Annons

Även Tyskland säger nej till glyfosat

Frågan huruvida världens mest använda ogräsbekämpningsmedel glyfosat ska få förnyat tillstånd att användas inom EU är en het potatis. Detta sedan WHO:s larm om att ämnet är cancerframkallande kom våren 2015. EU:s aktuella godkännandet för användande av glyfosat gäller till och med den 30 juni 2016, sedan måste det förlängas. Något som nu Tyskland sagt nej till, meddelar landets miljöminister. Tidigare har även Frankrike sagt nej till fortsatt användning av det omdiskuterade ämnet.

Redaktionen

1 juni, 2016
Även Tyskland säger nej till glyfosat
Dela inlägget

Frågan huruvida världens mest använda ogräsbekämpningsmedel glyfosat ska få förnyat tillstånd att användas inom EU är en het potatis. Detta sedan WHO:s larm om att ämnet är cancerframkallande kom våren 2015.
EU:s aktuella godkännandet för användande av glyfosat gäller till och med den 30 juni 2016, sedan måste det förlängas. Något som nu Tyskland sagt nej till, meddelar landets miljöminister.
Tidigare har även Frankrike sagt nej till fortsatt användning av det omdiskuterade ämnet.

Allt sedan Världshälsoorganisationen WHO:s larm om att glyfosat kan vara cancerframkallande slog ner som en bomb våren 2015 har frågan varit en het och ytterst omdiskuterad potatis, såväl nationellt som inom EU. Även om EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA menar att ämnet inte är cancerogent har EU-parlamentet lyssnat och tagit medlemsländernas oro till sig och velat begränsa användandet av glyfosat. De har till och med talats om totalförbud.
Men – vändorna har varit minst sagt många och frågan har gång på gång skjutits upp.

Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

Frågan har skjutits upp flera gånger
EU-parlamentet har till exempel velat begränsa användningen till att enbart tillåtas för professionella användare men införa ett förbud för vanliga amatör-trädgårdsodlare, vilket skulle få konsekvenser för trädgårdsskötsel, menar företrädare för EU:s bönder och odlare.
I mars bordlades frågan av de nationella experterna i EU:s beslutande kommitté för växtskydd, djur, livsmedel och foder, något som skedde efter att flera länder, däribland Sverige, tvekade och meddelande att de inte var beredda att godkänna kommissionens förslag som det var utformat.

Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Annons

Många vändor och förslag
Parlamentets miljöutskott har vid ett tillfälle krävt totalt förbud av glyfosat och parlamentet har även meddelat att de vill bannlysa användningen av medlet i närheten av offentliga parker, trädgårdar och lekplatser.
I maj skulle EU-ländernas nationella experter i EU:s beslutande kommitté för växtskydd, djur, livsmedel och foder (där Sverige representeras av Kemikalieinspektionen) ta ställning till EU-kommissionens förslag att tillåta medlet i 15 år. EU-parlamentet valde sedan en medelväg när det närmade sig dags för omröstning och menade att ämnet bör godkännas i sju år istället för 15 år.
Men – när frågan om godkännande i förra veckan åter skulle tas tas upp av de nationella experterna i den beslutande kommittén – och avgöras med kvalificerad majoritet – ställde EU-kommissionen in omröstningen. Beslut om eventuellt godkännande för vidare användning av glyfosat dröjer alltså ytterligare.
Lyckas inte den beslutande kommittén fattas ett majoritetsbeslut, för eller emot, hamnar det slutgiltiga avgörandet i EU-kommissionens händer.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons

Tyskland och Frankrike säger nej
Likt Frankrikes miljöminister tidigare meddelat, har alltså nu även Tysklands miljöminister sagt nej till fortsatt glyfosatanvändande.
Svenska LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) följer bekymrat frågan.
– Det är mycket nerv i den här oerhört viktiga frågan. Men den är ännu inte avgjord, sa Thomas Magnusson, ordförande i Cogeca – den samlade bondekooperatonen i Europa, när han på LRF-stämman rapporterade om läget i glyfosatfrågan, uppger LRF-tidningen Lantbruk & Skogsland.

Om inget beslut tas måste alla produkter bort
Användarna av glyfosat är många runt om i EU och många följer frågan med spänning.
Det aktuella godkännandet för glyfosat gäller till den 30 juni 2016. Har inget nytt beslut gällande användningen fattats innan dess måste alla produkter med glyfosat tas bort från marknaden inom sex månader.

Läs också: 15 sätt att skydda sig mot kemikalier

Annons

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta glyfosat

Glyfosat är världens mest sålda växtskyddsmedel och används bland annat för att ta död på ogräs både inom industriell odling och av vanliga amatör-trädgårdsodlare. Glyfosat är det verksamma ämnet i världens mest använda ogräsmedel: Roundup – som tillverkas av kemi- och bioteknikjätten Monsanto, vilka bestämt hävdar dess ofarlighet men WHO:s forskning tyder på motsatsen.
I djurförsök har till exempel möss som fått små mängder glyfosat utvecklat cancer och skador på levern och njurarna.

Finns i många olika livsmedel
Roundups tillverkare menar att små mängder av glyfosat är ofarligt men forskarna håller inte med. Skadliga effekter har setts redan vid mycket låg exponering och dessutom blir det sammantagna intaget större än innehållet i endast en isolerad produkt eftersom kemikalien verkar förekomma i så pass många olika livsmedel.
Man har nämligen vid analys hittat glyfosat även i bröstmjölk, urin, bröd, havre, ägg, dricksvatten och till och med i tysk öl vars produktion är noga kontrollerad.

Inte cancerframkallande menar EFSA
Att glyfosat skulle orsaka cancer är osannolikt men mer måste ändå göras för att minska risken för rester av växtskyddsmedlet i livsmedel. Så lyder i alla fall budskapet från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA:s i en utvärdering menad att ligga som grund för EU-kommissionens prövning av förnyat tillstånd för ämnet inom EU.
Källor: ABC7 News, Ecowatch och Lantbruk & Skogsland

Annons