Annons
Annons

Experterna rasar: ”Lösningen är inte att medicinera barnen”

I förra veckan skrev Kurera om att utskrivningarna av starka läkemedel till svenska barn ökar. Nu rasar två av hälsobranschens experter mot utvecklingen, som de anser håller på att bli allt för accepterad. "Lösningen är inte att medicinera barnen", säger Zarah Öberg, närings- och fytoterapeut och känd föredragshållare inom hälsa.

Redaktionen

18 januari, 2013
Experterna rasar: ”Lösningen är inte att medicinera barnen”
Dela inlägget

I förra veckan skrev Kurera om att utskrivningarna av lugnande, sömntabletter och antidepressiva mediciner till svenska barn ökar.
Nu rasar två av hälsobranschens experter mot utvecklingen, som de anser håller på att bli allt för accepterad.
– Lösningen är inte att medicinera barnen. Detta är en oerhört onödig utveckling, säger Zarah Öberg, närings- och fytoterapeut och känd föredragshållare inom hälsa.

Zarah Öberg
Zarah Öberg.

En granskning som tidningen SvD har gjort visar att svenska barns användande av mediciner förändrats drastiskt de senaste sex åren.
Bland annat har läkemedel för sömnbesvär, psykiska problem och ADHD-besvär ökat explosionsartat. Detta trots att runt hälften av preparaten är inte godkända för barn utan har bara prövats på vuxna.
– Detta är en oerhört onödig utveckling. Barn borde inte behöva varken läkemedel för sin sömn eller antidepressiv medicin, säger näringsexperten Zarah Öberg.

Testa andra metoder först
Allra mest ökar sömnmedlet melatonin med en uppgång på 335 procent, visade granskningen som Kurera tidigare rapporterat om.
Allt för ofta ligger fokus fel och det handlar om att få en lösning på studs eller ta en genväg, menar Zarah Öberg. Istället för att lösa besvären på lång sikt.
– Min erfarenhet är att det många gånger handlar om barn vars föräldrar inte tar sig tid, säger hon.
Istället för att ta till läkemedel finns det annat man först bör prova, menar hon (se tips längre ner).

”Ge barnen tid och engagemang”
Att ge barn antidepressiva läkemedel är inte heller en bra lösning, menar hon.
– Visst kan det behövas i vissa enstaka medicinska fall, men generellt sätt handlar det mer om barn som inte mår bra, som saknar något i livet, som inte känner sig sedda och älskade. Ge barnen tid, engagemang, kärlek, massor med kramar och närhet och ha roligt tillsammans, så kommer nedstämdheten i de flesta fall att elimineras, säger Zarah och fortsätter:
– Många barn är dessutom otrygga i sina hemmiljöer på grund av bråk, alkoholproblem och så vidare. Och lösningen är inte att medicinera barnen, utan att hjälpa dem så att de får en tryggare hemmiljö.

Bra mat och mindre stress
Liksom för oss vuxna, växer barns sömnproblem fram från sådant som stress, oro, otrygghet, att vårt nervsystem är i obalans (påslag på sympatiska nervsystemet), att vi äter mat som stimulerar kroppen så att vi har svårt att slappna av och så vidare.
Barn behöver leka av sig sin energi, menar Zarah Öberg, och får de bara röra sig naturligt kommer deras kroppar också vara trötta när det är dags för att sova. Men de behöver också bra mat, menar hon. Mat som är låg på socker och rik på näring.
– Ett barn som sitter still hela dagen och lever på snabbmakaroner, ketchup, godis och läsk kommer vara speedat och på så sätt ha svårt att slappna av och somna på bra vis.

Barbara Rehberg Eintrei
Barbara Rehberg Eintrei.

”Tabletter är ett gift”
Även Barbara Rehberg Eintrei, auktoriserad hälsorådgivare och zonterapeut,tycker att utvecklingen är sorglig – och skrämmande:
– Tabletter är ett gift som förstör både kropp och själ. Att de börjat att allt oftare skrivas ut även till barn är oerhört synd.
– Om vi tar ADHD-mediciner som exempel ges de i hög grad för att barnen ska passa in i samhället, passa lärare och skola. Inte för att de ska passa barnen själva. Det finns inget utrymme för dem. De ska passa in i en mall.

Lavendelolja och massage
Fokus borde ligga på annan typ av hjälp, menar Barbara Rehberg-Eintrei, och inte minst på att ge barnen mer tid.

Barbaras tips:

  • Få bukt på sömnen är steg ett. Lyckas man med det får man bukt med den får man ofta bukt även med andra problem. Vid sömnbesvär prova Valerina natt, som gör att man kommer ner i varv och får sova. Man kan även prova så kallade cal-magtabletter (kalk/magnesium), en kombination som är bra för att få kroppen att slappna av.
  • Förminska inte din egen roll som förälder. Umgås mer med ditt barn. Se till att erbjuda ditt barn någon slags guidning av en vuxen dygnet runt, det gör barnen mer trygga. Ha inte barnen på dagis så många timmar.
  • Pröva lätt massage och lavendelolja, som har en lugnande effekt, istället för att få sömnmedel eller lugnande.
  • Gör saker i samråd med skola och lärare och se inte medicin som lösningen.
  • Testa Johannesört vid depression. Det är en väldokumenterad medicinalväxt som fungerar bra vid oro och nedstämdhet. Detta bör ske i samråd med läkare.
  • Testa Dormesan, med humle, vid sömnbesvär. Finns på hälsokosten.
  • Ta vitaminer med hög halt B-vitamin. Blir man utbränd bränner man nämligen sina B-vitaminer, vilka har ansvar för nervsystemet.
  • Ta fettsyror med hög EPA-halt är bra för barn med inre stress. Det finns ett enzym som klipper av DHA, vilket är en fettsyra som är extremt viktig för hjärnan. Högt halt DHA kan omvandlas till EPA. Många barn har fettsyrebrist så att det svänger om det.

 

Zarahs tips:

  • Vid sömnbesvär: Ändra saker i barnens miljö och försök minimera alla stressorer. När alla stressorer är eliminerade och barnet ändå har svårt att sova eller behöver insomningshjälp, finns naturliga substanser att testa som stöd i första hand. Fråga i hälsokosten. Koka till exempel te på kamomill, citronmeliss, grönt te eller humle. Även Valeriana kan vara ett bra stöd, så även Hypermin (färsk johannesört), Melissa Dream (citronmeliss, grönt te, magnesium och b-vitamin) eller Dormeasan (humle). Tänk dock på att det är 18-årsgräns på Valerina Forte.
  • Ta magnesium en, två timmar innan sänggående. Magnesium är en av de mest effektiva avslappningsmetoder som finns och aktiverar vårt parasympatiska nervsystem, det vill säga vår ”AV-knapp”.
  • Lider barnet av depression är det också viktigt att kontrollera nivåer av serum D-vitamin med ett 25 (O) HD-test eller 125 (O) HD-test. Dessa kan tas hos både läkare och terapeut.

 

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons