Maten som slängs i svenska hushåll motsvarar lika mycket växthusgasutsläpp som 200 000 bilar genererar under ett år. En tvåbarnsfamilj slänger mat i onödan för cirka 6 000 konor under ett år.
Men trots matsvinnets påverkan på miljö och plånbok saknar var tredje kommunal avfallsplan mål om att minska matavfallet. Det visar en ny studie från Konsumentföreningen Stockholm (KfS).
188 kommuner i landet har svarat på frågor om hur de arbetar med att minska matsvinnet, alltså det matavfall som hade kunnat tjäna som mat. Var tredje granskad kommun saknar mål om minskat matavfall i sin avfallsplan. Det kan vara ett tecken på bristande intresse eller systematik i arbetet.
Läs också: 6 tips som motverkar matsvinn!
”Förstör miljön”
– Att slänga mat är att slänga pengar i sjön och förstöra miljön. Matsvinnet är den viktigaste miljöfrågan kopplad till mat. Det slängs mat i hela livsmedelkedjan men det är hushållen som står för de största volymerna. Kommunerna har stor anledning och möjlighet att påverka hushållens beteenden, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, KfS.
Läs också: 15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet
Tre av tio kommuner passiva
Studien visar även att tre av tio kommuner inte genomför några informationsinsatser för att få hushållen att minska sitt matsvinn.
För bara några år sedan gjordes mycket få så kallade plockanalyser där onödigt och oundvikligt matavfall sorteras. Idag uppger var fjärde kommun att de genomför sådana plockanalyser. Det visar trots allt att onödigt matavfall fått en allt högre prioritet i kommunerna.
Läs också: Varje år slänger svensken 224 000 ton mat och dryck
”Kommuner bör analysera matavfallet regelbundet”
– Kommuner som vill få hushållen att minska matsvinnet bör analysera matavfallet regelbundet, upprätta mätbara mål och satsa på utökade informationsinsatser gentemot hushållen. Det bidrar till ett starkt hållbarhetsarbete, säger Louise Ungerth i ett pessmeddelande från Konsumentföreningen.
Läs också: Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart
Rapporten i sin helhet
Studien om kommunernas arbete för minskat matavfall publicerades den 27 maj då KfS arrangerade en #restfest på Medborgarplatsen i Stockholm.
Läs rapporten ”Hur arbetar kommunerna för att minska hushållens matsvinn?”.
Läs också: Fem sätt att äta dig miljösmart!
Av Isabelle Hedander
Fakta
Studien visar att så många som en tredjedel av kommunerna helt saknar insamling av matavfall.
Med onödigt matavfall, även kallat matsvinn, avses i studien den mat som skulle kunna ha konsumerats men som ändå slängs.
Fakta om undersökningen:
188 av 290 kommuner har besvarat hela eller delar av enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 65 procent. Några specifika gemensamma nämnare mellan de kommuner som inte svarat på enkäten har inte kunnat identifieras och både stora och små kommuner har deltagit. Kommuner från såväl storstadsregioner som landsbygd ingår, och den geografiska spridningen är god.
Hur svarade just din kommun?
Kolla här.