Annons

Varför kan jag inte få låten ur hjärnan?

Alla som fått en låt på hjärnan vet hur enerverande det kan vara. Även om det inte är förenat med någon direkt hälsorisk kan det vara skönt att veta att man inte är ensam om att drabbas och att det finns sätt att bryta förbannelsen.

Redaktionen

21 januari, 2018
Varför kan jag inte få låten ur hjärnan?
Dela inlägget

Alla som fått en låt på hjärnan vet hur enerverande det kan vara. Även om det inte är förenat med någon direkt hälsorisk kan det vara skönt att veta att man inte är ensam om att drabbas och att det finns sätt att bryta förbannelsen.

Faktum är att nästan alla råkar ut för det någon gång. Två tredjedelar av de som råkar ut för fenomenet har i studier uppgivit att de inte störs eller upplever det som något positivt medan resten håller på att få nippran.

Snabba enkla låtar värst
Fenomenet triggas oftast av att vi hör låten, låtarna kan också komma krypande när man är lite frånvarande eller känner sig nostalgisk eller i samband med stress. Att ha musik spelandes i bakgrunden till exempel på jobbet ökar också risken. Vissa låtar har en större tendens att gå på tomgång i vår hjärna än andra, de med snabbt tempo och en enkel melodi.

LÄS OCKSÅ: Har vi en medfödd känsla för rättvisa?

Kan vara både bra och dåligt
Vissa personlighetstyper tycks också vara mer benägna än andra att få låtar på hjärnan, de som har en mer neurotisk läggning upplever sannolikt detta fenomen oftare. Det kan faktiskt vara bra att få en låt på hjärnan, det kan bidra till klarsynthet och kreativitet men det finns en baksida, det kan också vara del av en sjukdomsbild bland annat vid vissa psykotiska tillstånd, migrän och tvångsmässiga beteendestörningar.

Annons

LÄS OCKSÅ: För mycket julsånger – skadligt för hälsan

Hur blir man av med den?
Men nu till det alla undrar över, hur blir man av med den, att få en låt på hjärnan kan ju vara lite som att få hicka och man vill bara att det ska gå över. Att försöka stänga av eller stänga ute låten är inte särskilt lyckat och kan tvärtom istället få motsatt effekt. Då är det bättre att försöka distrahera sig. Ett annat bra sätt kan vara att lyssna på låten i sin helhet, då det ofta bara är en kort slinga som upprepas gång på gång kan det att lyssna på hela hjälpa dig att bli fri ur dess grepp.

LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Terapi eller medicin
KBT-teknik anses också hjälpa, det vill säga att byta ut tankarna du har om det du upplever, från ”Jag blir galen om det inte slutar snart” till ”Det är fullt normalt att ha en låt på hjärnan”. Att tugga tuggummi lär vara ytterligare ett sätt, då ljudet av tuggandet stör ut sången. I extrema fall händer det att läkare skriver ut antidepressiv medicin men då lär det ha gått långt.

Av Nina Törmark

Annons

Källa: Harvard health publishing

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons