Annons
Annons

Dricker du för lite vatten?

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

Inger Palm

23 mars, 2021
Dricker du för lite vatten?
Dela inlägget

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

Diskussionen om hur mycket vatten vi behöver varje dag har pågått länge. Ett tag drack vi så mycket att det ibland kunde bli för mycket, men sedan planade kurvan ut.

En vuxen person består av 60 procent vatten och en nyfödd bebis av hela 80 procent.

Kroppen använder vatten för att transportera kolhydrater och proteiner, men också salter, till rätt ställe. Och via urinen utsöndras slaggprodukter och regleras saltbalansen i kroppen.

När vatten avdunstar är det ett sätt för kroppen att reglera temperaturen. När du svettas använder kroppen överskottsvärme för att se till att du blir nedkyld. Detta betyder att det är viktigt att dricka vatten eller annan vätska.

I snitt kan man säga att en vuxen person ska dricka 1,5–2 liter vatten per dag. När det är varmt väder eller om man tränar, då behövs mer vatten.

Stor slarvtolerans

En nyligen gjord undersökning visar att en majoritet av svenskarna dricker för lite kranvatten när de är hemma – så lite som bara ett par deciliter till en halvliter vatten om dagen. Undersökningen säger dock inte hur mycket annan vätska vi dricker.

Docent Mats Rundgren säger i Medicinsk Vetenskap att tvärtom mot vad man tror så är inte känslan av törst det största måttet på att man behöver dricka.

– Visst är törst en kraftfull drivkraft när man verkligen lider av vattenbrist, men studier har visat att vi sällan blir törstiga av rent fysiologiska skäl, säger han, och menar att många gånger dricker vi i förväg, och för att det är en vana.

I sportsammanhang händer det dock att vi låter bli att lyssna på känslan av törst. Kanske för att vi är så inriktade på att prestera. Då kommer törsten först när vätskebristen är så pass stor att den redan har fått en inverkan på prestationen.

För vuxna personer finns det en stor slarvtolerans, vilket betyder att du kan ha för mycket eller för lite av vatten utan att det är farligt.

Så här mycket kranvatten dricker vi:

  • 3-4 glas/cirka en halvliter – 32 procent
  • 5-6 glas/cirka en liter – 27 procent
  • 1-2 glas/ ett par deciliter – 19 procent
  • 7-8 glas/ ca en halvliter – 14 procent
  • 9 eller fler glas/ ca två liter och uppåt – 6 procent
  • Dricker inte kranvatten hemma – 2 procent

Av Inger Palm

Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Norstat på uppdrag av GROHE. Undersökningen genomfördes i november 2020 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 2644 personer deltagit i åldrarna 18 år och äldre deltagit. Resultatet är statistiskt säkerställt och representativt för riket.

Läs mer om vad Mats Rundgren säger om vätska: Karolinska Institutet

Annons
Annons