Annons

Vasaloppsdags! Här är tipsen du inte får missa

Vasaloppsveckan är igång och även om det kanske känns i senaste laget för tips för hur du bäst lyckas kommer ändå några (riktigt bra) tips här. Tipsen gäller dels dagarna innan loppet och dels under själva loppet. Och kom ihåg att man brukar säga att dagen för Vasaloppet på en gång är den sista vinterdagen och den första vårdagen - så välkommen våren!

Redaktionen

1 mars, 2016
Vasaloppsdags! Här är tipsen du inte får missa
Dela inlägget

Vasaloppsveckan är igång och även om det kanske känns i senaste laget för tips för hur du bäst lyckas kommer ändå några (riktigt bra) tips här. Tipsen gäller dels dagarna innan loppet och dels under själva loppet.
Och kom ihåg att man brukar säga att dagen för Vasaloppet på en gång är den sista vinterdagen och den första vårdagen – så välkommen våren!

Snösäsongen har inte varit den bästa och många har inte kunnat träna så mycket på snö som de velat. Men finns det annat man kan tänka på? Kanske kommer man bara långt genom att bli påmind om att bli påmind om att klippa tånaglarna? Ja, känner du dig i form att ta emot några bra sista tips ska du fortsätta läsa.

Läs också: Ny studie: Vasaloppsåkare drabbas mer sällan av cancer

Catarina Henriksson.
Catarina Henriksson.

Elitskidåkarens bästa tips
Förra året pratade Kurera Catarina Henriksson på Träningsinspiratören, ett företag som jobbar med längdskidåkning, för att få de där riktigt bra sista tipsen. Catarina Henriksson är före detta elitaktiv längdskidåkare och har själv genomfört Vasaloppet tre gånger, Öppet Spår en gång och Tjejvasan tio gånger.
Här återger vi hennes tips för hur hur du ska lyckas genomföra tävlingen och få en trevlig dag i spåren.

Läs också: Vasaloppscoachens bästa tips

Annons

Tips för veckan innan loppet:

 

1. Få eller inga träningspass
Mitt tips är att du genomför ett sista långpass, förslagsvis två till tre timmar, i lugnt tempo under den sista helgen före loppet. Det blir en sista anpassning för kroppen att åka långt och länge.
Har du haft en bra träningsperiod bakom dig kan du även köra ett intervallpass i högre tempo, exempelvis åtta backintervaller à två minuter, i början av veckan. Sedan gäller det mest att vila denna vecka. Har du möjlighet kan det vara skönt att köra en halvtimmes skidpass dagen innan loppet, där du bara glider lugnt och provar känslan i Vasaspåren.

2. Ät, drick, sov
Minst tre dagar innan loppet ska du släppa på träningen helt och bara ägna dig åt att äta stora mängder kolhydrater. Under Vasaloppet gör man av med en stor mängd energi och det är viktigt att fylla på energidepåerna i musklerna under sista veckan. Fokus bör ligga på att äta, dricka vatten och sova.

3. Bunkra med (långsamma) kolhydrater i muskeldepåerna
Ät en extra stor portion vid varje måltid och att ät ofta, gärna mellanmål både på förmiddagen och eftermiddagen bestående av långsamma kolhydrater. Dessa dagar är syftet att bunkra kolhydrater i muskeldepåerna som då lagras som glykogen som kommer att användas under loppet. Denna lagringsmöjlighet kan nämligen utökas markant lokalt i muskeln genom att du äter extra mycket och vilar muskeln. Det är därför viktigt att du under denna period vilar så du inte använder upp den lagrade energin.

Läs också: Mindre kramp med magnesium

Annons

4. Drick extra mycket vatten
Tänk på att dricka extra mycket vatten då kolhydrater binder vätska i kroppen – du förbrukar alltså extra mycket vätska. På tävlingsdagens morgon är det bra om du kan äta en kraftig frukost, gärna bestående av havregrynsgröt och fullkornsbröd.

5. Klipp dina tånaglar noga
…så du slipper få onödigt nageltrång och obehag under loppet.

6. Lägg krut på att hålla dig frisk
…genom att till exempel undvika stora folksamlingar, sova mycket, äta regelbundet och vara rätt och varmt klädd.

7. Tänk på vallningen
Tycker du vallning är en svår ekvation är tipset att lämna in dina skidor till proffsen som vallar dem med dagens fäst- och glidvalla så du har bra skidor under loppet. Det går bra att boka i förväg.

8. Planera din klädsel
…genom att kolla upp innan vilken ungefärlig temperatur det ska vara under dagen. Det är jobbigt och tungt att vara för varmt klädd men obehagligt att frysa om det skulle bli en jättekall morgon. Ha en tunn innervante som går lätt kan ta av sig under loppet och gärna en extra tröja för att slippa bli kall och nedkyld under starten.

Läs också: 7 sista-minuten-tips inför långlopp

Tips under loppet

 

1. Stanna vid varje kontroll
Under loppet finns ett antal matkontroller som serverar buljong, saltgurkor, vasaloppsbullar, energidryck och vatten.
– Stanna vid varje kontroll och ät eller drick lite så att du håller energibalansen i kroppen. Avsluta gärna med någon mun vatten så du slipper få en ”klibbig” känsla i munnen av allt socker.

2. Stanna inte för länge vid kontrollerna
Det gör att du kommer ur fokus, tappar flyt i åkningen och känner dig trött. Fyll på med vätska och energi i farten.

3. Ha med extra energi och ett vätskebälte
Ha gärna energi i form av Dextrosol eller energi-gel i fickan och ett vätskebälte fyllt med sportdryck så att din energi inte når botten emellan matkontrollerna. Det händer garanterat någon gång under loppet och då kan jag lova att du är glad att du har egen energi att trolla fram.

4. Fokusera på kilometerskylten
…som säger hur långt det är till nästa matkontroll, lite mer positivt än att läsa hur långt det är kvar av hela sträckan.

5. Håll till höger om du åker lite långsammare
…så du inte blir stressad av dem bakom som gärna vill åka fortare.

6. Planera din åkning
…så att du hinner byta spår om någon ramlar framför dig – som vid bilkörning.

7. Tänk på tekniken när du börjar bli trött
…så känns åkningen lättare.

8. Njut av omgivningen
…och din skidåkning!

9. Ha något att se fram emot!
Ha något extra gott att se fram emot nedpackat i din väska så som en god choklad, kall öl eller vad du tror att du kan längta efter en rejäl kraftansträngning.

Läs också: Bättre uthållighet med rödbetsjuice

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Det första Vasaloppet åktes söndagen den 19 mars 1922.
Vasaloppet är numera 90 kilometer långt.
Sedan 1948 har loppet alltid gått första söndagen i mars, men på grund av skid-VM i Falun avgörs Vasaloppet i år den andra söndagen i mars.
De tre största svenska länen i Vasaloppet 2015 är: Stockholms län, Västra Götalands län och Dalarnas län.
Medelåldern i Vasaloppet 2015 var 41,3 år. De yngsta deltagarna fyllde 19 år samma år och de äldsta fyllde 89 år.
Gällande rekordtid är för herrarna 3.38.41 (Jörgen Brink, 2012) och för damerna 4.08.24 (Vibeke Skofterud, 2012).
Källa: Vasaloppet.se

Annons