Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hand med spruta och arm

Varannan svensk vill inte ha influensavaccin

Nu väntas årets influensavirus, och i kombination med coronaviruset varnar nu WHO för en dubbel infektion. Vad allt detta kommer att innebära vet man inte. Däremot uppmanar en rad experter till vaccination. Trots det säger lite mer än hälften av svenskarna nej till vaccination, och 27 procent har inte bestämt sig.

Enligt en Sifo-undersökning tänker 54 procent av svenskarna tacka nej till årets influensavaccin. WHO varnar för en dubbel infektion med tanke på coronaviruset. Och blir fler sjuka så kan det förvärra läget för sjukvården.

– Hur covid-19 och influensan samverkar och vilka konsekvenser det kan få vet vi ännu inget om. Men vi har sett vilka tragiska följder de här virussjukdomarna kan få, oberoende av varandra. Därför skulle jag vilja påstå att årets influensaspruta är viktigare än någonsin förut, säger Martin Belin, som är farmaceut på Kronans Apotek.

LÄS OCKSÅ: Vaccinet gav fler narkolepsifall

En av fem ska vaccinera sig
I den äldsta och mest utsatta åldersgruppen säger lite mindre än hälften att de inte kommer att vaccinera sig, och lite drygt var fjärde svensk har inte bestämt sig. Bara en av fem har bestämt sig för att ta årets influensaspruta, trots att en rad experter uppmanar att vaccinera sig.

 

– Vaccinering är ett mycket effektivt sätt att minska smittspridning och i Sverige har vi haft många framgångsrika vaccinationsprogram. Det kan ha gjort att många slår sig till ro. Sedan vet vi att vaccinmotståndet ökat på grund av mytbildning och falsk information, framför allt på nätet. Det här är en mycket farlig utveckling. I vinter kan vi mycket väl stå inför en av de största prövningarna någonsin för svensk sjukvård och då måste vi vara förnuftiga, säger Martin Belin.

LÄS OCKSÅ: Den vanligaste kritiken mot vaccinationer

Yngre är mer motvilliga
De som mest motsätter sig en vaccination är yngre och medelålders personer. I gruppen 16-34 år och 35-55 år är det bara sex respektive nio procent som säger att de ska vaccinera sig. Men bland de som är 56–79-år är det betydligt fler – 45 procent.

– Är du äldre eller har en underliggande sjukdom är risken mycket större att du drabbas allvarligt av en infektionssjukdom. Därför bör du alltid vaccinera dig mot influensa. Men jag tycker även att du som är anhörig ska göra det. Vi måste ta hand om varandra, säger Martin Belin.

Av Inger Palm

Fotnot: Sifo-undersökningen är gjord på uppdrag av Kronans Apotek.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.