Gör som Zeina Mourtada och bjud på helgmys på hälsosamt och miljövänligt vis! Byt ut det vanliga kebabköttet mot kryddig blomkål, lägg i ett pitabröd och ringla över en smarrig sås.
”Ordet kebab betyder »grillat kött«, men vem har sagt att det måste vara kött i en kebab bara för det? Ugnsrostad blomkål med goda kryddor serverad med taratorsås och pitabröd är riktigt goda grejer. Använd hela blomkålshuvudet, även stocken. Bladen kan du hacka fint och blanda med citron, olivolja och salt. Servera den sedan som en sallad till maten”. Så skriver populära matprofilen och kokboksförfattaren Zeina Mourtada som ligger bakom denna nyskapande vegetariska kebab.
Receptet kommer från boken ”Middagskompassen” som Zeina skrivit ihop med stjärnkocken Paul Svensson – en bok full av tips och recept inom klimatsmart matlagning.
Ingredienser
4 portioner
1 blomkålshuvud
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
½ tsk torkad timjan
3–4 msk rapsolja
1 tsk salt
Taratorsås:
1 vitlöksklyfta
1 dl tahini (sesampasta)
1 dl vatten
saften från 1 citron
ca ½ tsk salt
Servera till:
pitabröd
peperoni
tomat, skuren i bitar
hackad rödlök
hackad persilja
citron att pressa över
LÄS OCKSÅ: Snabb och festlig “kaoschili”
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Dela blomkålen i buketter och skiva stocken tunt. Lägg alltsammans i en bunke. Strö över alla kryddor, tillsätt olja och blanda noggrant. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Finhacka vitlöken till taratorsåsen och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Vispa ihop ordentligt för hand.
Servera blomkålen i pitabröd tillsammans med tarator och önskade tillbehör.
LÄS OCKSÅ: Glutenfria ostpiroger med kantareller
Av Carolina Eriksson