Först avrådde Världshälsoorganisationen från att använda traditionell kinesisk medicin men sedan svängde man, och nu är WHO inne på de riktlinjer som ligger nära Kinas officiella rekommendationer för att skydda sig mot coronaviruset.
Kinas högsta ledare XI Jinping har uppmanat den inhemska sjukvården att använda den traditionella kinesiska medicinen i kampen mot coronaviruset. Och först antog Världshälsoorganisationen motsatt ståndpunkt, men svängde i denna så politiskt känsliga frågan.
WHO rådde världens länder att inte använda antibiotika, dubbla munskydd eller den traditionella örtmedicinen och menade att dessa åtgärder var ineffektiva och de antyddes till och med vara skadliga. Den 7 mars, samma dag som Kinas riktlinjer för att bekämpa coronaviruset innefattade örtmediciner, ändrade även WHO sina riktlinjer, det rapporterade Vetenskapsradion.
LÄS OCKSÅ: Nobelprist för örtmedicin
TCM behandlar orsak
Den traditionella kinesiska medicinen, även förkortad TCM (Traditional Chinese Medicine), är minst 2 500 år gammal. Vissa arkeologiska fynd tyder på att man praktiserat medicinen mellan 3 500 och 5 000 år tillbaka i tiden. Det gör den kinesiska medicinen till världens äldsta och mest bevarade sjukvårdssystem. I Kina finns sjukhus där TCM och västerländsk medicin utövas sida vid sida.
Inom traditionell kinesisk medicin ser man på kroppen som en helhet där de olika organen ska vara i balans och fungera harmoniskt. De kinesiska läkarna jobbar därför efter att få kroppen i harmoni och balans, och här ses sjukdomar som störningar som fått kroppen ur balans. Därför söker läkarna efter orsaken till sjukdomen för att behandla den. Västerländsk medicin behandlar oftast symtom.
Den kinesiske läkare Ye Peigong säger så här om vad som skiljer västerländsk och österländsk medicin:
”Den västerländska läkevetenskapen är överlägsen när det gäller att behandla akuta sjukdomar eller allvarliga skador. Traditionell kinesisk läkekonst kan bota en hel del sjukdomar som den västerländska läkekonsten inte kan. Traditionell läkekonst är bäst på att behandla kroniska sjukdomar, hjärtproblem, invärtes sjukdomar och gynekologiska åkommor. Men den är långsam. Det är många som inte har tålamod nog i dag…”
Av Inger Palm
Källa: Vetenskapsradion och Hälsokällan