Våra äldre är en grupp som är hårt utsatta under coronapandemin. Värst drabbade är de som är så sjuka att de inte klarar sig själva. Att de äldre ska skyddas med hygien och en avvägd isolering och hygien är en självklarhet, men de äldre behöver få i sig bra mat och näringstillskott för att stärka motståndskraften. Det skriver läkarna Gunnar Akner, Tommy Cederholm, Yngve Gustafson och Bo H Jonsson i en debattartikel i Läkartidningen.
Allt fler röster höjs nu i debatten om extra tillsatt näring vid virusinfektioner, framförallt hos de äldre och sjuka som är en grupp som mer än andra lider av undernäring.
2017 rapporterade Socialstyrelsen att 40 000 äldre inom äldreomsorgen, viket motsvarar 15,6 procent, lider av undernäring som beskrivs som svält och att fler än 100 000 (46,4 procent) riskerar att hamna där.
I en artikel i SvD där professorn i geriatrik vid Umeå universitet Yngve Gustafsson, kommer till tals beskriver han förhållandena inom äldreomsorgen som vanvård, svält och nästintill aktiv dödshjälp. Han säger att orsakerna till dessa missförhållanden främst beror på bristande resurser och kompetens.
– Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö, säger Yngve Gustafsson.
LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: “C-vitamin är livsviktigt”
Undernärda äldre
Tillsammans med kollegorna Gunnar Akner, specialist i internmedicin och geriatrik vid Karolinska institutet, Tommy Cederholm, professor emeritus, Uppsala universitet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och Bo H Jonsson, överläkare vid Norra Stockholms psykiatri och institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet har Yngve Gustafsson skrivit en debattartikel i Läkartidningen där betonar vikten av att se till att de äldre får komma ut, ha en social och kulturell stimulans och att de får extra näring för att stärka motståndskraften mot virus, oavsett om man är smittad eller inte. Självklart ska de skyddas med god hygien och isolering om det behövs.
Kunskapen om hygien och att tvätta händerna började få fäste i slutet av 1800-talet tack vare den ungerska läkaren Ignaz Semmelweis. Idag vet vi att det är lika självklart att tvätta händerna som att sova och motionera. Vi vet också att det är viktigt med ett bra näringsintag för vårt immunsystem. Men vikten av bra näring för de äldre har inte lyfts fram tillräckligt mycket, anser de fyra läkarna. Att undernäring är så utbrett är förstås ett tecken på den bristen.
LÄS OCKSÅ: Zink viktigt för immunförsvaret – här är mat med mycket zink
Bra mat och näringstillskott
För 100 år sedan kunde man läsa att näringsbrister som resulterade i skörbjugg ökade förekomsten av infektioner. Och efter det har forskningen redovisat kopplingen mellan virusinfektioner och näringsbrister. Alla näringsämnen samverkar synergistiskt, men för immunförsvaret är bland annat vitamin C, vitamin D och zink av stor betydelse.
Att intaget av föda är otillräckligt kan bero på flera faktorer. Nedsatt aptit, dålig ekonomi, ensamhet, sjukdom och olika handikapp. Äldre personer har dessutom ett sämre näringsupptag i mag-tarmkanalen som beror på sjukdom, biverkningar av läkemedel och förändrad fysiologi. Får de bra mat och näringstillskott kan människors immunförsvar och allmänna hälsa förbättras.
Så här skriver de: ”Vid sjukdom kan metabolismen förändras på så vis att antioxidanter går åt snabbare. Det är rimligt att vården beaktar detta. Om man inte kan ta prov får klinisk bedömning avgöra. Trötthet och fördröjd sårläkning kan bero på lågt vitamin C-värde. Koncentrationen av askorbinsyra är ofta låg vid sjukdom. Nedsatt lukt- och smaksinne förekommer vid zinkbrist. Brist på vitamin D bidrar till smärta, depression och infektion.”
När det gjordes en metaanalys kunde man tydligt se att äldre personer som fick vitaminer och mineraler tillfriskande snabbare när de fått en infektion. Detta område är lite forskat på, och fler studier behövs.
Av Inger Palm
Källa: Näringsintaget viktigt under pandemin, inte minst hos äldre och 40 000 undernärda inom äldreomsorgen