Äggersättningsguide för en äggfri påsk

Påsk är av tradition en tid då vi äter mycket ägg, men många väljer olika anledningar bort ägg från kosten och därmed också påskbordet. För den som vill fira en äggfri påsk finns alternativ.

Många väljer att undvika ägg och det finns olika anledningar till det, det kan vara av allergi, etiska skäl eller hälsoskäl. Men ägg kan lämna en tillsynes svårfyllt tomrum efter sig då det används till så mycket. I bakning används till exempel ägg ofta för att ge volym och som bindemedel men det finns alternativ för den som vill byta ut äggen.

Många olika alternativ
Att ersätta ägg är nog enklare än vad många tror, skriver Djurens Rätt  i ett pressmeddelande. Oavsett om det är för att binda ihop, få volym eller efterlikna själva äggsmaken finns det alternativ. Nedan hittar du tips på allt ifrån bakverk och maränger till majonnäs och "tofuröra".

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte äta ägg i påsk

Till bakning
Ägg används inom bakning för att ge volym och binda ihop. Det finns många olika knep för att ersätta ägg. Ett sätt är att använda fiberhusk som är gjort på pulvriserade psylliumfröskal, något som binder bakverk, pannkakor och bön-och linsbiffar bra. Det passar även utmärkt för bakning med glutenfria mjölsorter. Använd bakpulver,  jäst eller bikarbonat för att få volym. Använd gärna bikarbonat vid bakning med syrliga ingredienser som till exempel lingon, om det inte ingår några syrliga ingredienser i receptet går det utmärkt att använda vanligt bakpulver.

 

LÄS OCKSÅ: ”Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Maränger
Visst går det att göra maränger utan att knäcka ett ägg, det gör man genom att byta ut äggvitorna mot kikärtsspad.

Tofuröra
Det går att göra en variant av äggröra på tofu, till och med smaken av ägg går att efterlikna. Det finns en krydda som heter kala namaksalt som skänker en äggig smak till rätten. Den som vill ta det ett steg längre kan köpa vegoägg som finns i särskilda veganbutiker. Kryddan kala namak finns i indiska, asiatiska eller helveganska butiker.

LÄS OCKSÅ: Vi handlar för dubbelt så mycket i påsk

Majonnäs
Att göra vegansk majonnäs är både enkelt och billigt, allt som behövs är sojamjölk, olja samt lite senap och citron och en mixer. För äggsmak, tillsätt lite kala namak. Testa att pressa i en klyfta vitlök så blir det aioli. Även kikärtsspad kan användas för att göra majonnäs.

Av redaktionen

Källa: Välj vego

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.