Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på en blå vattenvirvel

Strukturerat vatten – hälsoboost eller bluff?

Har du hört talas om strukturerat vatten? En snackis inom hälsosvängen som sägs ge bättre näringsupptag och syretillförsel, bland annat. Men stämmer det? Här förklarar vi fenomenet strukturerat vatten.

Teorin bakom strukturerat vatten bygger på att dess egenskaper ska göra vattnet hälsosammare än vanligt kranvatten, och även filtrerat vatten. Enligt förespråkarna, bland annat företag som säljer strukturerat vatten eller processorer för att strukturera vatten, ska denna vattenform ha mycket bättre förmåga att binda till sig och transportera näringsämnen in i cellerna samt föra ut restprodukter ur dem. Såväl människor som djur ska få en högre syresättning i cellerna.

Finns naturligt i källor
Strukturerat vatten kallas även hexagonalt vatten, för att vattenmolekylerna sägs ha en hexagonal, det vill säga sexkantig struktur. I ett ostrukturerat vatten klumpar vattenmolekylerna ihop sig till stora kluster som har dålig förmåga att föra näringsämnen in i cellerna, menar de som förespråkar strukturerat vatten. Strukturerat vatten existerar enligt dem naturligt i bergskällor, i smält glaciärvatten och i andra orörda vattenkällor. Vattenmolekylerna i strukturerat vatten ska likna detta vatten, som alltså inte blivit påverkat av föroreningar eller mänskliga processer genom vattenrör med mera.

 

Strukturerat vatten har enligt förespråkarna en rad påstådda hälsofördelar. Som att det:

  • Ökar energin
  • Förbättrar koncentration och minne
  • Ger bättre sömn
  • Underlättar viktminskning och vikthållning
  • Stöttar immunförsvaret
  • Hjälper till att detoxa kroppen
  • Förbättrar hyn och blodcirkulationen
  • Stabiliserar blodsocker samt stödjer matsmältningsprocessen

LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus

Strukturerat betyder virvlat
Teorin bygger på att man låter vattnet virvla, genom att till exempel hälla det över små stenar eller sätta en magnet mot ett vattenrör eller en behållare, och på så sätt kan ladda det. Detta ska underlätta för vattnet att hålla kvar sin egen energi, som i sin tur sedan kan ladda våra kroppar och ge oss mer återfuktning än vanligt vatten.

Strukturerat vatten ska ha ett pH-värde på knappt över 7, vilket ska underlätta för vattnet att tas upp av kroppsvätskorna. Det ska även ha låg ytspänning, vilket ger den bättre återfuktande egenskaper.

En forskningsartikel från Indien (2018) uppger också att strukturerat vatten används i jordbruk för att det har en gynnsam effekt på grödornas tillväxt och för att det balanserar mineralhalten i jorden,  som då bättre kan förse plantorna med näring.  Plantornas förmåga att ta upp denna näring ökar också. Strukturerat vatten anses i studien därmed vara ett intressant sätt att tackla stundande problem med  både vattenbrist och klimatkris.

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom ett långt friskt liv

Inga vetenskapliga bevis hos människor
Inga högkvalitativa studier på människor finns som stödjer alla nämnda hälsofördelar, men en mindre studie har gjorts på råttor som  bland annat sägs ha fått sänkta nivåer av glukos i blodet.

Förespråkarna för strukturerat vatten hävdar också att dess kemiska formel ska vara H3O2. Men vattens kemiska formel har alltid varit H2O understryker kritikerna, vilket alltså betyder att varje vattenmolekyl innehåller två väteatomer och en syreatom. Något annat skulle innebära en annan substans, som kemisterna inte identifierat.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Vatten ej sexhörnigt
Förespråkarna hävdar också att strukturerat vattens molekyler har en unik sexhörnig form. Men vattenmolekyler är i konstant rörelse, vilket gör att formen ändras konstant. När man i en studie i the Journal of Chemical Education år 2008 undersökte om vatten som magnetiserats de facto kunde få en ändrad sammansättning, kunde man inte hitta några egentliga skillnader i varken pH-värde, hårdhet eller ledningsförmåga.

Källor: Healthline och Research gate

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!