Foto: Karin Wildheim

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av coronaviruset. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

För föreläsaren och tränaren Monika Björn kom förändringen i arbetsrutiner helt plötsligt när restriktionerna runt smittspridningen av coronaviruset infördes på olika offentliga platser.

– Jag hade precis avverkat vårens större föreläsningar när förbudet mot större folksamlingar kom. Det var bara några föreläsningar jag var uppbokad på via talarförmedlingen som fick ställas in. Det enda jag har kvar den närmaste månaden är en lite mindre utbildning där lokalen är så pass stor att deltagarna kan sitta med en och en halv meters mellanrum, berättar Monika Björn.

 

LÄS OCKSÅ: Fysisk träning kan hjälpa vid stress

En lyckad idé
Hon har kunnat fortsätta som personlig tränare med enskilda kunder. Men att leda yogaklasserna upphörde när gymmet stängde lokalerna.

– Som egen företagare får man vara flexibel och göra nödvändiga förändringar. Idén om att starta live onlineträning på Instagram blev faktiskt mer lyckat än jag föreställde mig. Först kändes det konstigt att prata till mobiltelefonen men eftersom träningen var direktsänd kunde jag se hur många som kopplade upp sig och vissa skickade kommentarer under pågående pass. Andra hade filmat familjen och sig själva och skickade filmsnuttar efteråt. Efter att ha kört i snart tre veckor så känns detta riktigt kul, berättar Monika.

Nu har gymmet precis öppnat, men med begränsade platser, och Monika leder sina pass igen.

– Jag kommer att fortsätta ett tag till med direktsända pass, men hur det blir längre fram, det vet jag inte.

LÄS OCKSÅ: Var rädd om hjärtat - börja konditionsträna

Skaffa sig nya vanor
Det viktigaste just nu, förklarar Monika är att inte släppa träningen om man jobbar hemifrån eller inte vill eller kan gå till en träningsanläggning. Träningen fyller en viktig funktion för den fysiska och mentala hälsan, speciellt nu när oron att bli smittad av coronaviruset och ovissheten inför framtiden är stort.

– Daglig motion kan kanalisera rädslor och oro och göra att vi mår bättre. Det är viktigt att behålla rutiner och tänka långsiktigt. Om du kan komma ut och ta en promenad varje dag, så betyder det mycket för allmänhälsan. Vill du träna styrketräning så går det utmärkt att göra det hemma med den egna kroppen som enda vikt, säger Monika.

Jobbar du hemma så vinner du dessutom pendlingstiden som kan vara allt mellan några minuter och upp till två-tre timmar för vissa.

– En vanlig ursäkt till att låta bli att träna är brist på tid, men om det finns mer tid så kan det här vara en tid lika bra som någon annan, att skaffa sig motionsrutiner, säger Monika.

 

Här kommer Monikas tips för redskap till hemmaträning som de allra flesta har tillgång till:

1: Egen kroppsvikt Din kropp är ett gym! Det finns en uppsjö med olika kroppsviktsövningar, från nybörjare till proffsnivå. Sök på ”body Weight exercises” på YouTube och instagram för inspiration.

2: Golvet. Ett trägolv är bästa träningsredskapet tillsammans med en handduk eller en filt. Du behöver ingen yogamatta, du kan göra en rad fantastiska övningar för benen, bålen och överkroppen med hjälp av handduken på golvet.

3: Väggen. Mot väggen kan du stå på händer eller sitta i jägarvilan, det vill säga i 90-graders vinkel.

4: Tunga vaser eller en stor champagneflaska. Vill du träna armar eller lägga till extern vikt på olika övningar och inte har några hantlar så använd tunga greppvänliga föremål som du har hemma.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.