Tillverkare av de alkaliska vatten som säljs i butiker, liksom de konsumenter som gillar vattnet, framhåller flera fördelar för hälsan med att dricka vattnet. Men mer forskning behövs för att kunna verifiera eller förkasta de hälsopåståenden som görs. Enskilda studier har dock gjorts på vattnet. En labbstudie från 2012 har exempelvis visat att alkaliskt vatten skulle kunna avaktivera enzymet pepsin, som orsakar halsbränna och reflux.
Så vad är egentligen alkaliskt vatten och vad skiljer det från vanligt vatten respektive mineralvatten?
Vi frågade Kureras näringsexpert, naturläkaren Zarah Öberg.
LÄS OCKSÅ: Forskning visar: Rent dricksvatten ingen prioriterad fråga
Alkaliskt betyder högre pH
– Alkaliskt vatten är basiskt, fullt av alkaliska mineraler och har ett pH-värde som ligger över neutralt pH. När något är neutralt så ligger det på pH-värde 7, medan ett alkaliskt vatten ligger över 7. Det som är över pH-värde 7 är alltså alkaliskt, medan det som är under 7 är surt. Det är exempelvis vanligt med vatten som är alkaliskt och som ligger på över 8 i pH-värde. Motsatsen till alkalisk dryck är sur dryck, som ligger under pH-värde 7 och är försurande. Exempel på drycker som har lågt pH-värde och är försurande är kaffe och läsk. Merparten av vår kost och dryck idag är sur och ligger under 7 i pH-värde, vilket i många sammanhang lyfts som en orsak till hälsoproblem och sjukdomar, förklarar Zarah Öberg.
Naturligt eller kemiskt framställt
Exempelvis har de vanligaste sorterna med naturligt alkaliskt källvatten som säljs i flaskform, ett pH-värde på 8,2.
Det finns naturligt respektive kemiskt framställt alkaliskt vatten, vad är skillnaden?
– Du kan basa upp vatten med hjälp av basiska mineraler, som tillsätts vattnet, eller så kan man använda källvatten som är naturligt basiskt från alkaliska mineraler. Ett vatten från egen brunn är också ofta lätt basiskt i sin natur.
LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier
Försurning i kroppen
Skillnaden brukar alltså vara att man tillsätter mineralerna när det är en kemisk produkt, medan en naturlig produkt redan innehåller de mineraler som krävs för att drycken ska vara basisk, förklarar Zarah.
– Vid vissa reningsprocesser när du renar vatten, så tar man först bort alla mineraler i reningsprocessen och sedan basar man upp vattnet med alkaliska mineraler för att det ska bli mindre surt.
Vilka är de påstådda hälsofördelarna med alkaliskt vatten?
– Man pratar mycket om försurning i kroppen, och att man kan få inflammatoriska processer och problem i kroppen av försurning. Man kan då basa upp kroppen med mer basisk kost och dryck, som exempelvis med alkaliskt och basiskt vatten. Många upplever förbättring i inflammatoriska tillstånd, känner sig piggare, upplever lättare viktminskning, och får bättre avgiftning.
LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom ett långt friskt liv
Alkaliskt vatten har en annan smak
Den som har smakat alkaliskt vatten kan vittna om att det smakar väldigt annorlunda jämfört med vanligt kranvatten, eller mineralvatten. Nästan lite metalliskt.
Hur kommer det sig att smaken blir så annorlunda?
– Det blir en annan smak eftersom det innehåller mer mineraler. Jag dricker själv helst basisk dryck och försöker även att äta basisk kost i den mån det är möjligt. Det kan vara en vanesak med smaken och det kan också vara bra att ta det lite försiktigt i början, då många upplever utrensningssymtom när de börjar med alkaliskt vatten, särskilt om de äter väldigt sura livsmedel i vanliga fall. De kan röra sig om magbesvär, yrsel eller illamående och huvudvärk. Men det behöver naturligtvis inte gälla alla, och särskilt inte om man håller sig till låga mängder i början. Men jag har varit med om flera patienter som har märkt av symtom när de har druckit av väldigt basiskt vatten, så det kan vara bra att vara lite försiktig och börja med låg mängd.
Ett tips för den som har svårt för smaken kan vara att blanda vattnet med något med smak, till exempel lite färska hallon eller blåbär, tipsar Zarah Öberg.
– Det påverkar inte vattnet på ett negativt sätt, utan hjälper till med en fräsch sommarsmak.
På senare tid har det även dykt upp alkaliskt vatten på flaska (från till exempel Aqua Nobel) som är smaksatt med allt från hallon och päron till vattenmelon och ingefära – vilket förstås maskerar den naturliga smaken något.
Skillnad i pH-värde mellan vattensorter
- De vanligaste flaskorna med naturligt alkaliskt källvatten som säljs i hälsokostaffärer har ett pH-värde på 8,2.
- Vanligt kranvatten i Sverige har ett pH-värde på det utgående vattnet från vattenverken på 8,5. Det värdet sjunker dock några tiondelar på väg genom ledningarna till kranen.
- Mineralvatten på flaska har vanligen ett neutralt (pH 7) eller lätt basiskt vatten i sina flaskor.
- Kolsyrat vatten däremot, har ett surt pH-värde eftersom den tillsatta koldioxiden som sänker pH-värdet och ökar surheten.
(Källa: Stockholm vatten och avfall, Medical News Today)
Visste du…
…att det även finns kosttillskott med alkaliska mineraler i pulverform, som sägs kunna väga upp och neutralisera den försurning som kroppen hamnar i på grund stress och dålig kost? Ett exempel är Alkaline infusion, från Kiki Health, som riktar sig till hår-, hud- och benhälsa.