Äggersättningsguide för en äggfri påsk

Påsk är av tradition en tid då vi äter mycket ägg, men många väljer olika anledningar bort ägg från kosten och därmed också påskbordet. För den som vill fira en äggfri påsk finns alternativ.

Många väljer att undvika ägg och det finns olika anledningar till det, det kan vara av allergi, etiska skäl eller hälsoskäl. Men ägg kan lämna en tillsynes svårfyllt tomrum efter sig då det används till så mycket. I bakning används till exempel ägg ofta för att ge volym och som bindemedel men det finns alternativ för den som vill byta ut äggen.

Många olika alternativ
Att ersätta ägg är nog enklare än vad många tror, skriver Djurens Rätt  i ett pressmeddelande. Oavsett om det är för att binda ihop, få volym eller efterlikna själva äggsmaken finns det alternativ. Nedan hittar du tips på allt ifrån bakverk och maränger till majonnäs och "tofuröra".

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte äta ägg i påsk

Till bakning
Ägg används inom bakning för att ge volym och binda ihop. Det finns många olika knep för att ersätta ägg. Ett sätt är att använda fiberhusk som är gjort på pulvriserade psylliumfröskal, något som binder bakverk, pannkakor och bön-och linsbiffar bra. Det passar även utmärkt för bakning med glutenfria mjölsorter. Använd bakpulver,  jäst eller bikarbonat för att få volym. Använd gärna bikarbonat vid bakning med syrliga ingredienser som till exempel lingon, om det inte ingår några syrliga ingredienser i receptet går det utmärkt att använda vanligt bakpulver.

 

LÄS OCKSÅ: ”Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Maränger
Visst går det att göra maränger utan att knäcka ett ägg, det gör man genom att byta ut äggvitorna mot kikärtsspad.

Tofuröra
Det går att göra en variant av äggröra på tofu, till och med smaken av ägg går att efterlikna. Det finns en krydda som heter kala namaksalt som skänker en äggig smak till rätten. Den som vill ta det ett steg längre kan köpa vegoägg som finns i särskilda veganbutiker. Kryddan kala namak finns i indiska, asiatiska eller helveganska butiker.

LÄS OCKSÅ: Vi handlar för dubbelt så mycket i påsk

Majonnäs
Att göra vegansk majonnäs är både enkelt och billigt, allt som behövs är sojamjölk, olja samt lite senap och citron och en mixer. För äggsmak, tillsätt lite kala namak. Testa att pressa i en klyfta vitlök så blir det aioli. Även kikärtsspad kan användas för att göra majonnäs.

Av redaktionen

Källa: Välj vego

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpckningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanan Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".

En av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur

Kost

Fisk och skaldjur kan vara både hälsosamma och hållbara livsmedel samtidigt som det kopplas samman med klimatpåverkan och gifter. Just den osäkerheten kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig rekommenderad mängd och att var tredje svensk undviker det helt.