Annons

Vitlök (Allium sativum)

Vitlök har varit känd i Egypten i över 6 000 år och den användes inom matlagning och som medicin. Under byggandet av pyramiderna fick slavarna en daglig ranson vitlök eftersom den gav energi och var antiseptisk.

Redaktionen

10 juli, 2012
Dela inlägget

Historia
Vitlök har varit känd i Egypten i över 6 000 år och den användes inom matlagning och som medicin. Under byggandet av pyramiderna fick slavarna en daglig ranson vitlök eftersom den gav energi och var antiseptisk. Vitlöken kallades av grekerna för den ”stinkande rosen”. Den kommer ursprungligen från Centralasien, men lär ha odlats i Sverige redan under vikingatiden. Under 1500-talet blev den dock impopulär på grund av sin starka lukt. Vitlöken blev populär igen under 1900-talet. Vitlök har använts i traditionell läkekonst under tusentals år och är en uppskattad krydda.

Form
Vitlök tillhör släktet Allium som omfattar cirka 700 arter av lökväxter. 8 arter av allium växer vilt i Sverige, vanligast är gräslök och ramslök. Vitlöksskalet kan skifta mellan rosa och lila.

Kemi och botanik
Vitlök är en flerårig ört som kan bli upp till 1 meter hög. Stjälken är upprätt och ogrenad. Bladen smakar och luktar vitlök. I stjälktoppen finns en flock av små grönvita eller lilavita blommor på små stjälkar. Frukten är en kapsel med svarta frön. Löken är omgiven av upp till 15–20 st. smålökar.
Aktiva ingredienser är bl.a. cysteinämnen, t.ex. alliin, organiska syror som kaffeinsyra och fytinsyra, polyfenoler som quercitin och rutin, och svavelföreningar som allicin och glucosinolater. Allicin är det mest omtalade aktiva ämnet i vitlök som har medicinska egenskaper. Allicinet är också starkt förknippad med vitlökslukten.

Funktion och terapeutisk användning
• Minskar risk för hjärt-kärlsjukdom genom flera mekanismer:
• minskar blodtryck, blodplättsansamling, triglycerider och LDL-kolesterol.
• ökar HDL-kolesterol och fibrinolys samt stimulerar produktionen av kväveoxid.
• förebygger atheroskleros och hjärtattack orsakad av diabetes och minskar risken för stroke.
• minskar plack som kan bidra till arterioskleros.
• Antiinflammatorisk genom enzymerna lipoxygenas och cyclogenas som verkar och skyddar mot astmaattacker och kan minska smärta vid osteoartrit samt reumatoid artrit.
• Bekämpar parasiter samt virusinfektioner.
• Antioxidant – hämmar bildandet av fria radikaler.
• Innehåller allicin, en svavelbärande substans som skyddar mot förkylningar, influensa, magvirus, svampsjukdomar såsom Candida samt mot mikrober såsom tuberkulos och botulism.
• Antibakteriell samt motverkar många olika former av virus. Vitlök är en klassisk huskur mot förkylningar.
• Vitlök gör så att Heliobacter pylori inte gör skada i mag- och tarmkanalen.
• Motverkar fästing-, mygg- och andra insektsbett.
• Ökar förbränningen och motarbetar viktökning.
• Ökar insulinkänslighet och motverkar utveckling av diabetes.
• En studie i Tyskland visade att pulverextrakt av vitlök som modulerade cytokinnivåerna i blodet, motverkade förkylning genom att reducera NF kappa-B-aktivitet i cellerna.
• Skyddar mot många olika cancerformer och dödar tumörer.
• Diallylsulfid (DAS), en organosvavel substans som ger vitlöken dess unika smak, hämmar transformationen av Phip, en s.k. stekytemutagen som skapas när maten utsätts för mycket höga temperaturer, till cancerogener. DAS gör detta genom att minska produktionen av fas 1 enzymerna CYP1A1, CYP1A2 och CYP1B1 vilka omvandlar PhiP till komponenter som skadar DNA. DAS ger signaler till generna som ansvarar för skapandet av 2 skyddande enzymer: glutation-s-transferas samt superoxid dismutas – SOD.
• Innehåller flera kraftfulla svavelinnehållande komponenter inklusive tiosulfinater. Den mest kända i gruppen är allicin, sulfoxider, den mest kända i gruppen är alliin och dithiiner och i den här senast nämnda gruppen har man mest forskat med ajoen. Svavelämnen i vitlök motarbetar upptag av tungmetaller, samt hjälper kroppen avgiftas från tungmetaller.

Näringsinnehåll
30 g vitlök innehåller i genomsnitt:
Kalorier 44
Mangan 0,47 g
B6-vitamin 0,35 mg
Vitamin C 8,85 mg
Tryptofan 0,02 g
Selen 4,03 µg
Kalcium 51,31 mg
Fosfor 43,38 mg
B1-vitamin 0,06 mg
Koppar 0,08 mg
Protein 1,8 g

Annons

Dosering
1–3 klyftor dagligen i förebyggande syfte. 4–6 klyftor under korta intensiva kurer.
Terapeutisk dos: 500–3 000 mg av torkad pulver.
Observera att färsk och mjölksyrad vitlök är minst dubbelt så verksam som kokt, stekt eller ugnsbakad.

Toxicitet
Ingen känd förutom irritation i mun och mage vid upprepade stora doser. Att tugga vitlöksklyftor ger stark påverkan på munnens slemhinnor.

Kontraindikation
Personer med blodkoaguleringssjukdomar bör använda vitlök med stor försiktighet. Använd endast små doser vid graviditet eller amning. Intag av större doser under amning vitlök kan ge spädbarn kolik.

Interaktioner
Vitlök kan interagera med blodförtunnande mediciner.

Beredningsform
Pressade klyftor används i mat som soppor, grytor och stekt mat. Vitlök kan även pressas i juicer och sväljas hela. I handeln finns även vitlökssaft, vitlökskapslar, vitlökstabletter och kryddpulver. Även mjölksyrad och marinerad vitlök är mycket bra. Att hacka, pressa eller krossa färska vitlöksklyftor frigör aktiva ämnen som allicin. När man sväljer hela klyftor frigörs inte så mycket av det aktiva ämnet. Ur näringssynpunkt är det bästa att tugga vitlöken eller, krossa, hacka eller pressa den och använda i maten. Vitlökens aktiva ämnen förstörs genom att köra den i mikrovågsugn.

Annons

Synergister och antagonister
Vitlök passar bra i väldigt många typer av recept och rätter, speciellt franska rätter, italiensk mat, indisk och thailändska rätter.

Exempel på studier, referenser

Vitlök motverkar högt blodtryck
Dotinga R. “Garlic Boosts Lung Health in Rats”. Forbes.com, April 3, 2005.

Vitlök kan motverka cancer
Fleischauer AT. et al. “Garlic consumption and cancer prevention: meta-analyses of colorectal and stomach cancers”.
Am J Clin Nutr, 2000;72:1047-1052.

Vitlök håller fästingar borta
Stjernberg L. et al. “Garlic as an insect repellent”. JAMA, 2000;284:831.

Annons