Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

tre personer

Foto Beatrice Lundborg/TT Nyhetsbyrån

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

En hårmineralanalys kartlägger stress och brister i kroppen och visar vilket stadie av stress du befinner dig i för i varje stadie av stress skapas specifika näringsbehov. Genom att följa kostråden och äta efter din ämnesomsättningstyp och lägga till de näringstillskott du blir rekommenderad, så kommer kroppen i bättre balans. Men beroende på hur stora brister du har och vilka de är, tar det olika lång tid att hitta sitt välbefinnande.

– Jag och Bosse är ju 70 plus och tillhör riskgruppen för covid-19. Vi har alltid levt hälsosamt och känner oss friska. Anledningen till att vi gjorde en hårmineralanalys var att vi ville ta reda på hur vårt immunförsvar var och om vi hade några vitamin- eller mineralbrister som vi inte kände till, säger Ulla Silvstedt.

Även dottern Victoria, som alltid varit hälsomedveten – delvis för att hon levt på sitt utseende, men också för att det har varit viktigt för henne att hålla sig frisk, pigg och stark, gjorde en hårmineralanalys.

 

– Jag gjorde samtidigt en blodanalys där man tittade på allt från blodsocker och hormoner till matsmältning och hur immunförsvaret var, och det märkliga var att blodanalysen visade att jag hade perfekta värden. Men hårmineralanalysen visade på något helt annat, säger Victoria Silvstedt.

LÄS OCKSÅ: Upptäck ditt näringsbehov – med hårmineralanalys

Skräddarsydd kostplan
Just håret är en bra källa för att analysera vilka mineraler du har haft i kroppen under en längre tid och inte bara det ögonblicket som provet tas. Det är skillnaden mellan hårmineralanalys och ett blodprov, som mäter värdet i stunden.

För att göra hårmineralanalysen klipper terapeuten cirka en matsked hår nära huvudet, alltså av det de hår som nyligen har vuxit ut. Håret växer ungefär en centimeter i månaden. Tar man tre till fyra centimeter kan man alltså räkna med att det är de fyra-fem senaste månadernas status man ser. 

Håret skickas till USA, och det tar runt tre veckor innan svaret kommer. Sedan får du en skräddarsydd, välbalanserad kostplan komplett med förslag på eventuella extra tillskott om du har brister eller obalanser.

– Min analys visade att jag hade skyhögt D-vitamin, säger Ulla och skrattar. Det berodde ju på att vi hade varit i Florida under vintern där solen skiner nästan varje dag, men också att jag hade tagit extra tillskott med D-vitamin, så det plockade jag bort direkt.

 

– Det jag hade brist på var selen och magnesium. Terapeuten förklarade också att eftersom jag tagit ut mina amalgamfyllningar och det fanns spår av kvicksilver i kroppen så hjälper selen till att driva ut gifterna, säger Ulla.

LÄS OCKSÅ: Stressad? Svaret finns i håret

Lika viktigt som att serva bilen
Bosse Silvstedt är lika hälsomedveten som resten av familjen. När han gjorde analysen var han nyfiken på om han hade några toxiner i kroppen eftersom han också har plockat ut sina amalgamfyllningar.

– Jag har tidigare haft ett förhöjt arsenik- och kvicksilvervärde. Men mina värden var relativt bra. Jag fick reda på att jag behövde äta mer selen, zink och magnesium. Jag kommer att göra en ny analys om ett år för att se vad som hänt när jag kompletterat med dessa tillskott. Jag tycker att det är lika självklart att kontrollera min hälsostatus som att serva bilen en gång om året, säger Bosse.

Det räcker inte alltid att äta en bra kost för att få i sig vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen. Har man kommit ur balans kan man behöva den extra hjälp som en hårmineralanalys ger. Det blir ett hälsoverktyg att navigera efter, istället för att chansa med olika tillskott eller ändra sina matvanor utan att riktigt veta.

Större mängder av en viss kost kan påverka balansen av andra mineraler i kroppen. De allra flesta svenskar har magnesiumbrist och ett kalciumöverskott som oftast beror på alla de mejerivaror vi äter.

 

LÄS OCKSÅ: Vem behöver en hårmineralanalys?

Ledsnade på skräpmaten
– Jag har varit och är väldigt noga med vad jag äter, säger Victoria Silvstedt. Den enda gången i livet jag åt osunt, var när jag som ung flicka kom till Los Angeles för att jobba som modell. Men jag ledsnade på skräpmaten efter några år och har efter det valt en övervägande vegetarisk och ekologisk kost, berättar Victoria.

Varje morgon startar hon med ett glas citronvatten och sin sellerijuice. Hon äter tillskott med zink, C-vitamin och spirulina-alger.

– Jag är ingen hälsofanatiker på något sätt, jag äter bröd, pasta och en pizza ibland. Men basen i min vardag är ekologisk och grön, säger hon.

Hennes testsvar visade att hon åt lite för mycket B-vitamin, men att hon, precis som sina föräldrar hade lågt selen och högt kvicksilver.

– Jag tyckte att just det höga kvicksilvervärdet var lite konstigt. Jag äter en del fisk och jag är medveten om att det finns höga halter av kvicksilver i fisk. Men fisken från havet innehåller mindre kvicksilver än fisk från insjöar, och här i Monaco där jag delvis bor så väljer jag alltid djuphavsfisk, säger Victoria.

Ordinationen blev mer selen för att rena kroppen på kvicksilver samt mer magnesium. Hon äter redan magnesium, men tränar en del och vet att musklerna mår bättre av den mineralen och att nattsömnen blir sämre om man inte har tillräckligt med magnesium i kroppen. 

– Det var spännande att göra hårmineralanalysen, och jag följer råden.

Av Inger Palm


Hårmineralanlys

...är en metod som på ett exakt sätt mäter och berättar om din kropps närings- och mineralstatus under de senaste månaderna. Vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är livsviktiga för kroppens uppbyggnad och funktion. 

Hårmineralanalysen mäter 36 olika mineraler, spårämnen och metaller. Analysen av ditt hår ger även information om din ämnesomsättning och metaboliska typ, hormonbalans och om du har tungmetaller i kroppen. 

Du får också veta om du är insulinkänslig och hur påverkad kroppen är av stress. 
Det finns terapeuter i hela landet som gör mätningarna. Många använder sig av Alpha Plus produkter som är specialdesignade för funktionsmedicin och hårmineralanalyser.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.