Annons

Vilken mat är rikast på vitamin E?

Vitamin E är en av kroppens viktigaste antioxidanter som behövs för att stärka och skydda bland annat immunförsvaret, synen och huden. Men i vilka råvaror hittar man mest vitamin E? Här är en lista!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 april, 2024
Nötter, olja och frön

Att ha tillräckliga nivåer av vitamin E är viktigt för att kroppen ska fungera normalt. Om du inte får i dig tillräckligt av vitaminet så kan du exempelvis lättare få infektioner, nedsatt syn eller muskelsvaghet. Vitamin E är även viktigt för hudens hälsa och elasticitet.

Nötter och oljor bästa källorna till vitamin E

Vitamin E har är en av kroppens viktigaste antioxidanter, som skyddar cellerna från oxidativ stress. De antioxidativa egenskaperna hos E-vitamin fungerar som skydd för cellmembranen, framförallt i lungorna och röda blodkroppar. Den aktiva formen av vitamin E är alfa-tokoferol. En säker källa till vitaminet är nötter, oljor och feta fiskar, men det finns också i vissa grönsaker och frukter

Här är maten som är rik på vitamin E!

  1. Frön och nötter

Som mandlar, hasselnötter, jordnötter, jordnötssmör. Frön och nötter är bland de bästa källorna till alfa-tokoferol. Många frön och nötter har också höga halter av andra former av vitamin E, som gamma-tokoferol.

 2. Vegetabiliska oljor

Vetegroddsolja är den rikaste källan till E-vitamin, men det finns även i solrosolja, safflorolja.

3. Fisk.

Som öring och lax.

Annons

4. Frukt

Även om frukt i allmänhet inte är den bästa källan till vitamin E så finns det i bra mängder i flera, såsom avokado, mango, kiwi. Frukter är dock även rika på C-vitamin, som samverkar med E-vitamin som antioxidant.

5. Grönsaker

Precis som i frukt så finns det en hyfsad mängd E-vitamin i många grönsaker, men inte alls lika mycket som i nötter och frön. Några grönsaker att välja: röd paprika, kålrot och butternut squash.

Vill du veta mer om E-vitamin? Läs då vidare i vår näringsguide!

Källor: Healthline och Näringsmedicinska uppslagsboken, av Peter Wilhelmsson

Annons