Annons
Annons

Upptäckt henna än? Kurera gör ett djupdyk i trendens do’s and don’ts

Larmrapporterna har duggat tätt på senaste om de skadliga hennatatueringarna. Men är det verkligen så illa? Kurera djupdyker i hennatrenden och guidar dig kring hennans vara och icke vara.

Redaktionen

19 juni, 2016
Upptäckt henna än? Kurera gör ett djupdyk i trendens do’s and don’ts
Dela inlägget

Larmrapporterna har duggat tätt på senaste om de skadliga hennatatueringarna.
Men är det verkligen så illa?
Kurera djupdyker i hennatrenden och guidar dig kring hennans vara och icke vara.

Har du hört talas om henna? Sannolikt är svaret ja. Själva hennan är ett extrakt från hennabusken men i det färdigblandade hennapulver som finns att köpa är hennan oftast utblandad med andra växtextrakt.

Läs också: Det säger din läppstiftsfärg om din personlighet

Mer än bara hårfärg
De flesta förknippar henna med just hårfärg men det används även bland annat till att temporärt dekorera huden med vackra mönster. En hennatatuering sitter kvar på huden en till tre veckor och kan vara ett kul alternativ till eviga utsmyckningar som tatueringar.

En dekoration av huden
Att dekorera huden med henna är långt ifrån ett nytt påhitt, man har hittat avbildningar av kvinnor i Indien med hennadekorerad hud från år 350 och redan 500 före kristus användes det inom det buddhistiska och hinduistiska religionsutövandet. En typisk användning av henna i Indien är som dekoration av brudpar där man målar bruden och ibland även brudgummen med vackra mönster på händer, fötter, underben och fotleder. Den traditionella användningen i andra kulturer är alltså minst sagt lång!

Läs också: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Trendade på 1990-talet
Här i Sverige trendade hennatatueringar på nittiotalet. I och med att populariteten ökade började det även dyka upp fall av svåra allergiska reaktioner och biverkningar. Dessa visade sig dock inte framkallade av hennaextraktet utan av orena produkter som blandats ut med kemikalier.

Upptäckt henna än? Kurera gör ett djupdyk i trendens do's and don'ts
Kemikalien PPD kan framkalla allergiska reaktioner

Problemet anses litet i Sverige om du går till en kunnig hennakonstnär. Du ska dock se upp för att göra hennatatueringar utomlands då kontrollen i många fall är sämre. Ofta blandas hennaextraktet med kemikalien PPD (para-fenylendiamin) som kan framkalla kraftiga allergiska reaktioner.

Läs också: Piercaren: ”Så läker du din piercing snabbare – med rätt näring”

Sahlgrenska gick ut med varning för hennatatueringar
Sahlgrenska sjukhusets hudmottagning gick därför ut på sin Facebooksida i början på juni och varnade just för hennatatueringar utomlands. De har behandlat ett antal patienter med svåra reaktioner och valde att gå ut med följande varning:
På semestern stöter man ofta på försäljare i turiststråk i städer eller på stranden som erbjuder sk hennatatueringar, eller turisttatueringar. Dessa är oftast inte baserade på ren henna utan innehåller para-fenylendiamin (PPD), ett ämne som används i hårfärg och som kan ge kontaktallergi med svåra reaktioner om det lämnas kvar på huden. Kontaktallergin finns kvar genom hela livet och kan ge problem vid hårfärgning, men även i kontakt med textilier som innehåller kemiskt närbesläktade ämnen. Det kan bli mycket besvärligt för den som drabbas. Vi rekommenderar att avstå från turisttatueringar.”

Sunny Miyanabe
Hennakonstnären Sunny Miyanabe

Läs också: Svaret på frågan: ”Vad ska man smörja sin tatuering med?”

Hennakonstnären: ”Naturlig henna är helt ofarligt”
Sunny Miyanabe på Sunny Henna jobbar som hennakonstnär i Stockholm. Hon bekräftar att trenden återuppvaknat och vill gärna passa på att stilla alla oroade som tror att henna är något man behöver akta sig för.
– Henna har fått ett nytt uppsving och många kommer till mig och är oroliga och frågar om henna är farligt. Det cirkulerar många myten om den ”farliga hennan” och bilder på avskräckande brännskador. Så här ligger det till. Naturlig henna är helt ofarligt och de som fått reaktioner har utsatts för billig svart henna där man tillsatt kemikalier vilket orsakar reaktionen. Naturlig henna är helt säkert, förklarar hon.

Läs också: Vad är en allergi egentligen?

Man bör veta vad man gör
Hon tillägger att det dock finns saker att tänka på innan man gör en hennatatuering.
Man ska tänka på att välja en hennaartist som verkar seriös och kunnig och kan presentera vad hennan innehåller. Be om att få se portfolio så du vet du kan räkna med att få. Ibland vänder sig kunder till mig som har gjort henna på annat håll och fått en halvdan sorglig sak.
Riktig henna kommer stanna på huden ett par dagar så för att slippa gå runt och skämmas gör den hos en duktig artist! Det finns inget sätt att få bort en hennatatuering på ett par dagar när den väl sitter där.

Läs hela intervjun med Sunny Miyanabe här.

Av Therese Hagberg

Källor: Shenet.se, Sahlgrenska sjukhuset

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons