Att växterna, träden och buskarna i naturen hela tiden pratar med varandra, det har forskningen känt till ett tag. Det har en sorts kommunikation som sköts av kemiska signaler och innefattar beröring, ljud och ljus. Det har också ett varningssystem där det avger signaler om hot eller om beröringen av dem är snäll och vänlig.
Men träd har också ett nätverk under jord där rötterna och trådar kan hjälpa svagare träd med näring. Skulle det visa sig att rötterna får motstånd i jorden kan dessa knoppa av sig själva. Det här är en procedur som ämnar till att undvika andra träd eller växter rötter.
Även ovan jord pågår en intensiv kommunikation. Kommer växterna för nära varandra så uppfattar växten bredvid via solens strålar som reflekteras att de blivit trångt om plats. På så sätt kan andra växter växa åt ett annat håll.
Klickande ljud
Vid universitetet i Tel Aviv i Israel har man presenterat en studie som visar att både tobaks- och tomatplantor sänder ut högfrekventa ljud om de klipps av men även om de utsätts för torka.
Forskarna spelade in ljuden och när dessa ljud spelades upp långsamt hördes det för oss människor som ett klickande ljud.
Velemir Ninkovic, som är docent vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, har forskat länge på växtkommunikation. Han har studerat de kemiska ämnen som växterna avger för att undersöka om hur vi kan minska behovet av besprutning, men också om man planterar vissa arter vid varandra – vad händer då? Ett exempel är att om potatis och lök planteras intill varandra så kan antalet bladlöss minska med 50 till 60 procent. Vilket betyder betydligt mindre besprutning med kemiska preparat.
Prat utan tal
Växternas intelligens börjar allt mer nå människan och forskarna kartlägger allt från deras personlighet, deras samtal och hur de hjälper varandra, som via varningar och att mata de med större behov än sitt eget.
Och visst kan vi kommunicera med växterna, kanske inte genom att prata med dem utan bli varse, genom våra sinnen, om hur vi ska sköta om dem på bästa sätt. Det vill säga vi ser, doftar och känner om det är lagom varmt, lagom med vattnen och inte för trångt i blomlådan. Ungefär som vi lär oss läsa av vår partner, våra barn och våra husdjur. Vi ser, känner och kär oss om deras behov.
För växterna i vår omgivning kan ju göra val, ge ifrån sig ljud och minnas tidigare händelser.
Källa: forskning.se