Att ha tillräckliga nivåer av vitamin E är viktigt för att kroppen ska fungera normalt. Om du inte får i dig tillräckligt av vitaminet så kan du exempelvis lättare få infektioner, nedsatt syn eller muskelsvaghet. Vitamin E är även viktigt för hudens hälsa och elasticitet.
Nötter och oljor bästa källorna till vitamin E
Vitamin E har är en av kroppens viktigaste antioxidanter, som skyddar cellerna från oxidativ stress. De antioxidativa egenskaperna hos E-vitamin fungerar som skydd för cellmembranen, framförallt i lungorna och röda blodkroppar. Den aktiva formen av vitamin E är alfa-tokoferol. En säker källa till vitaminet är nötter, oljor och feta fiskar, men det finns också i vissa grönsaker och frukter
Här är maten som är rik på vitamin E!
-
Frön och nötter
Som mandlar, hasselnötter, jordnötter, jordnötssmör. Frön och nötter är bland de bästa källorna till alfa-tokoferol. Många frön och nötter har också höga halter av andra former av vitamin E, som gamma-tokoferol.
2. Vegetabiliska oljor
Vetegroddsolja är den rikaste källan till E-vitamin, men det finns även i solrosolja, safflorolja.
3. Fisk.
Som öring och lax.
4. Frukt
Även om frukt i allmänhet inte är den bästa källan till vitamin E så finns det i bra mängder i flera, såsom avokado, mango, kiwi. Frukter är dock även rika på C-vitamin, som samverkar med E-vitamin som antioxidant.
5. Grönsaker
Precis som i frukt så finns det en hyfsad mängd E-vitamin i många grönsaker, men inte alls lika mycket som i nötter och frön. Några grönsaker att välja: röd paprika, kålrot och butternut squash.
Vill du veta mer om E-vitamin? Läs då vidare i vår näringsguide!
Källor: Healthline och Näringsmedicinska uppslagsboken, av Peter Wilhelmsson