Arsenik (As)

Historik
1250 isolerar Magnus arsenik.
1386 beskriver Chaucer arsenik i klassiska berättelsen, ”Canterbury Tales”.
1649 visade Schroeder hur man utvinner arsenik.
1900-talet sker flera massförgiftningar p.g.a. arsenik i grundvattnet i Bangladesh och Sydostasien.

Kemi
En bräcklig, mycket toxisk metall som förekommer i svarta, gula och gråaktiga färger som sulfid eller oxid. Arsenik förekommer som spårelement i många magnetiska bergarter med de högsta halterna i de granitiska leden med nivåer på 1,0–2,6 ppm. Arsenik förekommer tillsammans med guld ansluten till andra malmer. Arsenik finns i jordskorpan men har introducerats i större mängder genom spridning av pesticider. Förekommer även i glas- och keramikindustrin.

Toxicitetsymtom
Trötthet, dålig vitalitet, total utmattning, muskelvärk, vita fläckar på naglarna, huvudvärk, yrsel, förvirring, konvulsioner, svaghet, anorexi, tillfälligt illamående och kräkningar, diarré, förstoppning, keratos med hyperpigmentering och avflagning av hud på handflator och fotsulor, ödem, sämre sårläkning, dermatit, hår- och nagelförlust, vitlöksluktande andedräkt och kroppsdoft, halsont, nysningar, heshet, hostningar, stomatit, ökad salivutsöndring, bortdomnande, brännande eller pirrande känslor i extremiteterna, förstorad lever.

 

Höga mängder av arsenik i dricksvatten har associerats med ökning av urinblåsa-, hud- och lungcancer samt hud- och cirkulationssjukdomar. Arsenik är en väldokumenterad carcinogen. WHO har nyligen sänkt den högsta acceptabla nivån för arsenik i dricksvatten från 50 ppb till 10 ppb.

Toxicitetskällor
Tobaksrök, smog (särskilt från brinnande kol vid hushållseldning), öl, bordssalt, färgkritor, färg, (fisk, skaldjur innehåller organisk arsenik som inte är toxiskt på samma sätt som oorganiskt arsenik), blekmedel, kosmetika, bekämpningsmedelsindustrier: besprutningsmedel, kolkraftverk, metallsmältverk, avlövningsmedel, lim som innehåller svampdödande medel; tillskott som innehåller alger, dolomit och benmjöl, vin och källvatten. Dricksvatten från borrade brunnar kan orsaka arsenikförgiftning, vilket även förekommer i Sverige. Angående arsenik i dricksvatten i Sverige kan man undersöka följande länk till SGU.

Spridning och förorening globalt via havsvatten beräknas vara hela 32 ton per år.

Symtom vid akut arsenikförgiftning
Ont i mage/tarm, svårt att svälja, kräkningar, diarré, blod i urinen, muskelkramper, svår törst p.g.a. vätskeförlust, hypoxiska konvulsioner som leder till koma och död.

Absorption och utsöndring
Arsenik verkar vara lättupptagligt. Graden av exkretion/retention beror på formen av arsenik.

Arsenik förekommer i organisk och oorganisk form och effekten av dessa skiljer sig åt på flera sätt:
Organisk arsenik (arsenobetain och arsenokolin): utsöndras snabbt via njurarna genom en homeostatisk mekanism som gör att den inte lagras i kroppen. Den har låg toxicitet, hindrar inte enzymer och kan ersätta fosfat i vissa fosforylaser. Denna form finns naturligt i viss mat, särskilt fisk och kan motverka selenförgiftning samt kan eventuellt vara essentiellt för tillväxt hos barn.

Oorganisk arsenik (arsenit, arsenat, arsenik trioxid): lagras i vävnaderna och rankas som 2:a bland tungmetallerna när det gäller dödlighet. Allra giftigast är arsingas (AsH3). Arsenit är ca 5–10 ggr giftigare än organisk arsenik och lämnar blodet snabbt för att lagras i organ och vävnader såsom hår, hud och naglar. Lagring i hårsäckarna börjar ca 15 minuter efter intag och stannar i hårroten i flera år. Arsenik är en potentiell carcinogen med hud, lungor och lever som primära målvävnader. Arsenat reduceras till arsenit som därefter metyleras till MMA och sedan till DMA i levern.

Angreppsorgan
Hud, muskler och perifera nerver.

Antagonister
A-, C-, och E-vitamin, I, S, Zn, Se, kolin, liponsyra, metionin, glutation, cystein.

Kelering
Liponsyra är det bästa ämnet för kelering av arsenik. Man kan komplettera med DMPS. DMSA är mindre effektiv, dock mer effektiv tillsammans med n-acetylcystein (NAC). Kroppen hjälper att avgifta arsenik med kelering genom metylering. En ofullständig metylering (ackumulering av MMA och försämrad omvandling till DMA) anses dock vara cancerogent och det är väsentligt att eliminera arsenik från kroppen genom exkretion. Vitamin B12, folsyra och TMG är mycket bra tilläggsämnen. Ökat intag av C-vitamin, zink, selen och i synnerhet metionin eller glutation gärna tillsammans med
E- vitamintillskott är mycket bra som hjälpåtgärd. En god näringsstatus samt eliminering av arsenikexponering (t.ex. genom filtrering av dricksvatten) är nyckeln till en god detoxifiering.

Analysmetoder
När arsenikintaget ökar i vävnader, gör också arseniknivåerna i hår och urin det. Arseniknivån i blodet ökar emellertid inte förrän kronisk toxicitet har uppnåtts. Det kan oftast finnas förhöjda mängder av pyruvat i blod eller urin. Hårarsenikstrontiumvärden reflekterar kroppens förråd när man inte har tungmetallsförgiftning. Hårmineralanalysen ger en bild av arseniknvivåerna samt om du har tillräckligt med mineral för att skydda dig för arsenikexponering.

En genetisk analys, en avgiftningsprofil (detoxification profile) visar om du har genetiska mutationer i P 450 enzymsystemet som drabbar din förmåga att avgifta tungmetaller. En leverfunktionsanalys och ett tarmpermeabilitetstest visar om levern gör ett tillräckligt bra arbete med avgiftning och om du drabbas av tarmpermeabilitetsproblem.


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.