Veganska, glutenfria mördegskakor

Veganska, glutenfria mördegskakor med extra närings-umpf

På Allt för hälsan står kosttillskottsföretaget Great Earth i en av mässans trevligaste montrar. Här bjuds det – förutom snack om näring på burk – även på kakor, som personalen själva sammanstrålade för några dagar sedan för att baka.
Men – det är inte vilka kakor som helst. Det är kakor med extra närings-umpf.
Här är receptet.

Ingredienser
200 gram kallt mjölkfritt margarin
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel
2 msk chia
2 tsk maca
2 tsk kardemumma
1 dl kokosblomssocker
4 msk psylliumfröskal
3 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl
3 dl potatismjöl
1 ekologisk citron + skalet från en riven citron

Great Earth monter på Allt för hälsan

 

Gör så här
Börja med att riva skalet på citronen.
Ta fram matberedaren och montera kniven/bladet.
Lägg i vaniljsocker, kanel, chia, maca, kardemumma, kokosblomssocker, psylliumfröskal, havremjöl, mandelmjöl och potatismjöl.
Tärna smöret i mindre bitar och lägg i.
Sätt igång matberedaren och lägg i citronskalet, samt krama saften ur citronen.
Låt allting gå igen, tills det börjar bildas klumpar.
Stäng av maskinen, töm ut degen på köksbänken och fortsätt arbeta ihop degen med händerna.
När du känner att du fått ihop degen bra, lägg den i en plastpåse, platta ut den och lägg in i kylen i minst 30 minuter.

Veganska, glutenfria mördegskakorSätt på ugnen på 175 C grader.

Efter att det har gått minst 30 minuter, ta ut degen, dela upp det i mindre bitar och börja rulla varje bit till en korv. Skär mindre bitar (valfri storlek).
Lägg över på plåten. Kakorna kan ligga ganska tätt eftersom det inte finns något bakpulver som gör att kakorna flyter ut. Grädda i ugnen mellan 8-10 minuter, beroende på hur varm din ugn är.

Tips!
Du kan med all fördel pynta dina kakor genom att ringla smält choklad över, nötkross eller spritsa med florsocker.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Testerna som avslöjar obalanser i kroppen

Diagnostik

Obalanser och kroniska besvär kan vara svåra för sjukvården att upptäcka, vilket gör dem svåra att komma till rätta med. Problemen kan ha uppstått under lång tid och ofta hänger till synes skilda symtom ihop och behöver behandlas som en helhet. Kureras näringsexpert Zarah Öberg går igenom vilka tester som finns att tillgå för att hitta grundorsaken till problemen.

12 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Immunförsvaret behöver C-vitamin för att fungera. Det kan både förkorta en förkylning eller lindra dess symtom, samtidigt minskar det trötthet och utmattning. C-vitamin behövs även för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Läs om vad det mångsidiga vitaminet kan göra för nytta för din kropp.

Så slapp Sivert värken i höfterna

Hälsa

En timme, varje dag. Ensam med tankarna, på stigarna i den småländska skogen bakom husknuten. Det är livskvalitet för Sivert Andersson, 80 – men i våras var den nära att gå förlorad. Artrosen i höften höll på att ta ifrån Sivert det han älskar allra mest.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.