Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på en blå vattenvirvel

Strukturerat vatten – hälsoboost eller bluff?

Har du hört talas om strukturerat vatten? En snackis inom hälsosvängen som sägs ge bättre näringsupptag och syretillförsel, bland annat. Men stämmer det? Här förklarar vi fenomenet strukturerat vatten.

Teorin bakom strukturerat vatten bygger på att dess egenskaper ska göra vattnet hälsosammare än vanligt kranvatten, och även filtrerat vatten. Enligt förespråkarna, bland annat företag som säljer strukturerat vatten eller processorer för att strukturera vatten, ska denna vattenform ha mycket bättre förmåga att binda till sig och transportera näringsämnen in i cellerna samt föra ut restprodukter ur dem. Såväl människor som djur ska få en högre syresättning i cellerna.

Finns naturligt i källor
Strukturerat vatten kallas även hexagonalt vatten, för att vattenmolekylerna sägs ha en hexagonal, det vill säga sexkantig struktur. I ett ostrukturerat vatten klumpar vattenmolekylerna ihop sig till stora kluster som har dålig förmåga att föra näringsämnen in i cellerna, menar de som förespråkar strukturerat vatten. Strukturerat vatten existerar enligt dem naturligt i bergskällor, i smält glaciärvatten och i andra orörda vattenkällor. Vattenmolekylerna i strukturerat vatten ska likna detta vatten, som alltså inte blivit påverkat av föroreningar eller mänskliga processer genom vattenrör med mera.

 

Strukturerat vatten har enligt förespråkarna en rad påstådda hälsofördelar. Som att det:

  • Ökar energin
  • Förbättrar koncentration och minne
  • Ger bättre sömn
  • Underlättar viktminskning och vikthållning
  • Stöttar immunförsvaret
  • Hjälper till att detoxa kroppen
  • Förbättrar hyn och blodcirkulationen
  • Stabiliserar blodsocker samt stödjer matsmältningsprocessen

LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus

Strukturerat betyder virvlat
Teorin bygger på att man låter vattnet virvla, genom att till exempel hälla det över små stenar eller sätta en magnet mot ett vattenrör eller en behållare, och på så sätt kan ladda det. Detta ska underlätta för vattnet att hålla kvar sin egen energi, som i sin tur sedan kan ladda våra kroppar och ge oss mer återfuktning än vanligt vatten.

Strukturerat vatten ska ha ett pH-värde på knappt över 7, vilket ska underlätta för vattnet att tas upp av kroppsvätskorna. Det ska även ha låg ytspänning, vilket ger den bättre återfuktande egenskaper.

En forskningsartikel från Indien (2018) uppger också att strukturerat vatten används i jordbruk för att det har en gynnsam effekt på grödornas tillväxt och för att det balanserar mineralhalten i jorden,  som då bättre kan förse plantorna med näring.  Plantornas förmåga att ta upp denna näring ökar också. Strukturerat vatten anses i studien därmed vara ett intressant sätt att tackla stundande problem med  både vattenbrist och klimatkris.

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom ett långt friskt liv

Inga vetenskapliga bevis hos människor
Inga högkvalitativa studier på människor finns som stödjer alla nämnda hälsofördelar, men en mindre studie har gjorts på råttor som  bland annat sägs ha fått sänkta nivåer av glukos i blodet.

Förespråkarna för strukturerat vatten hävdar också att dess kemiska formel ska vara H3O2. Men vattens kemiska formel har alltid varit H2O understryker kritikerna, vilket alltså betyder att varje vattenmolekyl innehåller två väteatomer och en syreatom. Något annat skulle innebära en annan substans, som kemisterna inte identifierat.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Vatten ej sexhörnigt
Förespråkarna hävdar också att strukturerat vattens molekyler har en unik sexhörnig form. Men vattenmolekyler är i konstant rörelse, vilket gör att formen ändras konstant. När man i en studie i the Journal of Chemical Education år 2008 undersökte om vatten som magnetiserats de facto kunde få en ändrad sammansättning, kunde man inte hitta några egentliga skillnader i varken pH-värde, hårdhet eller ledningsförmåga.

Källor: Healthline och Research gate

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.