dukat för två - påsktema

Påskmat du ska äta – och undvika

Fakta

Kom ihåg!
En klimatsmart påskmatsätare tänker på hur mycket krubb hen lassar upp på tallriken. Påminn gärna även dina gäster. Läs mer om matsvinn här.

Tips! Kom ihåg att om du äter dig mätt på de nyttiga valen kommer suget efter onyttigheterna att minska.

Kurera tipsar om vad du ska lägga till på tallriken i påsk – och vad du ska plocka bort. Dessutom bjuder vi på några kanonrecept!
I påsk ska du kunna njuta med gott samvete.

Ät gärna!

 

1. Äggen
Detta fantastiska livsmedel som innehåller samtliga vitaminer, utom C-vitamin, plus mineralerna zink och magnesium och spårämnet selen. Ägg är även rikt på protein och innehåller en perfekt blandning av aminosyror. Välj ekologiska ägg både får din och hönsens skull. Läs mer om varför du ska välja ekologiska ägg.
Läs mer varför du bör frossa i ägg här.
Hitta receptägghalvor som bringar hetta till påskbordet här.

 

2. Laxen
…är en bra källa till protein samt nyttiga fetter. Lax är en riktigt bra fisk som innehåller rikligt av omega-3, den essentiella fettsyra som påstås göra oss lite smartare, lite smalare och lite friskare. Välj Krav-odlad lax så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav.
Hitta recept på en god laxtårta till påskbordet här.
Hitta receptgröna glutenfria plättar med lax här.

3. Sillen
…innehåller riklig mängd protein och omega-3. Dessutom står sill på Världsnaturfondens gröna lista och är en klassiker som varken är utrotningshotad eller innehåller särskilt mycket miljögifter. Men se upp för sill från östra Östersjön som står på gula listan. Det du behöver hålla koll på är inläggningen, vilken kan ställa till det med sitt ofta höga sockerinnehåll.
Både sill och lax är dessutom bra källor till D-vitamin, som är viktigt för oerhört mycket, inte minst vårt skelett och immunförsvar.

Läs också: Allt du behöver till påskbordet

4. Lammet
…är ett gott och magert kött fullt av protein som mättar och bygger muskler. Lamm har ett näringsvärde som gör att det egentligen borde ätas oftare än det gör.
Hitta recept på god lammstek med rosmarin, timjan och citron.

5. Grönsakerna
Själva påskbordet brukar innehålla många bra fett- och proteinkällor. Ser du till att komplettera detta med rikligt med grönt kan påsken bli en riktig hälsoboost. Det vegetariska på påskbordet är dessutom det mest miljövänliga. Att äta mer grönt och mindre kött är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för vår planet.
Och du, glöm inte bort:
Rödbetorna
, en riktig superfood som renar och stärker immunförsvaret, innehåller mängder av antioxidanter och har ett högt ORAC-värde. Rödbetans fibrer påverkar mag- och tarmfunktionen samt kolesterolnivåerna positivt. Rödbetor har även en leverrenade effekt. Läs mer om rödbetans hälsoeffekter här.
Kålen, i alla dess former, som är bland det nyttigaste du kan äta. Kål innehåller antioxidanter, betakaroten, C– och E-vitamin vilka samtliga stärker immunförsvaret och är bra för hud, hjärna, hjärta och kärl. Är kålen rå har den också en avgiftande effekt på tarmsystemet och har en renande effekt på levern.
Läs Kureras artiklar om supermat här.

6. Vattnet
Drick vatten till maten, då känner du alla smaker som bäst. Läs mer om varför vatten är viktigt här.

Undvik!

 

1. Det onödiga sockret
Till exempel i det traditionella påskägget. Här är fem tips på hur du får ett nyttigare påskägg.
Är det du som är värd kan du se till att även desserterna är av det nyttiga slaget. Byt ut onyttigheterna mot nyttigheter, som mer bär, frukt och nötter.
Gör till exempel en fräsch fruktsallad, något utan gluten och mejeri eller varför inte en efterrätt i rawfoodstil?

Här hittar du några supergoda – och betydligt nyttigare – recept:

 

2. De icke ekologiska livsmedlen
… i så stor mån det är möjligt. Satsar du ett ekologiskt påskbord får du inte bara hög kvalitet på råvarorna, du bidrar också till bättre villkor för natur, djur och människor i andra delar av världen. Använd dig av inhemska och lokala, närodlade råvaror så mycket det bara går.
En annan anledning till att äta ekologiskt är att kemikalier och bekämpningsmedel, som ekoprodukter är befriade från, är en av de stora orsakerna till dagens folksjukdomar, enligt forskning. Du slipper också de eventuella riskerna med GMO, det vill säga genmanipulerad föda.
Läs Kureras artiklar om GMO här.

3. Ålen
Ålen är akut utrotningshotad och förtjänar ett bättre öde än att hamna på påskbordet. Jämfört med 1970-talet har 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit.

4. Påskmusten
Påskmust och annan läsk är helt onödigt. Det tillför dig bara en massa kalorier helt utan näring, det vill säga du riskerar att bli fet och få inflammationer i kroppen av något som inte gör någon som helst nytta för din kropp.
Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-cola än att dricka den

5. Charkuterierna
Skippa korvarna, köttbullarna och patéerna, i alla fall de köpta. Prinskorv innehåller till exempel bara 50-70 procent kött – resten är utfyllnad som består av mjöl, fett, vatten, salt, socker, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och i vissa fall smakförstärkare.
Vad gäller industritillverkade köttbullar innehåller de ofta bara 65-75 procent kött. Potatis, mjöl, salt och druvsocker tillsätts – och oftast är bullarna förstekta genom fritering. Friteringen ger dåliga fetter som varken hjärna, hjärta eller kärl mår bra av.

Tips! Hitta köttet på nätet!
Köp ekologiskt kött från en bonde i närheten. Här finns till exempel Gröna gårdar, som bildades 2001 med grundtanken att minska avståndet mellan kund och uppfödare och samtidigt producera ett ekologiskt kött av hög kvalitet på ett hållbart sätt. I dag har ett trettiotal västsvenska gårdar anslutit sig till den visionen.
På webbsidan Gårdsnära.se listas lokala producenter av mat och dryck. Det går till exempel att söka på köttproducenter i ditt län.

Av Isabelle Hedander

Fakta

Kom ihåg!
En klimatsmart påskmatsätare tänker på hur mycket krubb hen lassar upp på tallriken. Påminn gärna även dina gäster. Läs mer om matsvinn här.

Tips! Kom ihåg att om du äter dig mätt på de nyttiga valen kommer suget efter onyttigheterna att minska.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja skriver Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.