samt som tillskott, vanligtvis i form av kapslar. Nätet svämmar över av recept på golden milk, shots och gurkmejasmoothies och de riktigt hälsobitna kan avslöjas på sina gula fingrar, färskskriven gurkmeja sitter som berget. Det är det aktiva ämnet kurkumin som ger gurkmejan sin starka färg men det är även detta ämne som har de välgörande egenskaperna. Det går att inta ren kurkumin i form av tillskott, även gurkmeja i sin helhet finns i flera populära preparat.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka guldmjölk

TV-serie testade
Nu har ett försök som gjorts i den populära serien ”Trust me I’m a doctor” på BBC Two visat att gurkmeja kan bidra till att förhindra utvecklingen av cancerceller. Studier på råttor har tidigare visat att gurkmeja i extremt höga doser kan förebygga flera sorters cancer. I försöket som gjordes i samarbete med universitetet i Newcastle ingick 100 slumpvis utvalda personer som delades upp i tre grupper. En fick gurkmeja i tillskottsform, en skulle använda en tesked av kryddan i maten dagligen och en fick placebo. Samtliga fick lämna blodprov och efter att de följt instruktionerna i sex veckor togs nya prover för att mäta om det skett någon förändring.

LÄS OCKSÅ:
5 tillfällen du har nytta av gurkmeja

Mätte bland annat oxidativ stress
Det man tittade efter var dels så kallad oxidativ stress som visar hur väl blodcellerna motstår inflammation, det ihop med ett test där mängden vita blodkroppar räknades gav en god indikation om deltagarnas allmäntillstånd och immunförsvar. Det tredje och kanske mest spännande testet var det där man tittar på metyleringsprocessen i deltagarnas DNA, det är nämligen när metyleringsprocessen ”blir fel” som cancerceller uppstår. Testet som användes för detta syfte är framtaget av University collage i London och hade redan innan detta experiment visat sig framgångsrikt för att förutse bröst- och livmodercancer långt innan de börjat utvecklas.
– Vår förhoppning var att upptäcka förändringar som indikerade om försökspersonernas kroppar slog av och på olika gener relaterade till olika sorters sjukdomar, bland annat cancer, skriver BBC Two på sin hemsida.

LÄS OCKSÅ:
Golden milk med gurkmeja

Annons

Intressanta resultat
De två test vars syfte var att visa på allmänhälsa och immunförsvar visade inga märkbara resultat kanske på grund av att sex veckor i det fallet är för kort tid menar BBC. Däremot visade DNA-testet anmärkningsvärda resultat. Det var förvånande nog ingen skillnad på grupperna som tog placebo och de som tog gurkmeja i tillskottsform, däremot utmärkte sig gruppen som använde gurkmejan i sin matlagning. Där kunde man se stora förändringar, speciellt hos en gen som styr depression, ångest, astma, eksem och cancer.
– Det är fortfarande för tidigt att säga om effekten är positiv eller negativ men då detta är åkommor som traditionellt anses förbättras av gurkmeja rör det sig sannolikt om en förändring till det bättre, skriver de.

LÄS OCKSÅ:
Expertpanelen – Hur ska jag använda gurkmeja mot ledvärk?

Fett ökar upptaget
Anledningen till att matlagning ökar upptaget tros vara att gurkmeja binder till fett. När gurkmejan hettas upp med olja blir den lättare för kroppen att tillgodogöra sig, piperin – ett ämne i svartpeppar, kan dessutom ytterligare bidra till ökat upptag av kurkuminet i gurkmejan. Så att laga mat med de två kryddorna anses särskilt gynnsamt. Man reserverar sig dock för att gruppen som lagade mat med gurkmeja även kan ha ändrat sin kosthållning i övrigt, något som i så fall skulle kunna påverka resultatet. I försöket mättes inte heller halterna kurkumin i blodet hos grupperna som intog gurkmeja vilket hade kunnat visa hur stort upptag som skett hos gruppen som tog tillskott.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Gurkmeja (Curcuma longa)
Gurkmeja härstammar från Sydostasien, har använts länge och varit mycket uppskattad inom traditionell Ayurvedisk medicin. Den ansågs vara en ört som renade hela kroppen. Traditionellt sett användes den främst för att stärka matsmältningen, behandla feber, infektioner, dysenteri, artrit och andra leverproblem.Man tror att Marco Polo hämtade gurkmeja till Europa mellan 1254 och 1324. De forna grekerna kände till och kom i kontakt med gurkmeja men trots detta blev den varken populär som livsmedel eller som traditionell medicin. I Europa använde man sig av gurkmeja för att få fram den apelsingula färgen i färgmedel. Den största producenten är Indien, men den odlas även mycket i Kina, Taiwan, Indonesien, Sri Lanka, Australien och Afrika

Vanlig i indisk matlagning och ingår oftast i kryddblandningen curry. Det är växtens rot som kokas, torkas och mals till ett gult pulver.

Gurkmeja kallas ofta också för indisk saffran. Den är en art i familjen Zingiberaceae och tillhör samma familj som ingefära. Gurkmeja blir ca 1 meter hög och har underjordiska rotstammar, så kallade ritsomer, vilka är tjocka och köttiga. Köttet är starkt gul-orange eller ibland röd-orange och har en aromatisk doft. Den består av en stark olja som heter kurkumin som består främst av: tumeron, atlanton och zingiberon. Ytan är brun och hård. Gurkmeja säljs mest som torkad krydda och den har en skarp smak på gränsen till bittert. Man torkar och mal roten. Det är gurkmejan som ger curryn dess gula färg samt den gula färgen i senap.

Källa: Kurera

Annons