Annons

Vaniljhjärts-Ballerina utan vitt socker

Bjud någon du håller kär på något riktigt gott på Alla hjärtans dag! Denna mix av ett klassiskt vaniljhjärta och en ballerinakaka passar alla då den är både glutenfri, vegansk och sockerfri.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 februari, 2021
Vaniljhjärts-Ballerina utan vitt socker

Bjud någon du håller kär på något riktigt gott på Alla hjärtans dag! Denna mix av ett klassiskt vaniljhjärta och en ballerinakaka passar alla då den är både glutenfri, vegansk och sockerfri.

Receptet är komponerat av Anna Winér som driver ett populärt Instagram-konto där hon bjuder på en mängd recept på sötsaker och bakverk som alla är veganska och är utan tillsatt socker och gluten. Anna Winérs Instagram-konto hittar du här!

Anna är även aktuell med kokboken ”Fika till alla” där 20 av hennes recept är samlade.

LÄS OCKSÅ: Dekadent chokladmousse med saltad mandelgrädde

Ingredienser

Bokomslag "Fika till alla" av Anna Winér

6 st

Kex:
1 dl mandelmjöl
1 dl glutenfritt havremjöl
2 msk fibersirap
1 msk neutral kokosolja, mjuk
ca. 0,5 msk vatten

Vaniljfyllning:
100 g cashewnötter, blötlagda
0,5 dl vegansk mjölk
2 msk neutral kokosolja, mjuk
Steviadroppar med vaniljsmak
Vaniljsås:
1 dl vegansk mjölk
0,5-1 msk potatismjöl
1 msk fibersirap
2 tsk veganskt smör eller kokosolja
Steviadroppar med vaniljsmak

Tips! Är fyllningen lös så kyl den en stund

LÄS OCKSÅ: Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Annons

Gör så här

Kex:
Mixa samman alla ingredienser till kexen. Kavla ut mellan två bakplåtspapper och stansa ut ca 12 hjärtan med hål i mitten på hälften. Grädda mitt i ugnen på 160 grader ca 12-15 minuter.
Vaniljfyllning:
Mixa fyllningen slätt och krämig. Häll i en spritspåse.
Vaniljsås:
Sjud mjölk och potatismjöl i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden tills det tjocknat. Tag av från plattan och rör i sötning, smör och vaniljpulver. Låt svalna.
Montering:
Spritsa fyllning längs kanten på de hela kexen och lägg en klick vaniljsås i mitten. Lägg kexet med hål ovanpå. Servera direkt eller lägg i kylen en stund (över natten) så mjuknar kexen och det blir ännu mer som mjuka vaniljhjärtan.

LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier

Av Carolina Eriksson

Annons