Det är i årets upplaga av Fiskguiden från Världsnaturfonden (WWF) som såväl all makrill (Scomber scombrus) som den norska vårlekande sillen (Clupea harengus), fångade i Nordostatlanten med samtliga redskap, får rött ljus. Tidigare har arterna fått gult ljus. Skälet till att vi avråds från att köpa och äta sillen är flera år av överfiske.
Fisket av sill inte hållbart
– Vi ser nu återigen att det fiske som bedrivs inte är hållbart. Och tyvärr är både makrillen och den norska vårlekande sillen utsatta för alltför hårt fisketryck. Nu hamnar dessa på samma lista av överexploaterade arter som bland annat torsken och strömmingen i Östersjön. Det säger Inger Melander, som är havs- och fiskeexpert på WWF, i ett pressmeddelande.
I Sverige äter vi ungefär 12 kilo fisk och skaldjur per person och år. De vanligaste arterna är lax, sill, torsk och räkor.
LÄS OCKSÅ: 5 tips för en äggfri påsk
Välj denna sill istället
Den sillsort som nästan uteslutande används i inlagd sill och matjessill och som vi äter mest av i Sverige är just den vårlekande sillen. Fisket av denna sill har överstigit de vetenskapliga råden sedan 2013, enligt WWF.
Så vilken fisk ska vi välja i påsk som vill göra ett hållbart val?
- Istället för den norska vårlekande sillen kan vi välja sill fångad i vatten runt Island och nordvästra Atlanten utanför Kanada.
- Gillar du makrill så är taggmakrill (Trachurus trachurus), även kallad makrillsstör, att föredra istället för makrill fångad i Nordostatlanten. Den har nämligen fått grönt ljus.
Inger Melander menar att vi måste tänka på att fisk inte bara är mat, utan spelar en nyckelroll i haven.
– Under ytan hittar vi ett invecklat nätverk där varje art och livsmiljö har sin unika roll och funktion som tillsammans bevarar balansen. Vi äger inte fiskarna i haven, men kan däremot nyttja dem. Men då måste vi göra det på ett ansvarsfullt, respektfullt och hållbart sätt.
WWF Fiskguiden
- Bedömningen sker med ett trafikljussystem – grönt (bra val), gult (undvik – ät max 3-4 gånger per år), rött (låt bli).
- Presenteras en gång om året sedan 2002, men uppdateras minst två gånger per år. Det röda ljuset för makrill och norsk sill ändrades vid senaste uppdateringen i april 2025.
- Fiskguiden har bidragit till att göra handeln med fisk och skaldjur mer hållbar.
- Hållbarhetskriterierna som ligger till grund för bedömningarna: Fiskets påverkan på beståndet och ekosystemet och förvaltningens effektivitet. För odlade arter granskas också nyttjandet av naturresurser, ekosystempåverkan och social påverkan.
Källa: WWF