Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

tre personer

Foto Beatrice Lundborg/TT Nyhetsbyrån

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

En hårmineralanalys kartlägger stress och brister i kroppen och visar vilket stadie av stress du befinner dig i för i varje stadie av stress skapas specifika näringsbehov. Genom att följa kostråden och äta efter din ämnesomsättningstyp och lägga till de näringstillskott du blir rekommenderad, så kommer kroppen i bättre balans. Men beroende på hur stora brister du har och vilka de är, tar det olika lång tid att hitta sitt välbefinnande.

– Jag och Bosse är ju 70 plus och tillhör riskgruppen för covid-19. Vi har alltid levt hälsosamt och känner oss friska. Anledningen till att vi gjorde en hårmineralanalys var att vi ville ta reda på hur vårt immunförsvar var och om vi hade några vitamin- eller mineralbrister som vi inte kände till, säger Ulla Silvstedt.

Även dottern Victoria, som alltid varit hälsomedveten – delvis för att hon levt på sitt utseende, men också för att det har varit viktigt för henne att hålla sig frisk, pigg och stark, gjorde en hårmineralanalys.

 

– Jag gjorde samtidigt en blodanalys där man tittade på allt från blodsocker och hormoner till matsmältning och hur immunförsvaret var, och det märkliga var att blodanalysen visade att jag hade perfekta värden. Men hårmineralanalysen visade på något helt annat, säger Victoria Silvstedt.

LÄS OCKSÅ: Upptäck ditt näringsbehov – med hårmineralanalys

Skräddarsydd kostplan
Just håret är en bra källa för att analysera vilka mineraler du har haft i kroppen under en längre tid och inte bara det ögonblicket som provet tas. Det är skillnaden mellan hårmineralanalys och ett blodprov, som mäter värdet i stunden.

För att göra hårmineralanalysen klipper terapeuten cirka en matsked hår nära huvudet, alltså av det de hår som nyligen har vuxit ut. Håret växer ungefär en centimeter i månaden. Tar man tre till fyra centimeter kan man alltså räkna med att det är de fyra-fem senaste månadernas status man ser. 

Håret skickas till USA, och det tar runt tre veckor innan svaret kommer. Sedan får du en skräddarsydd, välbalanserad kostplan komplett med förslag på eventuella extra tillskott om du har brister eller obalanser.

– Min analys visade att jag hade skyhögt D-vitamin, säger Ulla och skrattar. Det berodde ju på att vi hade varit i Florida under vintern där solen skiner nästan varje dag, men också att jag hade tagit extra tillskott med D-vitamin, så det plockade jag bort direkt.

 

– Det jag hade brist på var selen och magnesium. Terapeuten förklarade också att eftersom jag tagit ut mina amalgamfyllningar och det fanns spår av kvicksilver i kroppen så hjälper selen till att driva ut gifterna, säger Ulla.

LÄS OCKSÅ: Stressad? Svaret finns i håret

Lika viktigt som att serva bilen
Bosse Silvstedt är lika hälsomedveten som resten av familjen. När han gjorde analysen var han nyfiken på om han hade några toxiner i kroppen eftersom han också har plockat ut sina amalgamfyllningar.

– Jag har tidigare haft ett förhöjt arsenik- och kvicksilvervärde. Men mina värden var relativt bra. Jag fick reda på att jag behövde äta mer selen, zink och magnesium. Jag kommer att göra en ny analys om ett år för att se vad som hänt när jag kompletterat med dessa tillskott. Jag tycker att det är lika självklart att kontrollera min hälsostatus som att serva bilen en gång om året, säger Bosse.

Det räcker inte alltid att äta en bra kost för att få i sig vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen. Har man kommit ur balans kan man behöva den extra hjälp som en hårmineralanalys ger. Det blir ett hälsoverktyg att navigera efter, istället för att chansa med olika tillskott eller ändra sina matvanor utan att riktigt veta.

Större mängder av en viss kost kan påverka balansen av andra mineraler i kroppen. De allra flesta svenskar har magnesiumbrist och ett kalciumöverskott som oftast beror på alla de mejerivaror vi äter.

 

LÄS OCKSÅ: Vem behöver en hårmineralanalys?

Ledsnade på skräpmaten
– Jag har varit och är väldigt noga med vad jag äter, säger Victoria Silvstedt. Den enda gången i livet jag åt osunt, var när jag som ung flicka kom till Los Angeles för att jobba som modell. Men jag ledsnade på skräpmaten efter några år och har efter det valt en övervägande vegetarisk och ekologisk kost, berättar Victoria.

Varje morgon startar hon med ett glas citronvatten och sin sellerijuice. Hon äter tillskott med zink, C-vitamin och spirulina-alger.

– Jag är ingen hälsofanatiker på något sätt, jag äter bröd, pasta och en pizza ibland. Men basen i min vardag är ekologisk och grön, säger hon.

Hennes testsvar visade att hon åt lite för mycket B-vitamin, men att hon, precis som sina föräldrar hade lågt selen och högt kvicksilver.

– Jag tyckte att just det höga kvicksilvervärdet var lite konstigt. Jag äter en del fisk och jag är medveten om att det finns höga halter av kvicksilver i fisk. Men fisken från havet innehåller mindre kvicksilver än fisk från insjöar, och här i Monaco där jag delvis bor så väljer jag alltid djuphavsfisk, säger Victoria.

Ordinationen blev mer selen för att rena kroppen på kvicksilver samt mer magnesium. Hon äter redan magnesium, men tränar en del och vet att musklerna mår bättre av den mineralen och att nattsömnen blir sämre om man inte har tillräckligt med magnesium i kroppen. 

– Det var spännande att göra hårmineralanalysen, och jag följer råden.

Av Inger Palm


Hårmineralanlys

...är en metod som på ett exakt sätt mäter och berättar om din kropps närings- och mineralstatus under de senaste månaderna. Vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är livsviktiga för kroppens uppbyggnad och funktion. 

Hårmineralanalysen mäter 36 olika mineraler, spårämnen och metaller. Analysen av ditt hår ger även information om din ämnesomsättning och metaboliska typ, hormonbalans och om du har tungmetaller i kroppen. 

Du får också veta om du är insulinkänslig och hur påverkad kroppen är av stress. 
Det finns terapeuter i hela landet som gör mätningarna. Många använder sig av Alpha Plus produkter som är specialdesignade för funktionsmedicin och hårmineralanalyser.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.