“Tänk på vad du äter och fasta ibland”

Fakta

Namn: Lina Åhlén
Bor: Uppsala
Ålder: 40
Familj: Sambo Johannes, döttrarna Julia, 4 år och Klara, 2 år.
Yrke: Grundare av utbildningsverksamheten Nutrition Matters Sverige som erbjuder webbkurser, föreläsningar och workshops inom området kost, näring och hälsa. Redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift samt kursledare på Medborgarskolan,
Utbildning: BSc (Hons) Nutritional Science från CNELM och Middlesex University.

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar.  Fram till och med 31 mars får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Bra råvaror är A och O för den som vill äta mer hälsosamt, hur vi tillagar maten är också viktigt. Höga temperaturer minskar vissa näringsämnen och bidrar till att bilda skadliga ämnen. Nutritionisten Lina Åhlén tipsar om hur du väljer rätt och slår ett slag för att periodisk fasta.

För att äta hälsosammare är det viktigt att välja med omsorg. Lina uppmanar alla att läsa noga på innehållsförteckningen för att undvika onödiga tillsatser och tipsar om ”Äkta varas” hemsida för den som vill ha koll på e-medlen.
Det är också viktigt att tillaga maten skonsamt.
– När vi hettar upp mat och tillagar den vid höga temperaturer, minskar vissa näringsämnen och det bildas farliga ämnen.
Vissa av dessa ämnen kan öka risken för cancer och vissa av dem orsakar inflammation. Som exempel nämner Lina polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som bildas när kött grillas på öppen låga.

 

Vi är inte skapta för tomma kalorier
Vår kropp är inte gjord för att ständigt få i sig mat med högt kaloriinnehåll och lite näring, så kallade tomma kalorier. Lina vill slå ett slag för fasta, något som har utövats i många religioner och kulturer sedan urminnes tider.
Många fastar för att gå ner i vikt, men faktum är att avstå från att äta vissa timmar av dygnet, exempelvis genom periodisk fasta, har visat sig ha många positiva effekter på hälsan
– Under fasta ställs kroppen och cellerna in på ”överlevnadsmode”. Bland annat minskar nivåer av tillväxthormonet glukostoleransfaktor 1, som kopplas till cancer.

LÄS OCKSÅ: Ny studie visar att grönsaker dämpar inflammation

Periodisk fasta gynnar hälsan
Fasta triggar även igång en process i cellerna som kallas autofagi, vilket är cellernas eget reningssystem och verkar återställa immunförsvaret förklarar Lina.
– Jag är övertygad om att periodisk fasta inte är en trend, utan är här för att stanna.
Lina rekommenderar den som vill prova periodisk fasta att äta åtta timmar av dygnet och fasta 16 timmar. Det gör man förslagsvis genom att äta frukost vid nio på morgonen, lunch mitt på dagen och sista målet för dagen vid femsnåret. Att dricka vatten eller kaffe och te utan mjölk, socker eller honung är ok.

LÄS OCKSÅ: “Mixa dina grönsaker för bästa upptag av lutein”

Minska belastningen på kroppen
Socker, snabba kolhydrater och tillsatser är inte något vi är skapta för enligt Lina.
– Vi utsätts idag för mycket som våra förfäder aldrig kom i närheten av säger Lina som uppmanar oss att se över hur vi kan minska onödig belastning på kroppen.
– Kemikalier från kosmetika, plaster, textilier, bekämpningsmedel, mycket alkohol, tobak, energidrycker är bara några av alla de ämnen som våra kroppar exponeras för.

När vi inte tål vanlig mat
För vissa kan även vanlig, nyttig mat ställa till med problem enligt Lina. Då gäller det att identifiera vad som orsakar problemen och avstå från det under en period och sedan introducera dessa livsmedel i kosten igen för att se om symtomen återkommer. Många märker en förbättring av diverse symtom när de minskar intaget av vissa livsmedel.

 

LÄS OCKSÅ: Nollställ systemet – så gör du!

Livsmedel som kan ställa till besvär
• Mejerivaror
• Mjöl då framförallt vetemjöl
• Livsmedel från släktet nattskuggeväxter som potatis, tomat och aubergine
• Baljväxter som bönor och linser

Om du upplever problem när du äter den här typen av mat eller andra livsmedel för den delen rekommenderar Lina att du utesluter dem från kosten och vänta ett par månader innan du sakta börjar introducera dem ett och ett igen.
– Var noga med hur du mår när du introducerar dem igen. Ett tips är att föra dagbok för att kunna koppla ihop kost och livsstil med eventuella symtom.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Lina Åhlén
Bor: Uppsala
Ålder: 40
Familj: Sambo Johannes, döttrarna Julia, 4 år och Klara, 2 år.
Yrke: Grundare av utbildningsverksamheten Nutrition Matters Sverige som erbjuder webbkurser, föreläsningar och workshops inom området kost, näring och hälsa. Redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift samt kursledare på Medborgarskolan,
Utbildning: BSc (Hons) Nutritional Science från CNELM och Middlesex University.

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar.  Fram till och med 31 mars får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.