Annons
Annons

Strukturerat vatten – hälsoboost eller bluff?

Har du hört talas om strukturerat vatten? En snackis inom hälsosvängen som sägs ge bättre näringsupptag och syretillförsel, bland annat. Men stämmer det? Här förklarar vi fenomenet strukturerat vatten.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 oktober, 2020
Strukturerat vatten – hälsoboost eller bluff?

Har du hört talas om strukturerat vatten? En snackis inom hälsosvängen som sägs ge bättre näringsupptag och syretillförsel, bland annat. Men stämmer det? Här förklarar vi fenomenet strukturerat vatten.

Teorin bakom strukturerat vatten bygger på att dess egenskaper ska göra vattnet hälsosammare än vanligt kranvatten, och även filtrerat vatten. Enligt förespråkarna, bland annat företag som säljer strukturerat vatten eller processorer för att strukturera vatten, ska denna vattenform ha mycket bättre förmåga att binda till sig och transportera näringsämnen in i cellerna samt föra ut restprodukter ur dem. Såväl människor som djur ska få en högre syresättning i cellerna.

Finns naturligt i källor
Strukturerat vatten kallas även hexagonalt vatten, för att vattenmolekylerna sägs ha en hexagonal, det vill säga sexkantig struktur. I ett ostrukturerat vatten klumpar vattenmolekylerna ihop sig till stora kluster som har dålig förmåga att föra näringsämnen in i cellerna, menar de som förespråkar strukturerat vatten. Strukturerat vatten existerar enligt dem naturligt i bergskällor, i smält glaciärvatten och i andra orörda vattenkällor. Vattenmolekylerna i strukturerat vatten ska likna detta vatten, som alltså inte blivit påverkat av föroreningar eller mänskliga processer genom vattenrör med mera.

Strukturerat vatten har enligt förespråkarna en rad påstådda hälsofördelar. Som att det:

  • Ökar energin
  • Förbättrar koncentration och minne
  • Ger bättre sömn
  • Underlättar viktminskning och vikthållning
  • Stöttar immunförsvaret
  • Hjälper till att detoxa kroppen
  • Förbättrar hyn och blodcirkulationen
  • Stabiliserar blodsocker samt stödjer matsmältningsprocessen

LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus

Strukturerat betyder virvlat
Teorin bygger på att man låter vattnet virvla, genom att till exempel hälla det över små stenar eller sätta en magnet mot ett vattenrör eller en behållare, och på så sätt kan ladda det. Detta ska underlätta för vattnet att hålla kvar sin egen energi, som i sin tur sedan kan ladda våra kroppar och ge oss mer återfuktning än vanligt vatten.

Strukturerat vatten ska ha ett pH-värde på knappt över 7, vilket ska underlätta för vattnet att tas upp av kroppsvätskorna. Det ska även ha låg ytspänning, vilket ger den bättre återfuktande egenskaper.

En forskningsartikel från Indien (2018) uppger också att strukturerat vatten används i jordbruk för att det har en gynnsam effekt på grödornas tillväxt och för att det balanserar mineralhalten i jorden, som då bättre kan förse plantorna med näring. Plantornas förmåga att ta upp denna näring ökar också. Strukturerat vatten anses i studien därmed vara ett intressant sätt att tackla stundande problem med både vattenbrist och klimatkris.

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom ett långt friskt liv

Inga vetenskapliga bevis hos människor
Inga högkvalitativa studier på människor finns som stödjer alla nämnda hälsofördelar, men en mindre studie har gjorts på råttor som bland annat sägs ha fått sänkta nivåer av glukos i blodet.

Förespråkarna för strukturerat vatten hävdar också att dess kemiska formel ska vara H3O2. Men vattens kemiska formel har alltid varit H2O understryker kritikerna, vilket alltså betyder att varje vattenmolekyl innehåller två väteatomer och en syreatom. Något annat skulle innebära en annan substans, som kemisterna inte identifierat.

LÄS OCKSÅ: Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Vatten ej sexhörnigt
Förespråkarna hävdar också att strukturerat vattens molekyler har en unik sexhörnig form. Men vattenmolekyler är i konstant rörelse, vilket gör att formen ändras konstant. När man i en studie i the Journal of Chemical Education år 2008 undersökte om vatten som magnetiserats de facto kunde få en ändrad sammansättning, kunde man inte hitta några egentliga skillnader i varken pH-värde, hårdhet eller ledningsförmåga.

Källor: Healthline och Research gate

Av Carolina Eriksson

 

Annons
Annons