Ingredienser (2 portioner)
1 paket färska lasagneplattor
ca 5 msk tomatpesto
8 champinjoner
1 schalottenlök
ca 1 1/2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
ca 35 g bladspenat (1/2 tråg)
2 msk finhackad basilika
salt
svartpeppar
ca 2 msk riven ost (parmesan eller Västerbottensost t ex)
Bechamelsås:
1 msk smör
3 msk vetemjöl
ca 8 dl mjölk
Gör så här
Skär champinjonerna i mindre bitar och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs svamp och lök i olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg i bladspenaten och låt pannan stå kvar på värmen tills bladspenaten har mjuknat. Tillsätt finhackad basilika.
Gör bechamelsåsen: smält smöret, pudra över mjölet och späd med mjölk i omgångar. Krydda med salt och svartpeppar och låt koka ett par minuter så att mjölsmaken försvinner.
Skär lasagneplattorna i 6 bitar. Bred tomatpesto på pastadegen och lägg sedan på fyllningen. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form (oljad). Häll över bechamelsåsen, toppa med osten och lite nymald svartpeppar. Grädda i ugnen, 225 grader, tills pastarullarna har fått fin färg (ca 20 minuter). Servera tillsammans med en sallad.
Om du hellre vill servera tomatsås till pastarullarna finns ett recept nedan. Tomatsås är väldigt enkelt att göra. Det tar visserligen en dryg timme, men den sköter sig själv. Tomatsåsen går fint att frysa, så passa på att göra dubbel sats.
Tomatsås (4 portioner)
2 burkar hela skalade tomater
1 bananschalottenlök (alt. 1 liten gul lök)
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
ca 1 1/2 dl finhackad färsk basilika
en nypa rårörssocker
salt
svartpeppar
Gör så här
Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivolja så att den blir glansig. Lägg i den hela vitlöksklyftan. Tillsätt tomaterna och låt puttra under lock på svag värme i ca 1 timme. Krydda med socker, salt, svartpeppar och basilika. Ta ur vitlöksklyftan innan servering.
Fakta
Recept av Helena Olsson. http://www.kungmarkatta.se.