Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

tre personer

Foto Beatrice Lundborg/TT Nyhetsbyrån

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

En hårmineralanalys kartlägger stress och brister i kroppen och visar vilket stadie av stress du befinner dig i för i varje stadie av stress skapas specifika näringsbehov. Genom att följa kostråden och äta efter din ämnesomsättningstyp och lägga till de näringstillskott du blir rekommenderad, så kommer kroppen i bättre balans. Men beroende på hur stora brister du har och vilka de är, tar det olika lång tid att hitta sitt välbefinnande.

– Jag och Bosse är ju 70 plus och tillhör riskgruppen för covid-19. Vi har alltid levt hälsosamt och känner oss friska. Anledningen till att vi gjorde en hårmineralanalys var att vi ville ta reda på hur vårt immunförsvar var och om vi hade några vitamin- eller mineralbrister som vi inte kände till, säger Ulla Silvstedt.

Även dottern Victoria, som alltid varit hälsomedveten – delvis för att hon levt på sitt utseende, men också för att det har varit viktigt för henne att hålla sig frisk, pigg och stark, gjorde en hårmineralanalys.

 

– Jag gjorde samtidigt en blodanalys där man tittade på allt från blodsocker och hormoner till matsmältning och hur immunförsvaret var, och det märkliga var att blodanalysen visade att jag hade perfekta värden. Men hårmineralanalysen visade på något helt annat, säger Victoria Silvstedt.

LÄS OCKSÅ: Upptäck ditt näringsbehov – med hårmineralanalys

Skräddarsydd kostplan
Just håret är en bra källa för att analysera vilka mineraler du har haft i kroppen under en längre tid och inte bara det ögonblicket som provet tas. Det är skillnaden mellan hårmineralanalys och ett blodprov, som mäter värdet i stunden.

För att göra hårmineralanalysen klipper terapeuten cirka en matsked hår nära huvudet, alltså av det de hår som nyligen har vuxit ut. Håret växer ungefär en centimeter i månaden. Tar man tre till fyra centimeter kan man alltså räkna med att det är de fyra-fem senaste månadernas status man ser. 

Håret skickas till USA, och det tar runt tre veckor innan svaret kommer. Sedan får du en skräddarsydd, välbalanserad kostplan komplett med förslag på eventuella extra tillskott om du har brister eller obalanser.

– Min analys visade att jag hade skyhögt D-vitamin, säger Ulla och skrattar. Det berodde ju på att vi hade varit i Florida under vintern där solen skiner nästan varje dag, men också att jag hade tagit extra tillskott med D-vitamin, så det plockade jag bort direkt.

 

– Det jag hade brist på var selen och magnesium. Terapeuten förklarade också att eftersom jag tagit ut mina amalgamfyllningar och det fanns spår av kvicksilver i kroppen så hjälper selen till att driva ut gifterna, säger Ulla.

LÄS OCKSÅ: Stressad? Svaret finns i håret

Lika viktigt som att serva bilen
Bosse Silvstedt är lika hälsomedveten som resten av familjen. När han gjorde analysen var han nyfiken på om han hade några toxiner i kroppen eftersom han också har plockat ut sina amalgamfyllningar.

– Jag har tidigare haft ett förhöjt arsenik- och kvicksilvervärde. Men mina värden var relativt bra. Jag fick reda på att jag behövde äta mer selen, zink och magnesium. Jag kommer att göra en ny analys om ett år för att se vad som hänt när jag kompletterat med dessa tillskott. Jag tycker att det är lika självklart att kontrollera min hälsostatus som att serva bilen en gång om året, säger Bosse.

Det räcker inte alltid att äta en bra kost för att få i sig vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen. Har man kommit ur balans kan man behöva den extra hjälp som en hårmineralanalys ger. Det blir ett hälsoverktyg att navigera efter, istället för att chansa med olika tillskott eller ändra sina matvanor utan att riktigt veta.

Större mängder av en viss kost kan påverka balansen av andra mineraler i kroppen. De allra flesta svenskar har magnesiumbrist och ett kalciumöverskott som oftast beror på alla de mejerivaror vi äter.

 

LÄS OCKSÅ: Vem behöver en hårmineralanalys?

Ledsnade på skräpmaten
– Jag har varit och är väldigt noga med vad jag äter, säger Victoria Silvstedt. Den enda gången i livet jag åt osunt, var när jag som ung flicka kom till Los Angeles för att jobba som modell. Men jag ledsnade på skräpmaten efter några år och har efter det valt en övervägande vegetarisk och ekologisk kost, berättar Victoria.

Varje morgon startar hon med ett glas citronvatten och sin sellerijuice. Hon äter tillskott med zink, C-vitamin och spirulina-alger.

– Jag är ingen hälsofanatiker på något sätt, jag äter bröd, pasta och en pizza ibland. Men basen i min vardag är ekologisk och grön, säger hon.

Hennes testsvar visade att hon åt lite för mycket B-vitamin, men att hon, precis som sina föräldrar hade lågt selen och högt kvicksilver.

– Jag tyckte att just det höga kvicksilvervärdet var lite konstigt. Jag äter en del fisk och jag är medveten om att det finns höga halter av kvicksilver i fisk. Men fisken från havet innehåller mindre kvicksilver än fisk från insjöar, och här i Monaco där jag delvis bor så väljer jag alltid djuphavsfisk, säger Victoria.

Ordinationen blev mer selen för att rena kroppen på kvicksilver samt mer magnesium. Hon äter redan magnesium, men tränar en del och vet att musklerna mår bättre av den mineralen och att nattsömnen blir sämre om man inte har tillräckligt med magnesium i kroppen. 

– Det var spännande att göra hårmineralanalysen, och jag följer råden.

Av Inger Palm


Hårmineralanlys

...är en metod som på ett exakt sätt mäter och berättar om din kropps närings- och mineralstatus under de senaste månaderna. Vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är livsviktiga för kroppens uppbyggnad och funktion. 

Hårmineralanalysen mäter 36 olika mineraler, spårämnen och metaller. Analysen av ditt hår ger även information om din ämnesomsättning och metaboliska typ, hormonbalans och om du har tungmetaller i kroppen. 

Du får också veta om du är insulinkänslig och hur påverkad kroppen är av stress. 
Det finns terapeuter i hela landet som gör mätningarna. Många använder sig av Alpha Plus produkter som är specialdesignade för funktionsmedicin och hårmineralanalyser.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

kvinna tackar nej till bröd

Ligger virus bakom glutenintolerans?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

 

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år.