Det psykiska välbefinnandet ökar hos interner som utövar yoga, det visar en svensk studie från Kriminalvården. Nyligen gästades kvinnofängelset Hinseberg av John Scott – en välkänd yogaprofil som bland annat har varit lärare åt kändisar som Madonna och Sting.
Studien som är en randomiserad kontrollerad studie visar att regelbundet yogautövande har positiv effekt på de intagnas uppmärksamhet och förmåga att kontrollera sina impulser. Många intagna har diagnosen ADHD och har ofta problem på dessa områden.
Stora skillnader i de olika grupperna
Yogan har utöver hälsoeffekter alltså även effekt på humöret. Testpersonerna hade lättare att behålla sitt lugn och lättare att kontrollera ilska och fientlighet rapporterar Kriminalvården. Forskarna rapporterar att man sett färre konflikter och en allmän förbättring i uppförande som resulterat i färre tillsägelser och förflyttningar jämfört med kontrollgruppen.
– Det är signifikanta förändringar i de intagnas beteende bland dem som har utfört yoga, säger Nóra Kerekes, en av forskarna bakom studien till Kriminalvården.se.
LÄS OCKSÅ: 17 anledningar att våga yoga
”Krimyoga” gav tydliga resultat
Yogastudien bygger vidare på en liknande studie från universitetet i Oxford, där man 2013 undersökte effekterna av samma sorts yoga som ”Krimyoga” men utan samma tydliga resultat. Den svenska studien har kommit fram till att det finns tydlig evidens för att den yoga som bedrivs inom kriminalvården har goda effekter på intagnas välbefinnande, uppmärksamhetsförmåga samt på riskfaktorerna impulsivitet och antisocialt beteende.
LÄS OCKSÅ: Yoga ger dig styrka och inre lugn
”Bör erbjudas till alla intagna”
Med tanke på de positiva effekterna yoga har på de intagnas känsloliv och beteende menar forskaren Nóra Kerekes att alla anstalter bör erbjuda yoga till de som önskar.
Kriminalvårdens enhetschef för behandlingsprogram, Martin Lardén är väldigt positiv till studien och till att yoga införs som behandlingsalternativ men är noga med att det måste ske på frivillig basis från de intagnas sida och aldrig får bli tvingande. Yogan har många fördelar anser Martin Lardén, både att den är billig och lätt att ta till sig men även att den är något som de intagna har med sig efter strafftidens slut, säger han till Kriminalvården.se.
LÄS OCKSÅ: Anpassad yoga blir terapi
Yogalärare på återbesök
Det är andra gången John Scott gästar anstalten Hinseberg och de tjugotal interner som medverkade fick en grundlig genomgång i yogafilosofins syn på frihet så väl som de fysiska aspekterna av yoga, skriver Kriminalvården.se. Och ska man tro den svenska studien är det en god investering både för samhället för de medverkande.
Av redaktionen
Källa: Kriminalvården
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!